Microsoft: Αφού απογοητεύτηκε από την Ελλάδα, προσλαμβάνει 700 άτομα στη Ρουμανία

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου / newmoney.gr

Όταν τον Νοέμβριο του 2013 ο πρόεδρος της Microsoft Κεντροανατολικής Ευρώπης Ντον Γκράνθαμ συναντούσε τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, είχε «τάξει» πως η μεγάλη πολυεθνική εταιρεία θα ενίσχυε τη χώρα μας με συγκεκριμένες δράσεις.

Ο κ. Γκράνθαμ δεσμεύτηκε στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου πως η Microsoft θα συνεχίσει να παρέχει τα απαραίτητα εφόδια για την κατάρτιση των ανέργων σε νέες τεχνολογίες, γεγονός που θα ενίσχυε την προσπάθεια ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, μέσα από το πρόγραμμα «e-skills» θα παρέχονταν 400 και πλέον μαθήματα Πληροφορικής και Επιχειρηματικότητας, ενώ προβλεπόταν να εκπαιδευθούν περίπου 500.000 άνεργοι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής αναφορά στην έναρξη λειτουργίας contact center στην Αθήνα, το οποίο θα παρείχε πολλαπλή υποστήριξη σε πελάτες της Microsoft, τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά, με 550θέσεις εργασίας σε πλήρη ανάπτυξη. Βέβαια από τότε η Ελλάδα κατάφερε ό,τι χειρότερο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Η πολιτική αστάθεια, οι συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, η «υπερήφανη» διαπραγμάτευση οδήγησαν σε ανάσχεση όλων των δράσεων και σε κάτι ακόμα χειρότερο: στην επιλογή της Ρουμανίας ως κέντρου επιχειρήσεων της πολυεθνικής.

Αποτέλεσμα; Εκατοντάδες experts στον τομέα των τεχνολογιών σχεδιάζει να προσλάβει στη Ρουμανία η Microsoft την επόμενη πενταετία, ενώ μια τέτοια επιλογή φαινόταν πως θα μπορούσε να γίνει στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία αριθμεί 700 υπαλλήλους στη βαλκανική χώρα, οι περισσότεροι εκ των οποίων εργάζονται στο τμήμα των τεχνικών υπηρεσιών για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (ΕΜΕΑ). Ήδη, τα τελευταία χρόνια, ο ρυθμός αύξησης του προσωπικού της Microsoft στη Ρουμανία ανέρχεται σε 100-150 άτομα ανά έτος. Στην Ελλάδα πάλι τα πάντα – και δικαιολογημένα – έχουν παγώσει, καθώς η αστάθεια τείνει να γίνει μόνιμο καθεστώς.