Ο δρόμος για το πανεπιστήμιο – σπουδές στη Γερμανία

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 8 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Έχετε το απολυτήριο στην τσέπη και θέλετε να σπουδάσετε στη Γερμανία; Πριν φτιάξετε βαλίτσες, πρέπει να προετοιμάσετε ό,τι χρειάζεται για τη διαμονή σας. Ιδού οι πιο σημαντικές πληροφορίες.

Από «Αγωγή περιβαλλοντικής εκπαίδευσης» μέχρι «Ζωολογία»: τα γερμανικά πανεπιστήμια προσφέρουν μία ευρεία γκάμα γνωστικών αντικειμένων. Από το αντικείμενο εξαρτώνται και οι προϋποθέσεις για την εισαγωγή στη σχολή.

Πώς γίνεται η αίτηση για μία θέση φοίτησης;

Tα γερμανικά πανεπιστήμια έχουν ορισμένα αντικείμενα σπουδών με περιορισμένο αριθμό εισακτέων, ενώ σε άλλα αντικείμενα δεν έχουν περιορισμούς. Όπου υπάρχουν περιορισμοί, ο μέγιστος αριθμός εισακτέων είναι καθορισμένος εκ των προτέρων και το κύριο κριτήριο για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο είναι ο βαθμός στο απολυτήριο Λυκείου (Abitur). Όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί, η φοίτηση είναι ελεύθερη για όλους όσοι έχουν απλώς επιτύχει στις εξετάσεις πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έστω κι αν δεν έχουν καλούς βαθμούς.

Εάν οι περιορισμοί ισχύουν σε όλη την επικράτεια της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την Ιατρική, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απευθύνεται στην αρμόδια κεντρική υπηρεσία για την επιλογή των υποψηφίων (Stiftung für Hochschulzulassung). Εφόσον προβλέπονται περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο -δηλαδή το κάθε πανεπιστήμιο αποφασίζει με δική του πρωτοβουλία για τα κριτήρια εισαγωγής- ή εάν δεν υπάρχουν καθόλου περιορισμοί, τότε ο υποψήφιος θα πρέπει να καταθέσει την αίτησή του απευθείας στο πανεπιστήμιο που τον ενδιαφέρει.

«Επιπλέον οι αιτήσεις κατατίθενται στο αρμόδιο γραφείο εργασίας και διασύνδεσης για ξένους υποψηφίους, εφόσον αυτό προβλέπεται από το ίδιο το πανεπιστήμιο» επισημαίνει η Νικόλ Μπέρνερς, επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού και συντονισμού στην Γερμανική Υπηρεσία Ομοσπονδιακών Ανταλλαγών (DAAD). Η DAAD διαθέτει ένα ειδικό έντυπο αίτησης, το οποίο γίνεται αποδεκτό σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Το καλύτερο είναι να επικοινωνεί κανείς απευθείας με το πανεπιστήμιο που τον ενδιαφέρει, ώστε να μάθει ποιά ακριβώς πιστοποιητικά χρειάζονται (βιογραφικό, ενδεικτικά, επάρκεια γλώσσας), σε ποιά μορφή και για ποιό γνωστικό αντικείμενο. Τα επικυρωμένα αντίγραφα επισήμων εγγράφων πρέπει να έχουν πρωτότυπη σφραγίδα και υπογραφή.

Τι είδους επάρκεια γλώσσας χρειάζεται;

Φοιτητές από το εξωτερικό πρέπει να πιστοποιούν επαρκείς γνώσεις στη γλώσσα διδασκαλίας, ώστε να γίνουν δεκτοί

Φοιτητές από το εξωτερικό πρέπει να πιστοποιούν επαρκείς γνώσεις στη γλώσσα διδασκαλίας, ώστε να γίνουν δεκτοί. «Τα απαραίτητα πιστοποιητικά (DaF, DSHκ.α.) είναι διαφορετικά για κάθε πανεπιστήμιο» λέει η Νικόλ Μπέρνερς από την DAAD. Διαφορές υπάρχουν και στο επίπεδο της γλωσσικής επάρκειας. Συχνά απαιτείται το επίπεδο προχωρημένων Γ2 του «Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες», το οποίο αντιστοιχεί σχεδόν στη μητρική γλώσσα. ΟΙ εξετάσεις για την επάρκεια μπορούν να γίνουν τόσο στη χώρα προέλευσης του υποψηφίου, όσο και στη Γερμανία.

Ποιος χρειάζεται βίζα για να σπουδάσει;

Όποιος έχει εξασφαλίσει ήδη μία θέση φοίτησης, πρέπει να πληροφορηθεί τις προϋποθέσεις μετάβασης και διαμονής του, πριν ετοιμάζει τις βαλίτσες του. Αλλοδαποί φοιτητές από κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν χρειάζονται βίζα. Για την παραμονή τους στη Γερμανία θα λάβουν μία «πιστοποίηση για το δικαίωμα διαμονής στην Ε.Ε.», η οποία δεν εκδίδεται από την υπηρεσία αλλοδαπών, αλλά από τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές. Οι πολίτες της Ε.Ε. – όπως ακριβώς και οι Γερμανοί φοιτητές – πρέπει να εμφανιστούν στην αρμόδια υπηρεσία της πόλης, του κρατιδίου ή της περιφέρειάς τους για να δηλώσουν την κατοικία τους. Επίσης χρειάζονται ασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στα δαπάνες διαβίωσής τους.

