Σπουδές και αμοιβές στη Βρετανία

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 9 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Κώστας Μήλας, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών,
University of Liverpool (UK)

Σπουδές και αμοιβές στη Βρετανία

Εν μέσω capital controls τα οποία, παράλληλα με την επιστροφή στην ύφεση, εξαντλούν τις εναπομείνασες οικονομικές δυνατότητες των Ελλήνων πολιτών, πολλές οικογένειες ξανασκέφτονται το εάν πραγματικά «αξίζει» να στείλουν τα παιδιά τους στην Μεγάλη Βρετανία για προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές. Η απόφαση δεν είναι εύκολη αλλά, για όσους έχουν (ακόμα) κάποιες οικονομίες «στην άκρη», μάλλον ενδεδειγμένη κρίνεται μετά και τις γνωστές εξελίξεις σε θέματα παιδείας, όπως, για παράδειγμα τις απρογραμμάτιστες και «αλόγιστες» μετεγγραφές μεταξύ Πανεπιστημίων, τις παλινωδίες στο θέμα διαγραφής των αιωνίων φοιτητών, τις εξαγγελίες για κατάργηση του «νόμου Διαμαντοπούλου», και τον «εξοβελισμό» του θεσμού της αριστείας από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Εν πάση περιπτώσει, πιστεύω ότι οι σπουδές στην Μεγάλη Βρετανία εξακολουθούν να αποτελούν ορθολογική επένδυση για την εξεύρεση εργασίας με υψηλή μισθολογική απόδοση. Εξηγούμαι:
Πρώτον, ο κάτοχος πτυχίου από Πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας θεωρείται (εξορισμού) καλός γνώστης της αγγλικής γλώσσας κάτι το οποίο διευκολύνει την πρόσβαση του στην παγκόσμια αγορά εργασίας όπου βέβαια κυριαρχούν τα αγγλικά. Επιπλέον, αναφέρω ότι ο κάτοχος του παραπάνω πτυχίου δεν αφήνεται «στην τύχη του». Πράγματι, τα Αγγλικά Πανεπιστήμια προσφέρουν υπηρεσίες (τις καλούμενες career services) οι οποίες (α) προσκαλούν εργοδότες στο ίδιο το Πανεπιστήμιο με στόχο να τους φέρουν σε άμεση επαφή με τους πανεπιστημιακούς απόφοιτους, και (β) μέσω ειδικών (και δωρεάν) σεμιναρίων, προετοιμάζουν τους ίδιους τους απόφοιτους για την καλύτερη δυνατή επίδοση στην περίπτωση κατά την οποία κληθούν σε συνέντευξη εργασίας (job interview).
Δεύτερον, το οικονομικό κόστος του πτυχίου δεν είναι τόσο δυσβάσταχτο όσο θα περίμενε κανείς. H εισαγωγή διδάκτρων στη Μεγάλη Βρετανία (για την απόκτηση τριετούς πτυχίου) σημαίνει ότι τόσο οι υποψήφιοι έλληνες φοιτητές, όσο και οι υπόλοιποι φοιτητές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζουν ετήσιο κόστος διδάκτρων μέχρι και 9.000 στερλίνες. Παρά ταύτα, οι φοιτητές έχουν την δυνατότητα λήψης δανείου το οποίο μπορούν να αποπληρώσουν αφού αποφοιτήσουν και εξασφαλίσουν εργασία.
Τι συμβαίνει όμως ειδικότερα με τα πτυχία των Αγγλικών πανεπιστημίων; Η φήμη του εκάστοτε Πανεπιστημίου πριμοδοτείται από την αγορά εργασίας. Πράγματι, ο μισθός είναι θετική συνάρτηση της φήμης του Πανεπιστημίου. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι, ανεξαρτήτως χρηματοοικονομικού ή άλλης κατεύθυνσης πτυχίου, ο μέσος (ακαθάριστος) πρώτος ετήσιος μισθός ενός απόφοιτου του φημισμένου London School of Economics βρίσκεται στις (περίπου) 28.968 στερλίνες. Για τον απόφοιτο του Imperial College London, ο αντίστοιχος μισθός είναι κάπως μικρότερος στις 28.831 στερλίνες. Για τον απόφοιτο του λιγότερο φημισμένου City University London (στο οποίο εργάσθηκα προ 15ετίας), ο αντίστοιχος μισθός βρίσκεται ακόμα χαμηλότερος στις 23.674 στερλίνες. Τι συμβαίνει όμως ειδικότερα με τις χρηματοοικονομικές σπουδές και τις σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων; Εστιάζω την προσοχή μου