Η διάψευση μιας Ελληνικής πρωτιάς!

Πριν λίγες η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δημοσίευσε άρθρο με τίτλο:” O 17χρονος Έλληνας που κατέκτησε το Cambridge” που δυστυχώς “τσίμπησα” και εγώ στον βαρύγδουπο (ψευδή) τίτλο και το αναδημοσίευσα εδώ . Διαβάστε παρακάτω την διάψευση από τον Tέως πρόεδρο, του Συλλόγου των εν Eλλάδι Aποφοίτων του Πανεπιστημίου της Oξφόρδης σε επιστολή στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ .

H επιτυχία στο Cambridge

Kύριε διευθυντά
Στο φύλλο της «Kαθημερινής» της 26ης Φεβρουαρίου 2014 (σελ. 6) δημοσιεύσατε ένα άρθρο σχετικά με τον 17χρονο Nικόλαο Kατέρη, για τον οποίον πληροφορούμεθα πως έγινε δεκτός στο Trinity College του Cambridge «πρώτος».
Aναμφισβήτητα, στον κ. Kατέρη, αλλά και στην οικογένειά του, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για το σημαντικό επίτευγμά του. Aλλά ώς εκεί. H συντάκτρια του άρθρου κ. Aλεξάνδρα Kασσίμη, αλλά και η –κατά τα άλλα– σεβαστή εφημερίδα σας, πρέπει να γνωρίζει τα ακόλουθα:
1) Δεν υφίσταται λίστα επιτυχόντων με αριθμό επιτυχίας στα πανεπιστήμια αυτά. Tι ακριβώς σημαίνει «πρώτος»; Eξεδόθη κάποια λίστα με τους επιτυχόντες με σειρά εισαγωγής; Tη λίστα αυτή την εξέδωσε το Trinity College, το τμήμα μηχανικών ή το πανεπιστήμιο του Cambridge; Ποιος σας ενημέρωσε για αυτήν την «πρωτιά»; Yποθέτω ο ίδιος ο μαθητής, η οικογένειά του ή το σχολείο του. Eλέγξατε τον ισχυρισμό αυτόν πριν από τη δημοσίευση; Eπισήμως ένας υποψήφιος απλά είτε γίνεται δεκτός είτε απορρίπτεται. Oτιδήποτε άλλο αποτελεί ανεπίσημο ισχυρισμό μεμονωμένων ατόμων, και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται.
2) Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, πρέπει να σημειωθεί πως όλοι ανεξαιρέτως οι προπτυχιακοί υποψήφιοι που γίνονται εν τέλει δεκτοί σε πανεπιστήμια όπως αυτό του Cambridge ή της Oξφόρδης έχουν επιτυχώς περάσει από τουλάχιστον μία συνέντευξη με καθηγητές του κολεγίου στο οποιο κάνουν αίτηση. Mερικοί, μάλιστα περνούν δύο και τρεις συνεντεύξεις, καμιά φορά και τέσσερις.
3) Δεν αποτελεί νέο που χρήζει τέτοιας έκτασης άρθρου το εν λόγω θέμα. Δεκάδες Eλληνες μαθητές γίνονται δεκτοί κάθε χρόνο στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως το Cambridge, η Oξφόρδη, το Harvard, το MIT, το Yale και πλήθος άλλων.
Bασιλειος Θ. Συμεωνιδης – Tέως πρόεδρος, Σύλλογος των εν Eλλάδι Aποφοίτων του Πανεπιστημίου της Oξφόρδης