Πολυτεχνείο Κρήτης: Σπουδές κύρους με έμφαση στην έρευνα

Σπουδές κύρους με έμφαση στην έρευνα
Εύη Σαλτού | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ |

Το 2013 κατέλαβε, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, την πρώτη θέση μεταξύ όλων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας στις ερευνητικές δημοσιεύσεις με τη μεγαλύτερη απήχηση, καταγράφοντας μάλιστα δείκτη που υπερβαίνει κατά πολύ τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Εναν χρόνο νωρίτερα, έρευνα που πραγματοποίησε ο οργανισμός η European Research Ranking κατέτασσε το Πολυτεχνείο Κρήτηςανάμεσα στους 10 πρώτους ελληνικούς φορείς με τους μεγαλύτερους δείκτες χρηματοδότησης της έρευνας για το 2012.
Συνολικά 30 χρόνια αριστείας στην εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα γιορτάζει το Ιδρυμα την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά. Το Πολυτεχνείο Κρήτης ιδρύθηκε το 1977 στα Χανιά και υποδέχθηκε τους πρώτους του φοιτητές τον Οκτώβριο του 1984.

Οπως εξηγεί ο πρύτανης του Ιδρύματος, καθηγητής Βασίλειος Διγαλάκης, με πέντε μονοτμηματικές σχολές μηχανικών – Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανικών Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – και αντίστοιχα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που καλύπτουν ευρύ φάσμα της επιστήμης των μηχανικών, το Πολυτεχνείο Κρήτης προσφέρει σπουδές υψηλού επιπέδου και αναγνωρισμένου κύρους.
«Μάλιστα, το τρέχον ακαδημαϊκό έτος η Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων ξεκίνησε τη λειτουργία του νέου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στο γνωστικό πεδίο Μηχανική Πετρελαίου. Παράλληλα, η έρευνα αποτελεί ένα από τα ισχυρά πλεονεκτήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η ερευνητική πολιτική του Ιδρύματος εστιάζει σε βασική τεχνολογική ή εφαρμοσμένη έρευνα που προάγει την επιστήμη και την ανάπτυξη και σέβεται την ακαδημαϊκή δεοντολογία, ταυτόχρονα δε προωθεί τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς», επισημαίνει ο πρύτανης.
Είναι γεγονός ότι οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο σπουδών αριστεύουν, παίρνουν πρωτιές, κερδίζουν σε διαγωνισμούς. Αλλωστε, τα πρόσφατα παραδείγματα το μαρτυρούν: διεθνής διάκριση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης στην 8η Biennale Αρχιτεκτονικής Τοπίου στη Βαρκελώνη, δύο διακρίσεις διπλωματικών εργασιών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου στον θεσμό του GreekArchitects.gr, δύο ομάδες του Πολυτεχνείου Κρήτης στον Εθνικό Τελικό του Business Talents.
Αρκετούς από τους αποφοίτους του Ιδρύματος περιμένει μια καλή σταδιοδρομία σε Ελλάδα και εξωτερικό. «Οι απόφοιτοι Μηχανικοί του Πολυτεχνείου Κρήτης απασχολούνται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, σε μεγάλες βιομηχανίες, εταιρείες παροχής υπηρεσιών, δημόσιους οργανισμούς. Κάνουν καριέρα σε εταιρείες, ερευνητικά κέντρα και άλλους οργανισμούς στο εξωτερικό», σημειώνει ο κ. Διγαλάκης.
Μάλιστα, από τις πρόσφατες επιτυχίες των αποφοίτων ξεχωρίζουν ακόμη και εταιρείες start-ups. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Σπύρου Μαγιάτη, αποφοίτου της Σχολής Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, που είναι συνιδρυτής της ελληνικής start-up εταιρείας WorkableHR που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2012 και προϊόν της είναι ένα εύχρηστο λογισμικό που καθιστά ευκολότερα διαχειρίσιμη τη διαδικασία προσλήψεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν έχουν τους πόρους να επενδύσουν σε ειδικό τμήμα ανθρώπινου δυναμικού. Το 2014 οι επιχειρήσεις που υιοθέτησαν το λογισμικό της Workable αυξάνονταν κατά 30% κάθε μήνα, ενώ πάνω από το 60% έχουν έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα εργάζονται 18 άτομα στην εταιρεία που έχει ανοίξει γραφεία στο Λονδίνο και στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ.