Περισσότεροι εισακτέοι – ελεύθερες μετεγγραφές

eisakteoiΑνατροπές στη φετινή μάχη για ένα εισιτήριο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φέρνει η κατάργηση των ειδικών κατηγοριών υποψηφίων (παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών αλλά και εκείνα που πληρούν κοινωνικά κριτήρια), καθώς τρεις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας έκριναν ως αντισυνταγματικό το σύστημα εισαγωγής των ειδικών αυτών κατηγοριών υποψηφίων που ίσχυσε από το 2011 έως και πέρυσι. Οι θέσεις που δίνονταν έως πέρυσι στις ειδικές κατηγορίες, φέτος θα προστεθούν στις θέσεις των υποψηφίων γενικής κατηγορίας, ο αριθμός των οποίων θα αυξηθεί. Δεδομένο το οποίο αντικειμενικά πιέζει πτωτικά τις βάσεις εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Βέβαια, το δεύτερο δεδομένο που επηρεάζει την πορεία των βάσεων είναι ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων στα εξεταζόμενα μαθήματα, και κυρίως σε αυτά υψηλής βαρύτητας. Παράλληλα, λόγω της κατάργησης των ειδικών κατηγοριών υποψηφίων για τους συγκεκριμένους υποψηφίους, η ηγεσία του υπ. Παιδείας θα επαναφέρει το σύστημα των ελεύθερων μετεγγραφών, που ίσχυε επί 32 χρόνια χωρίς ποσοτικό περιορισμό στον αριθμό των φοιτητών που θα μπορούν να πάρουν μετεγγραφή σε κεντρικά, περιζήτητα ΑΕΙ/ΤΕΙ. Επίσης, το υπ. Παιδείας θα προχωρήσει σε ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ των υποψηφίων της σεισμόπληκτης Κεφαλονιάς.
Ειδικότερα, λόγω της κατάργησης των ειδικών κατηγοριών, ο αριθμός των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα είναι ενιαίος για όλους και θα κινηθεί στα περυσινά επίπεδα, δηλαδή θα εισαχθούν περί τις 70.000 υποψήφιοι. Εξ αυτών περίπου 46.500 θέσεις θα δοθούν στα πανεπιστήμια και 23.500 στα ΤΕΙ. Πέρυσι δόθηκαν συνολικά 69.288 θέσεις, από τις οποίες οι 57.785 στους υποψηφίους της γενικής σειράς και οι 11.503 δόθηκαν στους υποψηφίους των τριών ειδικών κατηγοριών. Αντίστοιχα, πέρυσι υπήρξαν τέσσερις «ξεχωριστές» βάσεις εισαγωγής σε κάθε σχολή. Ενδεικτικά, η βάση της Ιατρικής Αθηνών για τους υποψηφίους γενικής σειράς ήταν 18.916 μονάδες, για τους υποψηφίους από τρίτεκνες οικογένειες 18.840 μονάδες, για εκείνους πολύτεκνων οικογενειών 18.567 μονάδες και για εκείνους που πληρούσαν κοινωνικά κριτήρια 18.803 μονάδες.
Καθώς φέτος οι 70.000 θέσεις θα διεκδικηθούν από όλους τους υποψηφίους, οι βάσεις εισαγωγής σε σύγκριση με τις βάσεις της περυσινής γενικής σειράς θα πιεστούν πτωτικά. Ιδιαίτερα αυτό εκτιμάται ότι θα συμβεί στις σχολές θετικών και τεχνολογικών επιστημών (2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο) και οικονομικών επιστημών (5ο επ. πεδίο) όπου θα υπάρξει αύξηση θέσεων κατά περίπου 700 και 300 αντιστοίχως. Αντίστροφα, θα υπάρξει μείωση –κατά περίπου 700– των θέσεων για τις σχολές κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών (1ο επ. πεδίο), κάτι που αντικειμενικά ευνοεί την άνοδο των βάσεων. Ο αριθμός των θέσεων για τις σχολές των επιστημών υγείας (3ο επ. πεδίο) θα παραμείνει σταθερός.

πηγή άρθρου (εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

© 2014, . Για την αναδημοσίευση της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η αναφορά του link προς το άρθρο του sep4u.gr

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 thought on “Περισσότεροι εισακτέοι – ελεύθερες μετεγγραφές

 1. ΌΛΑ αυτά και πολλά άλλα, οφείλει το υπουργείο να τα κάνει σαφή και καθορισμένα από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ώστε οι μαθητές να γνωρίζουν τους κανόνες ανταγωνισμού.
  Ετσι οι προσπάθειές τους θα είναι πιο οργανωμένες, πιο συστηματικές.
  Ειδικά αυτή την περίοδο, που εντατικοποιείται η προσπάθειά τους, γίνονται προγράμματα επαναλήψεων, συμπλήρωσης κενών, διαχείρηση άγχους κλπ. το υπουργείο οφείλει να σεβαστεί τον αγώνα τους και να τους αφήσει ήρεμους, για να κυνηγήσουν το όνειρό τους.
  Με συνεχείς εξαγγελίες αλληλοσυγκρουόμενες, διαταράσσει την ψυχική και σωματική υγεία των μαθητών και των οικογενειών τους.
  Και μία παραινεση στους δημοσιογράφους.
  Κάντε και σεις το ίδιο. Το κυνηηγι της είδησης και της αποκλειστικότητας, η επιβίωσή σας, ας μην είναι σε βάρος των μαθητών.

Leave a Comment

three × 5 =

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!