Σπουδές πληροφορικής και επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 9 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για τις σπουδές πληροφορικής μου άρεσε το παρακάτω σχόλιο σε συζήτηση  με θέμα: Θέλω να σπουδάσω πληροφορική – Ποιο Πανεπιστήμιο?
“Δυστυχώς ή ευτυχώς, πληροφορική σημαίνει μαθηματικά, εαν θες να έχεις υπόβαθρο και όχι να είσαι ένας αυτοδίδακτος προγραμματιστής ή τεχνικός. είναι απο τους κλάδους που έχουν πάρα πολύ στενή σχέση με μαθηματικά μαζί με αυτόν της φυσικής. (διακριτά μαθηματικά και όχι λογισμό, ο κλάδος των μαθηματικών είναι τεράστιος). αυτό ειναι το ένα.
Εαν θες να σπουδάσεις πληροφορική επειδή σου αρέσει ο κλάδος, καλώς. Αλλά να ξέρεις ότι ο χώρος βρίθει απο πληροφορικάριους, απο πανεπιστήμια, εγχώρια και ξένα, ΤΕΙ, ΙΕΚ, ιδιωτικές σχολές και πάει λέγοντας. Αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχει σημαντική προσφορά σε ελάχιστη ζήτηση. Μόνο εαν είσαι πραγματικά πολύ καλός και τυχερός (ναι, χρειάζεσαι και τα δύο), θα μπορείς να ελπίζεις σε μια καλή δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Στον τομέα της εκπαίδευσης υπάρχει πλεονάζον προσωπικό απο πληροφορικάριους (ήδη μετακινούν και στα δημοτικά να φανταστείς για να μην τους έχουν να κάθονται), οπότε τον τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης μάλλον ξέχνα το. Ισως μετά 10 χρόνια να έχει θέσεις.
Ο ιδιωτικός τομέας είναι ζούγκλα. Οι αποδοχές μικρές στην πλειονότητα, λόγω υπερπροσφοράς. Εαν είσαι πραγματικά πολύ καλός, και υπάρχει ανάγκη της ειδικότητάς σου, τότε μπορεί να πάρεις κάποια καλά χρήματα, αλλά σίγουρα όχι όπως άλλα επαγγέλματα.
Ενα άλλο κακό ή καλό (αναλόγως τον άνθρωπο) είναι ότι πρέπει συνεχώς να διαβάζεις, να ενημερώνεσαι, να μελετάς νέα πράγματα, προκειμένου να είσαι μέσα στα πράγματα. Απαιτεί περισσότερο διάβασμα απο οποιαδήποτε άλλο επάγγελμα, ακόμα και των γιατρών ή των νομικών ή των λογιστών των οποίων αλλάζουν επίσης πράγματα, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο εύρος. Σε κάποιους μπορεί να αρέσει η μελέτη και το ψάξιμο (πχ εμένα μου αρέσει), σε άλλους όχι.
Δεν συζητω την περίπτωση να κάνεις μια δική σου δουλειά, γιατί στην περίπτωση αυτή, στην πλειονότητα δεν είσαι πλέον πληροφορικάριος, αλλά πωλητής / μανατζερ με γνώσεις στον τομέα της πληροφορικής. Εχεις άλλους πληροφορικάριους που κάνουν την εργασία, και επειδή είναι δική σου δουλειά, περισσότερο χρόνο θα ασχολείσαι με πωλήσεις, επικοινωνία με πελάτες, διαχείρηση έργων και ανθρώπινου δυναμικού της εταιρίας και μπλα, μπλα. Θα μπορούσες να το κάνεις και χωρίς απαραίτητα υψηλές σπουδές πληροφορικής (*), αν και βοηθάει πολύ να ξέρεις τον τομέα καλά..
(*) Οι περισσότεροι καταξιωμένοι ήδη επιχειρηματίες στην πληροφορική, δεν είναι, δεν ήταν πληροφορικάριοι. Πωλητές, μαγαζάτορες ήταν.”

Μπορείτε να δείτε όλη τη συζήτηση εδώ

Καλοδήμος Δ.

Σχολιάστε

4 × 2 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here