Μετεγγραφές βάσει απόφασης ΑΕΙ

«Στον αέρα» είναι η διαδικασία των μετεγγραφών παιδιών πολύτεκνων, τρίτεκνων οικογενειών και των υπόλοιπων υποπεριπτώσεων (π.χ., δίδυμων αδελφών). Και αυτό, διότι το σχετικό άρθρο 53 του νόμου 4264/14, που ψηφίστηκε πρόσφατα, επανέφερε τις μετεγγραφές, αλλά με μία κρίσιμη λεπτομέρεια. Η μετεγγραφή πραγματοποιείται με απόφαση της γενικής συνέλευσης του τμήματος υποδοχής. Το ζήτημα, βέβαια, αφορά πρωτίστως τα κεντρικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ που δέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων μετεγγραφής. Καθώς η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων λήγει τη Δευτέρα 14 Ιουλίου (χθες ανακοινώθηκαν και οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων), δεν αποκλείεται οι υποψήφιοι να βρεθούν προ εκπλήξεων, καθώς θα δηλώσουν περιφερειακά τμήματα πιστεύοντας ότι θα μετεγγραφούν στα κεντρικά ΑΕΙ, τα οποία ενδέχεται να μην εγκρίνουν τις μετεγγραφές. Χθες το υπουργείο Παιδείας βομβαρδίστηκε από σχετικές ερωτήσεις γονέων, όμως οι αρμόδιοι υπάλληλοι δήλωναν ότι δεν θα υπάρξει ανακοίνωση-διευκρίνιση, προκαλώντας τις αντιδράσεις των γονιών.

Ειδικότερα, στη διακριτική ευχέρεια των κεντρικών ΑΕΙ/ΤΕΙ είναι να βάλουν «μαχαίρι» στις μετεγγραφές πολύτεκνων και τρίτεκνων εισακτέων. Και δεν αποκλείεται να το κάνουν καταρχήν για ακαδημαϊκούς λόγους. Τα ΑΕΙ/ΤΕΙ θεωρούν ότι ο αριθμός των εισακτέων ετησίως, όπως ορίζεται από το υπουργείο Παιδείας, είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις που έχουν. Ενδεικτικά, την τελευταία εικοσαετία η μέση αναλογία του αριθμού των εισακτέων που προτείνουν τα ΑΕΙ/ΤΕΙ στο υπουργείο Παιδείας και του αριθμού που ορίζει τελικά το υπουργείο είναι 1 προς 1,5.

Από την άλλη, ο νόμος αφήνει «παράθυρο» η απόφαση της γενικής συνέλευσης να ληφθεί με πολιτικά ή άλλα κριτήρια. Με βάση τον νόμο, πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα ξεκαθαρίζει το ζήτημα της διακριτικής ευχέρειας του τμήματος ΑΕΙ/ΤΕΙ (με ποια δεδομένα επιλέγεται ο αριθμός των αιτήσεων που θα γίνουν δεκτές και με ποια κριτήρια κρίνονται οι αιτήσεις) και θα ορίζει κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια (δικαιολογητικά, προθεσμίες και ό,τι άλλο απαιτούμενο).

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

© 2014, . Για την αναδημοσίευση της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η αναφορά του link προς το άρθρο του sep4u.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Comment

20 − 11 =

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!