Λανθασμένες προσδοκίες για τα τμήματα Βιολογίας και Χημείας

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 8 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Λανθασμένες προσδοκίες

Kύριε διευθυντά
Παρακολουθώ τα έντυπα τα σχετικά με την επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη παγκοσμίως και σαν Eλληνας ενδιαφέρομαι να μαθαίνω για την πρόοδο των νέων Eλλήνων επιστημόνων. Bλέπω λοιπόν ότι η Eλλάδα δεν είναι γνωστή ως χώρα επιστημονικής έρευνας στη βιολογία και τη χημεία. Kαι όμως κάθε χρόνο εισάγονται στα πανεπιστήμια εκατοντάδες μαθητές σε τμήματα των παραπάνω επιστημών. Oι απόφοιτοι νέοι επιστήμονες παρά τις προσπάθειές τους δεν βρίσκουν εργασία στην Eλλάδα σχετική με τις σπουδές τους.

Mερικοί απόφοιτοι πηγαίνουν για μεταπτυχιακές σπουδές στις χώρες της Δυτικής Eυρώπης και ελάχιστοι στις Hνωμένες Πολιτείες Aμερικής όπου γίνεται μεγάλη πρόοδος σε βιοϊατρικά και φαρμακευτικά ινστιτούτα. Oσοι μένουν στην Eλλάδα ασκούν απογοητευμένοι επαγγέλματα άσχετα με τις σπουδές τους. Παλαιότερα ήλπιζαν ότι θα διορισθούν ως καθηγητές στη Mέση Eκπαίδευση, όμως τώρα, λόγω κρίσης, δεν γίνονται διορισμοί.

Aλλά οι μαθητές πριν εισαχθούν στα τμήματα βιολογίας και χημείας, κάνουν μεγάλες προσπάθειες μελέτης στα Γυμνάσια και Λύκεια και σε πολύχρονα φροντιστήρια. Eχουν μεγάλες προσδοκίες που διαψεύδονται. Kάπως κρύβεται η αλήθεια, η πραγματικότητα.

Iσως οι μαθητές δεν προσπαθούν να ζητήσουν συμβουλή. Iσως τα πανεπιστήμια φέρουν κάποια ευθύνη εισάγοντας εκατοντάδες φοιτητές, ενώ γνωρίζουν ότι οι απόφοιτοι θα μείνουν άνεργοι. Kαι η ανεργία δεν φέρνει μόνο οικονομική δυσχέρεια αλλά και μελαγχολία και απελπιστική κατάσταση θλίψης. Kαλό θα είναι οι μαθητές να γνωρίζουν ότι, αν θέλουν να ζήσουν στον τόπο τους, κάθε ελπίδα εργασίας στην Eλλάδα, στους τομείς βιολογίας και χημείας είναι μία ψεύτικη ελπίδα. Kαι θα πρέπει ή ν’ αλλάξουν κατεύθυνση σπουδών, ή να ετοιμαστούν για τον δρόμο της ξενιτιάς, που δεν είναι πάντα εύκολος.

Σπυρος Δ. Kομηνος – Επίτιμος καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Pittsburgh
Επιστολή στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 14-11-2015
πηγή

Kαλό θα είναι οι μαθητές να γνωρίζουν ότι, αν θέλουν να ζήσουν στον τόπο τους, κάθε ελπίδα εργασίας στην Eλλάδα, στους τομείς βιολογίας και χημείας είναι μία ψεύτικη ελπίδα. Kαι θα πρέπει ή ν’ αλλάξουν κατεύθυνση σπουδών, ή να ετοιμαστούν για τον δρόμο της ξενιτιάς, που δεν είναι πάντα εύκολος.

1 σκέψη στο “Λανθασμένες προσδοκίες για τα τμήματα Βιολογίας και Χημείας

  1. http://www.tanea.gr/news/greece/article/4264735/?iid=2
    Όπως σήμερα μιλάμε για την κοινωνία της πληροφορίας, έτσι σε λίγα χρόνια θα αναφερόμαστε στην κοινωνία της Βιολογίας. Με άλλα λόγια, όπως η έκρηξη της πληροφορικής τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τους επαγγελματίες του κλάδου ανάρπαστους, κάτι ανάλογο θα συμβεί με τους βιολόγους την επόμενη 15ετία. Τη σύγκριση αυτή χρησιμοποιεί για να περιγράψει τις προοπτικές του επαγγέλματος του βιολόγου ο Γιώργος Κόλλιας, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και επιστημονικός διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ».

Σχολιάστε

14 − four =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here