Κάθε χρόνο πάνω από 4000 πολιτικοί μηχανικοί διαγράφονται από τα μητρώα του ΤΕΕ!

Σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Βασίλης Μπαρδάκης δήλωσε ότι περισσότεροι από 4.000 πολιτικοί μηχανικοί διαγράφονται κάθε χρόνο από τα μητρώα του Τεχνικού Επιμελητηρίου εξαιτίας της πολυετούς κρίσης στην οικοδομή και της κάμψης στα δημόσια έργα.Περίπου 3.000 μηχανικοί έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνονται μόνο νέοι που μόλις αποφοίτησαν από τις πολυτεχνικές σχολές αλλά και καταξιωμένοι επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι μεταναστεύουν με τις οικογένειές τους λόγω ζημιών, περιορισμένης απασχόλησης και αυξημένων εξόδων συντήρησης γραφείων στην Ελλάδα.
Οι κυριότερες χώρες που κατευθύνονται είναι αναπτυγμένες Ευρωπαικές αγορές όπως Γερμανία, Δανία αλλά και η Μέση Ανατολή με κυρίαρχη την περιοχή του Περσικού Κόλπου.
Οσοι μένουν στην Ελλάδα είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί, είτε έχουν αναστείλει κάθε δραστηριότητα επειδή διαθέτουν ένα στοιχειώδες έστω κομπόδεμα.
Ο Β. Μπαρδάκης θεωρεί πως οι Έλληνες μηχανικοί είναι εξοικειωμένοι με τα Ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα κατασκευών, γεγονός που μπορεί να τους εξασφαλίσει ρόλο υπεργολάβου σε πολλά έργα στην διεθνή αγορά. “Οι Ευρωκώδικες είναι διεθνώς αποδεκτοί ως τα πιο προχωρημένα ενιαία πρότυπα σχεδιασμού κατασκευών. Χρησιμοποιούνται στην ΕΕ στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία) στη Μαλαισία, την Σιγκαπούρη και την Σρι Λάνκα”, υποστηρίζει και επισημαίνει ότι το τεχνικό υπόβαθρο των μηχανικών τους επιτρέπει να προσαρμοστούν και σε άλλες συστάσεις ή οδηγίες όπως π.χ οι κανονισμοί των ΗΠΑ που βρίσκουν εκτεταμένη εφαρμογή στο σχεδιασμό υδραυλικών, λιμενικών και συγκοινωνιακών έργων.
H μεγάλη κρίση στο  επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού αποτυπώνεται και στην μεγάλη πτώση των βάσεων που ξεκίνησε μετά το 2010 (πρώτο μνημόνιο).

pm-emp0415

mixanikoi-tee

Τα σχόλια είναι κλειστά.