στις μεταπτυχιακές σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) όπου υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία. Σύμφωνα με την λίστα αξιολόγησης ποιότητας σπουδών MBA για το έτος 2014 (η οποία δημοσιεύεται από τους Financial Times), το φημισμένο London Business School κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των Ευρωπαϊκών Business Schools, με μέσο ετήσιο μισθό (για τον απόφοιτο με MBA) 156.553 δολλάρια. Στη δεύτερη θέση, ακολουθεί το HEC Paris (Γαλλία) με μέσο ετήσιο μισθό (για τον απόφοιτο με MBA) αρκετά χαμηλότερο στα 120.016 δολλάρια. Μεταξύ των υπόλοιπων Αγγλικών Business Schools, το Saïd Business School (University of Oxford), κατατάσσεται στην ένατη θέση, εξασφαλίζοντας όμως, για τον απόφοιτο με MBA, μέσο ετήσιο μισθό υψηλότερο από εκείνον του HEC Paris, και συγκεκριμένα 133.315 δολάρια!
Ενδιαφέρον έχει να δούμε τι συμβαίνει επίσης σε σχέση με το φύλο (sex) του απόφοιτου. Με άλλα λόγια, υφίστανται μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών; Πρόσφατα, οι Financial Times παρουσίασαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι γυναίκες κάτοχοι MBA πληρώνονται λιγότερο από τους άνδρες κατόχους του ιδίου πτυχίου. Πράγματι, τρία έτη μετά την απόκτηση του MBA, οι άνδρες πτυχιούχοι πληρώνται μέχρι και 15% παραπάνω από τις γυναίκες με το ίδιο πτυχίο. Σημειώνω επιπλέον ότι οι άνδρες κάτοχοι ΜΒΑ προάγονται σε θέσεις ευθύνης (ήτοι company directors και senior executives) ταχύτερα από τις γυναίκες κατόχους ΜΒΑ.
Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα χρηματοοικονομικά πτυχία και το ΜΒΑ εξακολουθούν να διατηρούν την μισθολογική αίγλη τους επτά περίπου χρόνια μετά την χρηματοοικονομική κρίση. Είναι όμως τα πράγματα τόσο «ρόδινα» όσο τα περιγράφω; ‘Οχι βέβαια! Αρκεί να αναλογισθεί κανείς το ενδεχόμενο BREXIT στο οποίο μπορεί να οδηγήσει το δημοψήφισμα του 2016. Πράγματι, εαν η Μεγάλη Βρετανία αποφασίσει να «αποχαιρετίσει» την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμάται ότι το City του Λονδίνου θα απωλέσει την δύναμη του ως χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης, με αποτέλεσμα 14% σωρρευτική απώλεια στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας έως το 2030! Στην περίπτωση αυτή, τόσο η ζήτηση (τουλάχιστον στην Μεγάλη Βρετανία) για κάτοχους χρηματοοικονομικών πτυχίων και MBA όσο και οι προαναφερθέντες μισθοί, θα υποστούν σημαντική μείωση. Επιπλέον, λόγω της επίδρασης-ντόμινο από το BREXIT, (σημαντικές) απώλειες θέσεων εργασίας αλλά και μισθολογικές μειώσεις στο χρηματοοικονομικό τομέα μάλλον θα καταγραφούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη, και δη σε Γερμανία και Γαλλία οι οποίες διατηρούν ισχυρούς χρηματοοικονομικούς δεσμούς με την Μεγάλη Βρετανία!

Πηγές Μισθολογικές διαφορές ανά Πανεπιστήμιο: http://www.telegraph.co.uk/education/universityeducation/9532912/Best-universities-for-highstarting-salaries.html?frame=2334382

Μισθολογικές διαφορές ανδρών-γυναικών:
http://www.ft.com/cms/s/2/e917226c-bda9-11e4-8cf3-00144feab7de.html#axzz3TFggf6LI

Επιδράσεις BREXIT:
http://www.theguardian.com/business/2015/apr/27/british-exit-brexit-eu-would-cost-uk-billionsgerman-study

Λίστα κατάταξης MBA:
http://rankings.ft.com/businessschoolrankings/european-business-school-rankings-2014

Ευχαριστώ τον κ.Κώστα Μήλα για το παραπάνω άρθρο που μου έστειλε!
Καλοδήμος Δ.

Σχολιάστε

19 − 16 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here