Μαύρη τρύπα στις Πανελλαδικές: Ξέμειναν από κονδύλια!

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 10 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Νίκος Μάστορας | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/04/2014 08:00 |εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Σήμα κινδύνου για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που… ξέμειναν από κονδύλια εκπέμπει ο υφυπουργός Παιδείας! Επιπλέον, οι εξετάσεις των Γενικών Λυκείων φέτος προγραμματίστηκαν με τρόπο που να μην περιλαμβάνει Σάββατα (πλην ορισμένων ειδικών μαθημάτων) για λόγους οικονομίας. Γι’ αυτό ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 27 τελικά αρχίζουν στις 28 Μαΐου.

Ηδη ο Συμεών Κεδίκογλου με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που κοινοποιήθηκε και στον Πρωθυπουργό, επεσήμανε – από τον Ιανουάριο – ότι οι φετινές Εξετάσεις κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα επειδή τα κονδύλια που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό γι’ αυτές είναι λιγότερα από τα μισά σε σχέση με πέρυσι.
«Στον φετινό προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί μόλις 6 εκατομμύρια ευρώ για το κόστος διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων, όταν πέρυσι για παράδειγμα οι πιστώσεις ήταν παραπάνω από διπλάσιες, ήτοι 13,5 εκατομμύρια ευρώ. Καθώς αφενός έξοδα για τη διενέργεια των Εξετάσεων είναι ως επί το πλείστον ανελαστικά και αφορούν αγορές αναλωσίμων, μεταφορικά και αμοιβές εκπαιδευτικών και αφετέρου οι εκπαιδευτικοί έχουν υποστεί σημαντικές διαδοχικές μειώσεις και μέσα στο 2012, η μη επαναφορά του προϋπολογισμού για τις Πανελλαδικές στα περσινά επίπεδα διακυβεύει την ομαλή διεξαγωγή τους. Το πρόβλημα εύρεσης εκπαιδευτικών για να στελεχώσουν και να στηρίξουν τον μηχανισμό θα λάβει μεγάλες διαστάσεις» τόνισε χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ. Κεδίκογλου, ζητώντας την επαναφορά του προϋπολογισμού στα 13,5 εκατ. ευρώ και κάνοντας παράλληλα μια πρόταση:

«Αυτό που θα ζητήσω, ωστόσο, να αλλάξουμε από τη φετινή χρονιά είναι να διενεργείται απολογιστικός έλεγχος των ποσών που δαπανήθηκαν και σε περίπτωση υπολοίπου να επιστρέφεται στον κρατικό προϋπολογισμό. Σημειώστε ακόμα ότι αν, όπως προσανατολιζόμαστε για λόγους που κατανοείτε, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις διεξαχθούν μετά το πέρας των διπλών εκλογών, θα προκληθεί – αν δεν προχωρήσουμε σε παράταση του σχολικού έτους – επιπλέον κόστος που εκτιμάται σε περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ, καθώς κάθε ημέρα μέσα στον μήνα Ιούλιο έχει ένα κόστος της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ».

Ομως, η απαντητική επιστολή που έλαβε στις 14 Μαρτίου από τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα ήταν αρνητική! «Εφόσον οι εισιτήριες εξετάσεις του 2014 διεξαχθούν εντός των ίδιων χρονικών ορίων με αυτά του 2013, θεωρούμε ότι οι υποχρεώσεις σας καλύπτονται από τις ήδη εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού σας και οποιαδήποτε ανάγκη επιπλέον πιστώσεων μπορεί να αντιμετωπιστεί με ανακατανομή των επιμέρους ΚΑΕ ή και μεταξύ των ειδικών φορέων του υπουργείου σας εφόσον απαιτείται» ανέφερε.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στο υπουργείο Παιδείας, αφού το υπουργείο Οικονομικών εμφανιζόταν να διαθέτει άλλα στοιχεία από αυτά του Παιδείας και να αρνείται την πρόσθετη χρηματοδότηση. Επιστρατεύθηκαν οι οικονομικές υπηρεσίες, οι οποίες συνέταξαν λίστες με τις πιστώσεις του 2013 και του 2014, με τις οποίες επιβεβαιώνουν ότι πράγματι στα κονδύλια που αφορούν τις Εξετάσεις προκύπτει έλλειμμα 5,9 εκατομμυρίων ευρώ! Σύμφωνα με στελέχη του Παιδείας, οι υπολογισμοί του Οικονομικών δεν έλαβαν υπόψη ότι μεγάλο μέρος των κονδυλίων κατευθύνεται στις περιφερειακές υπηρεσίες, συνεπώς δεν μπορεί να διατεθεί για τις δαπάνες των Εξετάσεων.

Σχολιάστε

six − 5 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here