Προγράμματα κατάρτισης για ανέργους

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 8 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Τι ακριβώς είναι το πρόγραμμα “ΕΔΩ”;

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου μαθημάτων, κατά τον οποίο καταρτίστηκαν 200 νέοι σε 11 ειδικότητες *, το πρόγραμμα «ΕΔΩ» επιστρέφει με δεύτερο κύκλο μαθημάτων με 200 επιπλέον θέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το διάστημα για την κατάθεση της αίτησης συμμετοχής από τους ενδιαφερόμενους ορίζεται από τις 13/11/2015 ως και 18/12/2015.

Το κόστος των μαθημάτων αλλά και των πιστοποιήσεων είναι χορηγούμενο από το Nescafé και επομένως είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες.

Με το πρόγραμμα «ΕΔΩ» ο Nescafé προσφέρει σε νέους 18-35 ετών, απόφοιτους ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προγράμματα κατάρτισης και εξειδίκευσης, προκειμένου να αποκτήσουν θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις και πιστοποιήσεις που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας και να βρουν πιο εύκολα μια εργασία που να τους ικανοποιεί, στην Ελλάδα. Στόχος του προγράμματος είναι η κατάρτιση επιπλέον 200 νέων σε επαγγέλματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της Εθνικής οικονομίας, ώστε να παραμείνουν στην Ελλάδα και να αξιοποιήσουν τις δεξιότητες και δυνατότητές τους στη χώρα μας.

Η κατάρτιση πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης & Κατάρτισης (Ι.Β.ΕΠ.Ε.-ΣΕΒ), που αποτελεί τον εκπαιδευτικό βραχίονας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών και προσφέρει με ιδιαίτερη επιτυχία και για περισσότερα από 30 χρόνια καινοτόμα και στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Οι ειδικότητες που προσφέρονται στον δεύτερο αυτό κύκλο διαμορφώνονται ως κατωτέρω.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα απευθύνεται:

• σε άνεργους απόφοιτους πανεπιστημιακών και τεχνικών σχολών AΕΙ, ΑΤΕΙ, καθώς και σε απόφοιτους μεταδευτεροβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ηλικίας 18-35 ετών,

• σε εργαζόμενους επαπειλούμενους με ανεργία ή εργαζόμενους που δεν είναι ευχαριστημένοι με την εργασία τους και σκέφτονται να την εγκαταλείψουν

• σε φοιτητές-σπουδαστές-μαθητές

Όλοι οι παραπάνω πρέπει να έχουν ειδικές γνώσεις, όπου η παρακολούθηση του προγράμματος απαιτεί κάτι τέτοιο.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα του δεύτερου κύκλου μαθημάτων «ΕΔΩ» θα διεξαχθεί από τα μέσα Ιανουαρίου 2016, με στόχο να εκπαιδευτούν 200 επιπλέον άτομα. Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος ξεκίνησε τον Μάιο του 2015 και ολοκληρώθηκε έχοντας καταρτίσει 200 νέους.
Λεπτομερές πρόγραμμα μαθημάτων θα ανακοινωθεί μετά την υποβολή των αιτήσεων.

ΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΑ ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα προσφέρονται οι παρακάτω ειδικότητες / μαθήματα:

ΑΘΗΝΑ

1. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ: ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ RECEPTIONIST (30 Δ.Ω.)
2. ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ AUTOCAD 2D (ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΡXΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ & ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ 2 ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ) (20 Δ.Ω.)
3. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (35 Δ.Ω.)
4. WEB DESIGNER (20 Δ.Ω.)
5. ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ (17 Δ.Ω.)
6. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (25 Δ.Ω.)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

1. ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΠΩΛΗΤΗ (35 Δ.Ω.)
2. Ε-COMMERCE CONSULTANT (35 Δ.Ω.)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Σε όλες τις ειδικότητες/μαθήματα μετά το πέρας των μαθημάτων, όσοι εκ των εκπαιδευθέντων το επιθυμούν μπορούν να λάβουν μέρος σε εξετάσεις που διεξάγονται από ανεξάρτητο φορέα και να λάβουν, αν περάσουν επιτυχώς τις εξετάσεις, σχετικά πιστοποιητικά. Οι πιστοποιήσεις είναι οι ακόλουθες:

Ειδικότητες / μαθήματα Πιστοποίηση
ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ AUTOCAD 2D CERTIFIED COMPUTER AIDED DESIGNER (AUTOCAD 2D)
WEB DESIGNER CERTIFIED WEB DESIGNER
Ε-COMMERCE CONSULTANT CERTIFIED E-COMMERCE CONSULTANT
ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ CERTIFIED MAKING SAFE FOOD HANDLER
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ CERTIFIED HEALTH & SAFETY TECHNICIAN
ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΠΩΛΗΤΗ CERTIFIED SALES PROFESSIONAL
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ: ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ RECEPTIONIST CERTIFIED FRONT OFFICE PROFESSIONAL (Πιστοποιημένος Υπάλληλος Υποδοχής Ξενοδοχείου)
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ CERTIFIED PROFESSIONAL SECRETARIES

