«Τάζουν» καριέρες χωρίς αντίκρισμα

«Τάζουν» καριέρες χωρίς αντίκρισμα

Πανεπιστημιακά τμήματα «υπόσχονται» στους υποψηφίους άλλα από αυτά που όντως προσφέρουν

Του Αποστολου Λακασα

Πανεπιστημιακά τμήματα «δίνουν» στους υποψηφίους ψεύτικες επαγγελματικές ελπίδες. Το γεγονός αναδεικνύει τις σημαντικές ευθύνες της πολιτείας αλλά και των πανεπιστημιακών, που ίδρυσαν με ευρωπαϊκά κονδύλια περί τα 140 τμήματα την περίοδο 1998 – 2004, αφήνοντάς τα στη συνέχεια χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.

«Απέτυχαν παταγωδώς», τονίζει στην «Κ», ο πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων και πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ιωάν. Γεροθανάσης. Μάλιστα, πολλά από αυτά αρχικά είχαν «μοντέρνα» αντικείμενα σπουδών, αλλά στην πορεία -λόγω της απαξίωσής τους- επέστρεψαν σε παραδοσιακούς, ήδη κορεσμένους κλάδους, όπως η Φιλολογία.

Ειδικότερα, την ίδια στιγμή που οι φετινοί υποψήφιοι για τα ΑΕΙ ετοιμάζονται να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία (η προθεσμία λήγει στις 20/7 και έως τις 6/7 πρέπει να λάβουν τη Βεβαίωση Πρόσβασης από το Λύκειο), εάν κάποιος αναζητήσει πληροφορίες για τις επαγγελματικές προοπτικές του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτιστικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα μάθει ότι «οι πτυχιούχοι του έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση», όπως αναφέρει ο Οδηγός Σπουδών. Ομως, στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για προσλήψεις φιλολόγων δεν γίνονται δεκτοί απόφοιτοι του τμήματος.

Η πρόεδρός του κ. Γεωργία Ξανθάκη δήλωσε στην «Κ» ότι η σχετική αναφορά έχει αφαιρεθεί από τον Οδηγό Σπουδών (κάτι που δεν ίσχυε πάντως έως χθες), ενώ προσέθεσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες της ιδίας το Συμβούλιο της Επικρατείας θα επικυρώσει Προεδρικό Διάταγμα που αφορά την πρόσβαση των αποφοίτων του τμήματος στη δημόσια εκπαίδευση! Τα ερωτήματα που ανακύπτουν: είναι νόμιμο ο Οδηγός Σπουδών να βασίζεται σε πληροφορίες; Αφού το αντικείμενο σπουδών του τμήματος είναι καινοτόμο, γιατί όλοι επιλέγουν την κορεσμένη Φιλολογία; Εφόσον υπάρχουν τμήματα που παράγουν φιλολόγους, ποιος ο λόγος ίδρυσης ενός νέου τμήματος;

Επίσης, ο Οδηγός Σπουδών του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστήμης της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πληροφορεί τους ενδιαφερόμενους ότι εκκρεμεί στο υπουργείο Παιδείας η ένταξη των αποφοίτων του στον κλάδο των Καθηγητών Εικαστικών (ΠΕ08). Τις δύο αυτές περιπτώσεις ανέδειξε με ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Περικλής Κοροβέσης. Πάντως, και πολλά άλλα τμήματα προσφέρουν στους υποψηφίους… φύκια για μεταξωτές κορδέλες. «Οι ευθύνες του υπουργείου και των πανεπιστημιακών είναι σημαντικότατες. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Η ίδρυση ενός τμήματος χρειάζεται μεγάλη προσοχή, δεν γίνεται στο πόδι», καταλήγει ο κ. Γεροθανάσης.

Πηγή: kathimerini