Προβλέψεις για κλάματα

Το άρθρο αυτό το δημοσιεύω στο sep4u γιατί η σοβαρότητα των δημοσκοπήσεων για τα ποσοστά των κομμάτων έχουν την ίδια σοβαρότητα με τις “προβλέψεις” των βάσεων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

[Εμπιστευτικά] Χ-Files
Γιάννης Κ. Πρετεντέρης | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ |

Μέσα στο θερινό τοπίο στην ομίχλη που μας οδηγεί στις εκλογές ευτυχώς που υπάρχουν οι δημοσκοπήσεις. Οχι επειδή δείχνουν τι συμβαίνει αλλά επειδή καταγράφουν πιο ανεξήγητα φαινόμενα κι από τα «X-Files».
Θα μου πείτε ότι το ανεξήγητο είναι μέρος της πολιτικής. Σωστό.
Αλλωστε οι ίδιες εταιρείες έπεσαν έξω είκοσι μονάδες στο δημοψήφισμα και συνεχίζουν να κάνουν δημοσκοπήσεις σαν να μη συνέβη τίποτα. Αυτό κι αν είναι ανεξήγητο!..
Πάμε μια βόλτα στη ζώνη του λυκόφωτος.
Στις 10 Ιουλίου, η Metron Analysis έδινε 38,5% στον ΣΥΡΙΖΑ και 19,1% στη ΝΔ. Διαφορά 19,4 μονάδες!..
Στις 24 Ιουλίου και μετά το νέο Μνημόνιο, η ίδια εταιρεία έδινε 33,6% στον ΣΥΡΙΖΑ (που έπεσε κάπως λόγω της συμφωνίας) και 17,8% στη ΝΔ (που έπεσε και αυτή!). Διαφορά 15,8 μονάδες!..
Και ξαφνικά στις 27 Αυγούστου, έναν μήνα διακοπών αργότερα, η Metron δίνει 22,2% στον ΣΥΡΙΖΑ και 21,2% στη ΝΔ. Διαφορά μία μονάδα.
Τι έγινε, ρε παιδιά, μέσα σε έναν μήνα και κλάταρε ο ΣΥΡΙΖΑ; Τι έκαναν οι συριζαίοι μέσα στο καλοκαίρι και τους τιμωρεί ο Θεός; Είχαν πιάσει όλες τις ξαπλώστρες; Σέρβιραν «μπόμπες» στα μπιτσόμπαρα; Μυστήριο.
Θα μου πείτε ότι την κοπάνησε ο Λαφαζάνης. Μπα! No problem Lafazanis. 3,1% με το ζόρι παίρνει στην ίδια δημοσκόπηση.
Θα μου πείτε ότι υπέγραψαν το Μνημόνιο. Μπα! Ούτε αυτό. Διότι σύμφωνα με τις ίδιες δημοσκοπήσεις οι Ελληνες περίμεναν το τρίτο Μνημόνιο περίπου ως μάννα εξ ουρανού.
Κι άλλωστε μετά τη συμφωνία, στις 18 Ιουλίου, η Palmos Analysis έδινε 42,5% στον ΣΥΡΙΖΑ και 21,5% στη ΝΔ σημειώνοντας μάλιστα ότι:
«Παρά την υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές, αν γίνονταν αύριο εκλογές εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατακτούσε την αυτοδυναμία στη Βουλή με 164 έδρες».
Φαίνεται ότι εκεί την πάτησε ο Τσίπρας. Αν είχε κάνει εκλογές στις 19 Ιουλίου που του έλεγε ο Palmos θα είχε βγάλει βουλευτή ακόμη και τον Βερναρδάκη.
Προς το παρόν από τον Palmos δεν έχουμε νεότερα. Ούτε από την Public Issue – η οποία τελευταία φορά μέτρησε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 47,5% και τη ΝΔ στο 19,5%, διαφορά 28 μονάδων (21 Ιουνίου).
Μην ανησυχείτε όμως. Εκλογές έχουμε κι από δημοσκοπήσεις να φάνε κι οι κότες. Ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Ακόμη και στις παραλίες και στις αμμουδιές. Ακόμη κι όταν δεν ξέρουμε ακόμη ούτε ποιοι θα κατέβουν στις εκλογές.
Δεν πειράζει. Η πολιτική είναι ένα μυστήριο. Η ζωή είναι ένα μυστήριο. Οι δημοσκοπήσεις μας πείραξαν;