Τα 500 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου σύμφωνα με την ARWU

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 9 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Η πλήρης λίστα http://www.shanghairanking.com/ARWU2015.html 

Το Χάρβαρντ καταλαμβάνει για άλλη μια φορά την πρώτη θέση στην αξιολόγηση των πανεπιστημίων που γίνεται κάθε χρόνο από το Πανεπιστήμιο Ζιάο Τονγκ της Σαγκάης. Τα 8 στα 10 πρώτα πανεπιστήμια και τα 51 στα πρώτα 100 είναι αμερικανικά.
Η παραπάνω λίστα περιλαμβάνει δύο μόνο Ελληνικά Πανεπιστήμια:το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην κατηγορία 301-400 και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην κατηγορία 401-500.
Στην κατάταξη ανά πανεπιστημιακό πεδίο και θέμα, το ΕΚΠΑ βρίσκεται στις θέσεις 101-150 στο πεδίο της κλινικής ιατρικής – φαρμακευτικήςκαι στο πεδίο της φυσικής, ενώ το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο βρίσκεται στις θέσεις 151-200 στο πεδίο της πληροφορικής. Το ΕΚΠΑ έπεσε πάντως στο πεδίο της πληροφορικής και το Αριστοτέλειο δεν περιλαμβάνεται πλέον στις θέσεις 151-200 στο πεδίο της μηχανικής.

Πώς γίνεται η αξιολόγηση

Η αξιολόγηση της Σαγκάης, ή Academic Ranking of World Universities (ARWU), θεσπίστηκε το 2013 και αφορά τα 500 «καλύτερα» πανεπιστήμια του κόσμου. Ανάμεσα στα κριτήρια που χρησιμοποιούνται είναι ο αριθμός των βραβείων Νομπέλ και Fields που λαμβάνουν οι απόφοιτοι και οι ερευνητές, ο αριθμός των ερευνητών με τις περισσότερες αναφορές στον κλάδο τους, ο αριθμός των άρθρων που δημοσιεύονται σε επιστημονικές επιθεωρήσεις όπως το «Nature» και το «Science» και η «ακαδημαϊκή επίδοση» που μετράται με βάση το μέγεθος του πανεπιστημίου. Δεν αξιολογείται η ποιότητα της εκπαίδευσης ούτε το επίπεδο των φοιτητών

ARWU-COUNTRY-2015
ARWU

Στοιχεία του άρθρου αντλήθηκαν από άρθρο της εφημερίδας ΤΑ  ΝΕΑ που υπογράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΣΟΣ.
Καλοδήμος Δ.

Σχολιάστε

twelve − seven =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here