χημικός μηχανικός vs χημικός

Στο  βρήκα τα παρακάτω που νομίζω απεικονίζουν την πραγματικότητα:

Γενικά ο χημικός μηχανικός και ο χημικός, είναι 2 διαφορετικές ειδικότητες με κοινά σημεία.
Για να σου φέρω ένα παράδειγμα : 
Έστω ότι συντίθεται μια ουσία. Την ουσία αυτή (το νέο μόριο) κατά πασα πιθανότητα θα το έχει συνθέσει ένας χημικός, ο οποιος ως επιστήμονας, έχει εντρυφήσει στην χημεία και ξέρει πολύ καλύτερα από έναν χημικό μηχανικό τα μονοπάτια και τις διεργασίες που πρέπει να γίνουν για να συνθέσει το νέο αυτό μόριο. 

Ο χημικός μηχανικός από την άλλη ως μηχανικός, θα πάρει αυτήν την ουσία και θα προσπαθήσει με τις γνώσεις που έχει να την παράγει σε μεγάλες ποσότητες και να την προωθήσει στην βιομηχανία. Ο ρόλος του είναι να βρει νέους πιθανούς τρόπους όπου η ουσία αυτή μπορεί να αναπαραχθεί σε μεγάλη κλίμακα, με ασφαλείς τρόπους και με το οικονομικό κριτήριο της εξοικονόμησης πόρων. 
Για αυτό πρέπει να έχει καλή αντίληψη τον διαθεσιμων πορων, καλο μαθηματικό υπόβαθρο για να υπολογίσει ποσότητες υλικού και θερμότητας και να ξέρει τα standard που πρέπει να ακολουθήσει για να μπορεί αυτή η ουσία να χρησιμοποιηθεί χωρίς τοξικά κατάλοιπα (πχ για παραγωγή φαρμακων)
Αυτό δεν σημαίνει ότι το κάθε ένα είναι αποκλειστικά για τον ένα ή για τον άλλο, απλά ο καθένας υπερτερεί στον τομέα του
. Συνεπώς είναι ανάλογα τι θέλεις εσύ !

χημικός: θεωρητικός επιστήμονας που μελετά σε βάθος τη χημεία
χημικός μηχανικός: σπουδάζει χημεία σε εφαρμοσμένο επίπεδο και απορροφάται κυρίως σε βιομηχανίες

Chemistry vs. Chemical Engineering

Many students who are interested in chemistry think of chemical engineering as their major – what is the difference?

Both disciplines deal with many of the same things and there is much overlap, but the basic differences are novelty and scale.

A chemist is more likely to be developing new compounds and materials; a chemical engineer is more likely to be working with existing substances.

A chemist deals with small amounts of materials in glassware on a laboratory bench. The chemical engineer deals with large scale reactions with factory scale equipment.

A chemist may make a few grams of a new compound, while a chemical engineer will scale up the process to make it by the ton, and at a profit.

The chemical engineer will be more concerned with heating and cooling large reaction vessels, pumps and piping to transfer materials, and plant design and operation, while a chemist will be more concerned with establishing the details of the reactions before the plant is designed.

Some idea of the differences can be obtained by looking at the names of the required courses in the two curricula:

© 2014, . Για την αναδημοσίευση της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η αναφορά του link προς το άρθρο του sep4u.gr

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Comment

6 + 17 =