Τα πολλά μόρια μερικές φορές αλλοιώνουν τις πραγματικές επιθυμίες των υποψηφίων.

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 10 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Αιτία αυτού του άρθρου είναι η επίδραση των πολλών μορίων στις προτιμήσεις των μαθητών. Πριν μάθουν τη βαθμολογία τους είχαν άλλες σχολές σε πρώτη προτεραιότητα και άλλες όταν έμαθαν τη βαθμολογία τους. Μερικά παραδείγματα. Μαθήτρια της Θετικής Κατεύθυνσης με επίδοση πάνω από 19000 μόρια πριν μάθει τη βαθμολογία ήθελε το Μαθηματικό και τελικά δήλωσε Ιατρική. Άλλη μαθήτρια της Θετικής Κατεύθυνσης που με επίδοση πάνω από 19000 μόρια πριν μάθει τη βαθμολογία ήθελε το Μαθηματικό και τελικά δήλωσε Ηλεκτρολόγων Μηχ/κων ΕΜΠ. Μαθητής της Θετικής Κατεύθυνσης με επίδοση πάνω από 19000 μόρια πριν μάθει τη βαθμολογία ήθελε το Μαθηματικό οι γονείς τον πίεσαν και αυτός τελικά δέχτηκε να τη δηλώσει Πέρασε στην Ιατρική έμεινε ένα χρόνο και με το 10% την άλλη χρονιά πέρασε Ηλεκτρολόγων Μηχ/κων ΑΠΘ. Οι υποψήφιοι καλό θα είναι να γνωρίζουν όχι τη βαθμολογία του τελευταίου εισακτέου άλλα και του πρώτου σε μια σχολή. Ο πρώτος στο Μαθηματικό Αθήνας το 2011 είχε 19.597 μόρια και ο τελευταίος 15.769 μόρια!!! Αρκετοί πτυχιούχοι θα ήθελαν να είχαν γράψει χειρότερα ώστε να μην είχαν αλλοιωθεί οι πραγματικές τους επιθυμίες από το βάρος των πολλών μορίων. Δήλωσαν τις σχολές με “φθίνουσα σειρά μορίων” και σήμερα πληρώνουν το τίμημα της παραμορφωτικής επίδρασης των πολλών μορίων. Η άποψη μου είναι ότι το Μηχανογραφικό έπρεπε να συμπληρώνεται πριν οι υποψήφιοι μάθουν τη βαθμολογία τους γιατί έχει αποδειχτεί ότι η γνώση της επίδοσης αλλοιώνει τις πραγματικές επιθυμίες των υποψηφίων.

Καλοδήμος Δημ.

Υ.Γ : το άρθρο αυτό γράφτηκε τον Ιούλιο του 2012 αλλά παραμένει πάντα επίκαιρο.

1 σκέψη στο “Τα πολλά μόρια μερικές φορές αλλοιώνουν τις πραγματικές επιθυμίες των υποψηφίων.

  1. Απόλυτα αληθές και σωστό. Επιπρόσθετα με όσα αναφέρει το άρθρο είναι άδικο για αυτούς που πραγματικά θέλουν μια σχολή να την χάνουν από κάποιον βαθμολογικά καλύτερο, ο οποίος τελικά δεν πηγαίνει.

Σχολιάστε

16 − eight =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here