Οχι άλλη βία στα ΑΕΙ

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 10 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.
[Ενστάσεις] Οχι άλλη βία στα ΑΕΙ
Ηλίας Κανέλλης | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08:00 | εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

kanelisΗ είδηση είναι χθεσινοβραδινή. Η προγραμματισμένη κοινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το Συμβούλιο Διοίκησης παρεμποδίστηκε και τελικά ματαιώθηκε ύστερα από μπλόκο ακροαριστερών φοιτητών που προπηλάκισαν τους συμμετέχοντες. Τα τάγματα εφόδου συνεχίζουν να βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα.
Σύμφωνα με τις ίδιες, απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες, μια εβδομάδα νωρίτερα ο κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της φοιτητικής λέσχης κρατήθηκε όμηρος για δύο ώρες, πάλι από ακροαριστερούς φοιτητές, που αρνούνταν τον έλεγχο ταυτοτήτων σε όσους σιτίζονται δωρεάν στη λέσχη.
Επίσης, στην Αθήνα, προχθές, καμιά δεκαριά όλοι κι όλοι σύμφωνα με τις πληροφορίες, εισέβαλαν κατά τις 10 το πρωί στο κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, που βρίσκεται στην οδό Ακαδημίας, πολύ κοντά στη Νομική Σχολή, και απήγαγαν τις κάλπες των εκλογών για τη θέση του κοσμήτορα της Νομικής Σχολής και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι φοιτητές ανακοίνωσαν ότι η πράξη τους είναι αποτέλεσμα της διαφωνίας τους με το σχέδιο «Αθηνά», το οποίο ωστόσο έχει ψηφιστεί από πέρυσι.
Λίγες ημέρες μετά την επίθεση στον καθηγητή Βασίλη Γούναρη, στη Θεσσαλονίκη, ένας νέος κύκλος βίας μοιάζει να ανοίγει στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Αν και δεν είναι ορατοί διά γυμνού οφθαλμού οι λόγοι που την υποκινούν, ορισμένοι πιστεύουν ότι, κατά βάθος, οι κομματικές στρατιές ξαναβγήκαν από την εφεδρεία ενόψει μιας εκκρεμότητας: η αναμενόμενη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με τη δυνατότητα, ή μη, των Συμβουλίων Διοίκησης να απορρίπτουν υποψηφιότητες κοσμητόρων και πρυτάνεων όταν αυτές είναι λιγότερες των τριών, σε περίπτωση που είναι αρνητική, προϋποθέτει την ακύρωση διαφόρων εκλογών κοσμητόρων στα ΑΕΙ, επιτρέποντας εκ νέου στις κομματικές υποψηφιότητες και στους φοιτητές που τις στηρίζουν να ξαναρχίσουν τα γνωστά παιχνίδια εξουσίας. Σαν να μην έχει περάσει μια μέρα.
Η πιθανότητα αυτή θα μπορούσε να δικαιολογεί την επιλογή της διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που, έως αργά χθες το βράδυ, δεν είχε εκδώσει καμία ανακοίνωση, όχι μόνο για το χθεσινό περιστατικό, αλλά ούτε και για το προηγούμενο. Ελπίζουμε ότι δεν είναι έτσι κι ότι, έστω με καθυστέρηση, οι βίαιες ενέργειες θα καταδικαστούν – όπως συνέβη και στην περίπτωση του κ. Γούναρη.
Οπως και να ‘ναι, η βία στους χώρους του πανεπιστημίου αποτελεί αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Για ορισμένους, μπορεί να συμβολίζει έναν εμφύλιο που συνεχίζεται. Σε αυτούς, κόμματα, καθηγητές και οι συμφοιτητές τους οφείλουν να πουν ότι ο πόλεμος τελείωσε. Και έχουμε όλοι ηττηθεί.

Σχολιάστε

5 − 3 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here