Tέλος στα προνόμια των πολύτεκνων για εισαγωγή στα ΑΕΙ

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 10 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Αντίθετο με τις διατάξεις του Συντάγματος είναι το νομοθετικό πλαίσιο που παρέχει τη δυνατότητα σε παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών να εισέρχονται στα ΑΕΙ καθ΄  υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, κρίνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣΤΕ με τρεις αποφάσεις της (986 – 988/2014) έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους 4071/2012 και 3966/2011 που προβλέπουν ότι τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών εισάγονται στα ΑΕΙ κατά παρέκκλιση του γενικού συστήματος εισαγωγής και καταλαμβάνουν  θέσεις  οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά και  μόνο για υποψηφίους που έχουν την ιδιότητα του μέλους πολύτεκνης οικογένειας,

Όπως επισημαίνουν οι Συμβουλοι, η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πρέπει να γίνεται με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά, δηλαδή βάσει ικανοτήτων και δεξιοτήτων των υποψηφίων. Η ιδιότητα όμως του μέλους πολύτεκνης οικογένειας δεν συνδέεται με ικανότητες ή δεξιότητες του υποψηφίου, τονίζουν.

Ακόμη, οι Σύμβουλοι κρίνουν πως η προνομιακή μεταχείριση των παιδιών των πολυτέκνων, προκαλεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δυσλειτουργία η οποία δεν είναι ανεκτή από το άρθρο 16 του Συντάγματος που προστατεύει την παιδεία, ενώ παράλληλα αφαιρούνται θέσεις από τους υποψήφιους  σπουδαστές, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από την εισαγωγή στα ΑΕΙ υποψήφιοι με «συγκριτικά πληρέστερες ικανότητες και δεξιότητες κατά παράβαση των δικαιωμάτων τους που κατοχυρώνονται από τις διατάξεις των άρθρων 4, 5 και 16 του Συντάγματος, οι οποίες επιβάλλουν να εισάγονται στις πεπερασμένου αριθμού θέσεις των ΑΕΙ οι υποψήφιοι οι οποίοι  υπερτερούν σε διαγωνιστικές δοκιμασίες που βασίζονται σε αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια».

Προσθέτουν δε ότι τα προνόμια αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να εισάγονται  στα ΑΕΙ υποψήφιοι μέλη πολύτεκνων οικογενειών με βαθμολογία κατώτερη άλλων συνυποψήφιων τους.

Αρβανιτόπουλος

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο σε νομοθετικό επίπεδο, προκειμένου να στηρίξουμε την πολύτεκνη και τρίτεκνη οικογένεια. Ιδιαίτερα μέσα στην κρίση, πρέπει να σταθούμε δίπλα σε όσα παιδιά κινδυνεύουν να στερηθούν το δικαίωμα στη δημόσια παιδεία».

newsroom naftemporiki.gr

2 σκέψεις στο “Tέλος στα προνόμια των πολύτεκνων για εισαγωγή στα ΑΕΙ

Σχολιάστε

18 − 15 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here