Φοιτητές από χώρες εκτός Ε.Ε. χρειάζονται βίζα, η οποία συνήθως εκδίδεται για χρονικό διάστημα που ισοδυναμεί με τη μέση διάρκεια σπουδών συν τρία εξάμηνα. Σε κάθε περίπτωση οι σπουδές στη Γερμανία δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα δέκα χρόνια ή τα δεκαπέντε χρόνια εφόσον ακολουθεί διδακτορική διατριβή. Κατά κανόνα δεν χορηγείται βίζα για δεύτερο πτυχίο.

Στον χρόνο σπουδών συμπεριλαμβάνονται όλες οι συναφείς δραστηριότητες (προπαρασκευαστικά τμήματα, πρακτική εξάσκηση, εκμάθηση γλώσσας) καθώς και η όποια περίοδος πρακτικής εκπαίδευσης ακολουθεί την αποφοίτηση ή ακόμα και ένα διδακτορικό ή μεταπτυχιακό δίπλωμα.

Προκειμένου να εκδοθεί φοιτητική βίζα για τη Γερμανία, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι επίσης η εξασφάλιση χρηματοδότησης για τις σπουδές- με ποσό που υπολογίζεται επί του παρόντος γύρω στα 650 ευρώ μηνιαίως- καθώς και η ασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ποιοι κανόνες ισχύουν για την ασφάλιση;

Δίδακτρα επιβάλλουν κατά κανόνα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Είτε πρόκειται για Γερμανό, είτε για αλλοδαπό φοιτητή: όποιος ζει μόνιμα στη Γερμανία, πρέπει να διαθέτει ασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Υπάρχουν δημόσια και ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Κατά κανόνα οι φοιτητές απευθύνονται σε δημόσιους φορείς και ασφαλίζονται με κόστος πολύ χαμηλότερο από εκείνο που ισχύει για τους εργαζόμενους. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι φοιτητές από κράτη-μέλη της Ε.Ε. ή από χώρες που έχουν συνάψει αμοιβαίες συμφωνίες κοινωνικών ασφαλίσεων, μπορούν να παραμείνουν ασφαλισμένοι στη χώρα τους και να χρησιμοποιούν στη Γερμανία την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας.

Ποιος πληρώνει δίδακτρα;

«Ως προς το ύψος των διδάκτρων δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε Γερμανούς και φοιτητές προερχόμενους από την Ε.Ε. ή εκτός Ε.Ε.» εξηγεί η σύμβουλος σπουδών Νικόλ Μπέρνερς. Προς το παρόν πάντως υπάρχουν ακόμη στη Βαυαρία και στην Κάτω Σαξονία δίδακτρα συνολικού ύψους 500 ευρώ ανά εξάμηνο. Πολλά πανεπιστήμια προσφέρουν και μεταπτυχιακές σπουδές επί πληρωμή. Δίδακτρα επιβάλλουν κατά κανόνα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Φοιτητής στη Γερμανία – ένα προνόμιο;

Οι διεθνείς φοιτητές απολαμβάνουν τα ίδια πλεονεκτήματα με τους Γερμανούς: κάθε φοιτητής λαμβάνει μία φοιτητική ταυτότητα, η οποία σε πολλές πόλεις του δίνει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί δωρεάν τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το πανεπιστήμιο. Επιπλέον σε πολλές πόλεις της Γερμανίας η φοιτητική ταυτότητα προσφέρει εκπτώσεις σε μουσεία, κινηματογράφους, θέατρα ή ακόμα και κολυμβητήρια.

«Επιπλέον, οι αλλοδαποί που έρχονται στη Γερμανία για μεταπτυχιακά ή διδακτορικό μπορούν να ζητήσουν υποτροφία από την DAAD» εξηγεί η Νικόλ Μπέρνερς. «Φοιτητές που δεν έχουν γερμανική υπηκοότητα μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για την αποκαλούμενη ‛υποτροφία της Γερμανίας’ (Deutschlandstipendium)». Πρόκειται για μία ξεχωριστή, παγγερμανική υποτροφία που χορηγείται σε ιδιαίτερα προικισμένους φοιτητές όλων των επιστημονικών πεδίων και φτάνει τα 300 ευρώ τον μήνα.

Κατοικία στη Γερμανία

Όποιος ετοιμάζεται για σπουδές στη Γερμανία, πρέπει να έχει εξασφαλίσει εγκαίρως τη διαμονή του. Μόνο όσοι απευθύνονται πολύ νωρίς στο πανεπιστήμιο της επιλογής τους έχουν πιθανότητες να εξασφαλίσουν θέση σε φοιτητική εστία, με χαμηλό κόστος. Από κει και πέρα, δημοφιλής επιλογή είναι η συγκατοίκηση, όπου περισσότεροι φοιτητές συγκατοικούν σε ενιαίο χώρο με ανεξάρτητα δωμάτια. Τα δωμάτια αυτά ενοικιάζονται και μέσω Ίντερνετ.

Η φοιτητική εστία και η συγκατοίκηση συνιστώνται στους αλλοδαπούς φοιτητές, όχι μόνο λόγω χαμηλού κόστους, αλλά και γιατί τους διευκολύνουν να κάνουν γνωριμίες με άλλους φοιτητές.

πηγή

deutsche-welle-logo

Σχολιάστε

nineteen − 4 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here