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Τα προγράμματα θα διεξαχθούν στις πιστοποιημένες εγκαταστάσεις του Ι.Β.ΕΠ.Ε. στην Αθήνα, στην πλατεία Αττικής και στην Θεσσαλονίκη, 6ο χλμ Χαριλάου Θέρμης.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Γενικά

Το διάστημα για την κατάθεση της αίτησης συμμετοχής από τους ενδιαφερόμενους ορίζεται από τις 13/11/2015 ως και 18/12/2015. Στη συνέχεια, θα διενεργηθεί η επιλογή των προς εκπαίδευση ενδιαφερομένων, με βάση τα κριτήρια επιλογής που αναγράφονται ακολούθως και αναφέρονται στην αίτηση συμμετοχής και μέχρι τον αριθμό των 200 ατόμων.

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν έως και 2 ειδικότητες/μαθήματα που τους ενδιαφέρει να παρακολουθήσουν, με σειρά προτίμησης (όπου 1 σημαίνει πρώτη προτίμηση). Αν κάποιος υποψήφιος έχει δηλώσει 2 ειδικότητες, θα γίνεται προσπάθεια να μπαίνει σε αυτήν που προτιμά περισσότερο, εκτός και αν δεν πληροί κάποιο από τα ειδικά κριτήρια.

Οι επιλεχθέντες θα μπορούν να παρακολουθήσουν και να λάβουν μέρος στις εξετάσεις πιστοποίησης μόνο σε ένα μάθημα.

 Κριτήρια εισαγωγής

Για όλους τους ενδιαφερόμενους (ανέργους, εργαζομένους και φοιτητές-σπουδαστές) θα υπάρχουν 3 κατηγορίες κριτηρίων: Γενικά, κοινωνικά και ειδικά κριτήρια. Επιπλέον, ο χρόνος υποβολής της αίτησης αποτελεί κριτήριο που θα συνυπολογίζεται στην περίπτωση που αυτό απαιτείται μετά από την εφαρμογή όλων των παραπάνω κριτηρίων.

Γενικά κριτήρια

  • Ηλικία: στο πρόγραμμα μπορούν να λάβουν μέρος νέοι από 18-35 ετών
  • Οικονομική κατάσταση: θα δοθεί προτεραιότητα στους οικονομικά ασθενέστερους

Κοινωνικά κριτήρια

  • Ειδικές-Ευπαθείς κοινωνικά ομάδες: θα προηγούνται άτομα από μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες όπου κανένας γονέας δεν εργάζεται, κ.λπ.

Ειδικά κριτήρια

  • Επίπεδο γνώσεων: ανάλογα με τις απαιτήσεις της ειδικότητας / μαθήματος, οι οποίες αναγράφονται στην περιγραφή των μαθημάτων.

Δικαιολογητικά Προγράμματος ΕΔΩ – NESCAFÉ

Tα συγκεκριμένα δικαιολογητικά προσκομίζονται στο ΣΕΒ-Ι.Β.ΕΠ.Ε. από τους ενδιαφερόμενους, μόνο όταν επιλεγούν στο πρόγραμμα.

1.

  • Άνεργοι 
    Αντίγραφο Κάρτας Ανεργίας (και οι δύο πλευρές)*
  • Φοιτητές-Σπουδαστές
    Βεβαίωση φοίτησης από τον Εκπαιδευτικό Φορέα στον οποίο φοιτούν αυτή τη στιγμή, με αναφορά στο ακαδημαϊκό έτος/εξάμηνο στο οποίο βρίσκονται
  • Εργαζόμενοι
    Υπεύθυνη δήλωση
  • Μηχανικοί (όχι μισθωτοί)
    αριθμό μητρώου ΤΕΕ

2. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, για πιστοποίηση της ηλικίας

3. Αντίγραφο Εκκαθαριστικού Εφορίας για το οικονομικό έτος 2014 (ατομικό ή οικογενειακό)

Σε περίπτωση που ο ωφελούμενος είναι προστατευόμενο μέλος και δεν υποβάλει ατομική φορολογική δήλωση, θα πρέπει να προσκομίσει αντίγραφο του εκκαθαριστικού στο οποίο υπάγεται ως προστατευόμενο μέλος, καθώς και το έντυπο Ε1 όπου εμφανίζονται τα στοιχεία των προσώπων που συνοικούν με τους κυρίως φορολογούμενους και τους βαρύνουν οικονομικά.

Ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος πρέπει να συμπληρώσει στην αίτηση δήλωσης συμμετοχής στο πρόγραμμα στο πεδίο «Φορολογητέο Εισόδημα Οικονομικού Έτους 2014» το άθροισμα των ποσών των στηλών «Υπόχρεου» και «της Συζύγου» που εμφανίζονται στον Πίνακα Γ1 στο πεδίο Φορολογητέο Εισόδημα.

forologhteo_eisodhnma

Σε περίπτωση που η φορολογική δήλωση του οικονομικού έτους 2014 δεν ανταποκρίνεται στην παρούσα οικονομική κατάσταση του υποψηφίου (π.χ. αν ο υποψήφιος εργαζόταν το 2013, αλλά σήμερα είναι άνεργος), απαιτείται υπεύθυνη δήλωση Ν1599/1986 -με το γνήσιο της υπογραφής- που να αναφέρει την παραπάνω αλλαγή.

4. Βεβαιώσεις/δικαιολογητικά για την απόδειξη ότι ανήκουν σε Ειδικές-Ευπαθείς Κοινωνικά Ομάδες (παραδείγματα Ειδικών-Ευπαθών Κοινωνικά ομάδων: τέκνα πολύτεκνων οικογενειών, γονείς πολύτεκνων οικογενειών, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, μέλη οικογενειών όπου κανένας δεν εργάζεται, κ.λπ.)

5. Πτυχία, Πιστοποιητικά και άλλες απαραίτητες Βεβαιώσεις Κατάρτισης (Θα χρησιμοποιηθούν για την επιβεβαίωση των ειδικών γνώσεων που απαιτεί η παρακολούθηση κάποιων μαθημάτων του προγράμματος, π.χ. γνώση συγκεκριμένων επιστημονικών αντικειμένων, γνώση ξένης γλώσσας, κ.λπ.)

* Οι ενδιαφερόμενοι που πρόσφατα έχουν αποφοιτήσει (ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, μεταδευτεροβάθμια, δευτεροβάθμια εκπαίδευση) και δεν εργάζονται, μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, αφού εκδώσουν σχετική κάρτα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ (σημ.: οποιοσδήποτε δεν έχει φοιτητική ή μαθητική ιδιότητα μπορεί να εκδώσει κάρτα ανεργίας).

ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Σε κάθε μια από τις εκπαιδευτικές ενότητες γίνεται η θεωρητική παρουσίαση με τη βοήθεια του κατάλληλου εκπαιδευτικού εξοπλισμού και η πρακτική άσκηση με τον αντίστοιχο τεχνικό εξοπλισμό, όπου είναι απαραίτητο. Όλες οι εκπαιδευτικές μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν βασίζονται στις τεχνικές εκπαίδευσης ενηλίκων και στην προώθηση της ενεργητικής μάθησης.

Η ανάπτυξη των διαφόρων θεμάτων θα γίνει με πολλαπλές τεχνικές εκπαίδευσης, όπως:

  • Με σύντομες διαλέξεις του εκπαιδευτή
  • Με επίδειξη εκ μέρους του εκπαιδευτή
  • Με συζήτηση
  • Με την ερωτηματική μέθοδο
  • Με τη χρήση εκπαιδευτικών video
  • Με ασκήσεις επί χάρτου
  • Με καταιγισμό ιδεών, κ.λπ.

Στην πρακτική άσκηση χρησιμοποιούνται:

  • μελέτες πραγματικών περιπτώσεων
  • παιγνίδια ρόλου
  • ομαδικές εργασίες (ομάδες εργασίας αναλαμβάνουν συγκεκριμένο εκπαιδευτικό έργο και στο τέλος αξιολογούνται για αυτό)
  • η εκπαιδευτική μέθοδος «μαθαίνω κάνοντας (learning by doing)».

Σε κάθε εκπαιδευτική ενότητα, υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται τεστ αξιολόγησης για να τεκμηριωθούν οι γνώσεις των εκπαιδευομένων. Τα τεστ αυτά θα είναι:

  • πολλαπλής επιλογής
  • σωστού – λάθους
  • σύζευξης
  • συμπλήρωσης
  • σύντομης απάντησης
  • παρουσίαση εκπαιδευτικού έργου πρακτικής άσκησης

 

*ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ , ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ AUTOCAD 2D, WEB DESIGNER , Ε-COMMERCE CONSULTANT , ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ , ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ , ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΠΩΛΗΤΗ , ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ: ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ RECEPTIONIST , ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ (GIS), ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.

περισσότερα εδώ

Σχολιάστε

twenty − 11 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here