Μετεγγραφές και κατανομή εισακτέων

Προς κάθε ενδιαφερόμενο:

Το πρόβλημα δεν είναι οι μετεγγραφές, αλλά πρωτίστως ο τρόπος καθορισμού του αριθμού των εισακτέων. Ενώ οι περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτουν το 52.8% του πληθυσμού και περισσότερο από το 61% των πανεπιστημιακών καθηγητών, δέχονται το 46.5% των εισακτέων σε πανεπιστημιακές σχολές. Το Υπουργείο Παιδείας, με τον τρόπο που κατανέμει τους εισακτέους στα πανεπιστήμια, υποχρεώνει μεγάλο μέρος των νέων από Αττική και Κεντρική Μακεδονία να μετακινηθούν προς την περιφέρεια, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία μάλλον υπάρχει επαρκής αριθμός καθηγητών.

Την πολιτική αυτή ακολουθούσαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις και η σημερινή δεν φαίνεται ότι διαφοροποιείται σε αυτό το σημείο. Όμως το παρόν νομοσχέδιο θα πλήξει τους νέους και τις οικογένειές τους: θα περιορίσει πολύ τον αριθμό των μετεγγραφών, διατηρώντας την άνιση κατανομή φοιτητών και καθηγητών μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών πανεπιστημίων, εις βάρος των νέων που θα φοιτήσουν στα περιφερειακά πανεπιστήμια.

Παρά τα δημοσιεύματα που κατά καιρούς κατακλύζουν τα ΜΜΕ, η αλήθεια είναι ότι ακόμα και μετά τις μετεγγραφές, ο αριθμός των τακτικών φοιτητών ανά καθηγητή στα κεντρικά πανεπιστήμια δεν ξεπερνούσε τον αριθμό των τακτικών φοιτητών ανά καθηγητή στα περιφερειακά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα κεντρικά πανεπιστήμια δεν «βούλιαζαν» περισσότερο από τα περιφερειακά. Όλα τα ΑΕΙ της χώρας, πανεπιστήμια και ΤΕΙ «βουλιάζουν», καθώς η Ελλάδα διατηρεί το μεγαλύτερο αριθμό ενεργών φοιτητών ανά διδάσκοντα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Με το παρόν νομοσχέδιο, δεν λαμβάνεται πρόνοια για τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων, ο οποίος παραμένει στη δημιουργική κρίση του Υπουργείου, διαιωνίζοντας τις άνισες συνθήκες εκπαίδευσης στα ΑΕΙ της χώρας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα από το αριθμό εισακτέων ακαδ. έτους 2015-16:

Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ: 76 μέλη ΔΕΠ, 110 εισακτέοι
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΠΘ: 18 μέλη ΔΕΠ, 125 εισακτέοι

Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο: 36 μέλη ΔΕΠ, 170 εισακτέοι
Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου: 18 μέλη ΔΕΠ, 200 εισακτέοι

Τμήμα Μαθηματικών, ΕΚΠΑ: 56 μέλη ΔΕΠ, 250 εισακτέοι
Τμήμα Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Κρήτης: 45 μέλη ΔΕΠ, 340 εισακτέοι
Τμήμα Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου (2 κατευθύνσεις): 34 μέλη ΔΕΠ, 410 εισακτέοι.

Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ: 77 μέλη ΔΕΠ, 200 εισακτέοι
Τμήμα Φυσικής, ΑΠΘ: 78 μέλη ΔΕΠ, 190 εισακτέοι
Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης: 24 μέλη ΔΕΠ, 170 εισακτέοι

Τμήμα Ιατρικής ΕΚΠΑ: 629 μέλη ΔΕΠ, 180 εισακτέοι
Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ: 424 μέλη ΔΕΠ, 190 εισακτέοι
Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Πατρών: 147 μέλη ΔΕΠ, 170 εισακτέοι

Δάφνη Μανουσάκη
Πολυτεχνείο Κρήτης

πηγή : http://www.opengov.gr/ypepth/?c=25307

Comments are closed.