Τσουνάμι 10+1ανατροπών στη Παιδεία

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 9 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Σε άρθρο του ΝΙΚΟΥ ΜΑΣΤΟΡΑ στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ αναφέρεται:

H επιλογή του νέου Πρωθυπουργού να πραγματοποιήσει τον πρώτο του χαιρετισμό με φόντο το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών σηματοδοτεί τις εκ βάθρων αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στην Τριτοβάθμια αλλά και στις υπόλοιπες βαθμίδες της Εκπαίδευσης.
Στον εκπαιδευτικό χώρο η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας φέρνει τσουνάμι αλλαγών σχεδόν σε κάθε τομέα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τις οποίες καλείται να υλοποιήσει ο νέος υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς. Η επιλογή του ομότιμου καθηγητή Φιλοσοφίας των Επιστημών στο Πολυτεχνείο της Αθήνας και ανθρώπου με υψηλό κύρος και ευρύτερη αποδοχή από το στενό κομματικό περιβάλλον της Αριστεράς στον χώρο του θεωρείται σοβαρή. Ο κερκυραίος στην καταγωγή Αρ. Μπαλτάς – είναι επίσης πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς – έχει τη φήμη ακαδημαϊκού που γνωρίζει τα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, ηπίων τόνων, διαλλακτικού και ακέραιου. Πιθανότατα θα αποδεχθεί – και εξ ιδιοσυγκρασίας – ευρύ διάλογο πριν από τις αλλαγές.
Οπως επισήμανε το «Τετράδιο» την περασμένη εβδομάδα, στο εξεταστικό σύστημα του Λυκείου οι αλλαγές που αναμένονται αμέσως είναι η κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων (άρα επιλογή θεμάτων από τους διδάσκοντες ξανά), η αποσύνδεση της βαθμολογίας και των τριών τάξεων από την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και η επαναφορά των ενδοσχολικών εξετάσεων – για τους εφετινούς μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου – στη θέση των Πανελλαδικών. Δύο ακόμα θέματα στα οποία πιθανολογούνται άμεσες αλλαγές είναι οι μαθητικές παρελάσεις – για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του νέου αναπληρωτή υπουργού Τάσου Κουράκη, έχει προϊδεάσει ότι σχεδιάζει κατάργησή τους – και η ακύρωση της αξιολόγησης εκπαιδευτικών.
Στα πανεπιστήμια αναμένονται οι ανατροπές του μεγαλύτερου εύρους, με σημαντικότερη την εν συνόλω αναθεώρηση του σημερινού νόμου – πλαισίου. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αναμένονται τουλάχιστον 11 αλλαγές – εφόσον η νέα κυβέρνηση ακολουθήσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες:
1 Κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος.Είναι από τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων που ήδη εξελέγησαν με προεπιλογή από τα Συμβούλια και με τις εκλογές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών που έχουν προκηρυχθεί από το Συμβούλιο, μετά την παραίτηση του, βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ πλέον, Θεόδ. Φορτσάκη.
2 Οργανα διοίκησης των ιδρυμάτων θα είναι, όπως πριν, ο πρύτανης, η Σύγκλητος και το Πρυτανικό Συμβούλιο. Συμμετοχή και
των φοιτητών στη λήψη αποφάσεων.
3 Κατάργηση της διαγραφής των λεγόμενων αιωνίων φοιτητών. Οσοι διαγράφηκαν αλλά επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές θα τους επιτραπεί.
4 Κατάργηση του χρονικού ορίου φοίτησης. Δεν θα προβλέπεται χρονικό όριο για την ολοκλήρωση των σπουδών.
5 Επαναφορά της έννοιας πανεπιστημιακού ασύλου. Ενδεχομένως όμως να ληφθεί μέριμνα ώστε να μη λειτουργήσει ξανά σαν άσυλο παρανομιών.
6 Κατάργηση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Ερώτημα είναι βέβαια το πού θα βρεθούν τα χρήματα ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν όσα προγράμματα προβλέπουν δίδακτρα.
7 Επαναπρόσληψη όλων των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και κατάργηση της διαθεσιμότητας.
8 Ακύρωση των νομοθετικών ρυθμίσεων που επιχειρούν να εξισώσουν τα ιδιωτικά κολέγια με τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
9 Επανεξέταση του σχεδίου «Αθηνά» που οδήγησε σε λουκέτο πολλά περιφερειακά τμήματα.
10 Συγκρότηση Ενιαίου Δημόσιου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας με αναβάθμιση των ΤΕΙ και με δημόσια ερευνητικά κέντρα.
11 Το τμήμα θα παραμείνει η βασική ακαδημαϊκή και διοικητική μονάδα και οι σπουδές θα οδηγούν σε ενιαίο πτυχίο και όχι σε δύο διακριτούς κύκλους σπουδών. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ικανοποίηση του αιτήματος των Πολυτεχνείων για αναγνώριση του – αδιάσπαστου – πενταετούς πτυχίου που προσφέρουν, ως επιπέδου μάστερ

Σχολιάστε

7 + 3 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here