Ποια η αλήθεια για την χρηματοδότηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Η έκθεση της ΑΡΧΗΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΑΔΙΠ) (σελίδα 24) αναφέρει: Με βάση τη μελέτη της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat 2013), οι  συνολικές δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση στην Ελλάδα το 2011 (4.08%) ήταν αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (ΕΕ-27 5,34% και στην Ευρωζώνη 5,02%). Το ίδιο έτος όμως, οι δημόσιες δαπάνες για την Ανώτατη Εκπαίδευση βρίσκονταν στο 0,91% του ΑΕΠ, υψηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ-27 (0,86%) και της Ευρωζώνης (0,83%).
Σε άλλο σημείο (σελίδα 25)  αναφέρει: «μετά από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, περίπου οι μισές Ευρωπαϊκές χώρες μείωσαν τον προϋπολογισμό τους που διατίθεται για την εκπαίδευση, κατά το 2011 και το 2012». Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη αυτή, κατά το 2012 «η πιο μεγάλη μείωση των εκπαιδευτικών δαπανών πραγματοποιήθηκε στις περιπτώσεις της Κύπρου, της Ελλάδας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και του Ην. Βασιλείου».
Δηλαδή ήταν μύθος ότι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Ελλάδα υποχρηματοδοτείται! Η υποχρηματοδότηση ξεκίνησε μόλις το 2012 . Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις δαπάνες στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το 2012 (σελίδα 27) .

dapanes3bath2012
Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι και το 2012 που η Ελλάδα είχε πτωχεύσει δαπάνησε περισσότερα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από το Ην. Βασίλειο και την Ιταλία. Δυστυχώς δεν υπάρχουν στοιχεία για την Πορτογαλία και την Ισπανία.

sep4u

1 σκέψη στο “Ποια η αλήθεια για την χρηματοδότηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

  1. Πολύ σημαντικό άρθρο. Για να καταρρίπτονται οι μύθοι.
    Και κάτι άλλο: αφού οι συνολικές δημόσιες δαπάνες το 2011 για την εκπαίδευση στην Ελλάδα ήταν κάτω του μέσου όρου (είτε των 27 είτε των χωρών της ευρωζώνης) ενώ ταυτόχρονα για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν μεγαλύτερη του μέσου όρου, έπεται ότι στην Ελλάδα, συγκριτικά πάντα,εκείνες που πραγματικά υποχρηματοδοτούνται είναι η Π/θμια και η Δ/θμια εκπαίδευση.
    Και ακόμα: όλες οι συγκρίσεις υποχρηματοδότησης ή μη, γίνονται με τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, που σημαίνει ότι ακόμα και μετά από πτώχευση η Ελλάδα είναι στα επίπεδα των συγκεκριμένων χωρών. Θαύμα;

Τα σχόλια είναι κλειστά.