Κενές θέσεις σε Ιταλικά και Ισπανικά

Προς τα πάνω ωθούν τις βάσεις εισαγωγής στις περιζήτητες αρχιτεκτονικές σχολές οι επιδόσεις των φετινών υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα του σχεδίου. Ταυτόχρονα, για μία ακόμη χρονιά πολλές θέσεις στις ιταλικές και ισπανικές φιλολογίες θα μείνουν κενές. Ειδικότερα, χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τους βαθμούς στα ειδικά μαθήματα, από τα οποία προκύπτουν τα ακόλουθα:

– Στο γραμμικό και στο ελεύθερο σχέδιο (για αρχιτεκτονικές, γραφιστική κ.λπ.) αυξήθηκαν οι υποψήφιοι φέτος σε σχέση με πέρυσι που πέρασαν τη βάση. Στο ελεύθερο σχέδιο πάνω από τη βάση βαθμολογήθηκε το 87,33% των υποψηφίων (από 85,19% πέρυσι) και στο γραμμικό το 88,90% (από 84,82% πέρυσι). Μάλιστα, περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι πήραν πάνω από 18 (3,78% στο ελεύθερο και 22,64% στο γραμμικό).

– Καλύτερες από πέρυσι ήταν οι επιδόσεις και στα αγγλικά. Αυτό σημαίνει ότι στις αγγλικές φιλολογίες και σε όποια τμήματα απαιτείται η εξέταση σε ξένη γλώσσα, όπως τα τμήματα ΜΜΕ, οι βάσεις θα κινηθούν ανοδικά.

– Στα γερμανικά 416 υποψήφιοι πέρασαν τη βάση του 10, πολύ περισσότεροι από τις 250 θέσεις που προσφέρονται στις γερμανικές φιλολογίες.

– Στα γαλλικά 611 υποψήφιοι πέρασαν τη βάση και θα διεκδικήσουν τις 450 σχετικές θέσεις.

– Σε ιταλικά τμήματα θα μείνουν κενές θέσεις, αφού τη βάση πέρασαν 87 μαθητές για 210 θέσεις. Αρα, 123 θα μείνουν κενές.

– Στα ισπανικά, τη βάση πέρασαν 83 υποψήφιοι και άρα θα μείνουν 77 κενές θέσεις.

kathimerini 15-7-09