Οι απουσίες μαθητών και ως φαρσοκωμωδία

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 8 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Οι απουσίες μαθητών και ως φαρσοκωμωδία

Κύριε διευθυντά
Στο ίδιο έργο θεατές… κάθε χρόνο: Το όριο των απουσιών (64 δικαιολογημένες και 50 αδικαιολόγητες) που απαιτείται για να θεωρείται η φοίτηση επαρκής μοιάζει να είναι η λύτρωση από τα κάτεργα για αρκετούς μαθητές. Κάποιοι, μάλιστα, φτάνουν το όριο, κυρίως, των αδικαιολόγητων απουσιών (λέγε με και… κοπάνα) ακριβώς στις 50. Η κλασική νεοελληνική συνήθεια του «πόσα λιγότερα μπορώ να κάνω». Και όλοι οι υπόλοιποι, σιωπηλοί και άπραγοι, καθώς «το επιτρέπει ο νόμος».

Συγκεκριμένες μέρες πριν από τις Πανελλήνιες (… ανάλογα με τα αποθέματα καθενός) σχεδόν όλοι οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου «αρρωσταίνουν». Και πηγαινοέρχονται γονείς και χαρτάκια γιατρών που πιστοποιούν του λόγου το «αληθές». Κάποιοι αξιοποιούν και το παραθυράκι του νόμου για +50 απουσίες σε περίπτωση νοσηλείας σε νοσοκομείο. Θαυματουργικά, βέβαια, οι μαθητές χαίρουν άκρας υγείας για την παρακολούθηση των πάσης φύσεως φροντιστηριακών μαθημάτων.

Το υπουργείο Παιδείας παρακολουθεί και «αγχώνεται». Γι’ αυτό συχνά δίνει τη λύση. Φέτος, ο αγαπητός μας κ. Φίλης θυμήθηκε –λίγες ημέρες πριν από τις Πανελλαδικές– την εποχική γρίπη. Με μια εγκύκλιο-μνημείο, ουσιαστικά μάς είπε: Βαπτίστε όποιες απουσίες θέλετε ως γριπούλα, κι ας πάνε από εκεί που ήρθαν. Τόσο απλά. Δεν θα ξεχάσουμε, βέβαια, την κ. Διαμαντοπούλου, που το 2010 και έναν μήνα πριν από τις Πανελλαδικές έδωσε ένα μπόνους 30% στις απουσίες, καθώς είχε πέσει πολύ νωρίς το Πάσχα!

Για όλα τα παραπάνω δεν έχει βγει ποτέ ούτε μία ανακοινωσούλα, ούτε μία καταγγελιούλα από την άλλοτε λαλίστατη ΟΛΜΕ και τις κατά τόπους ΕΛΜΕ…

Παναγιωτης Ασημακοπουλος
Επιστολή στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

πηγή

Σχολιάστε

19 − nine =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here