H συναρπαστική ιστορία του 37 χρόνου ιδνού με εταιρεία 1,5 δισ. δολαρίων

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 8 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Ο Αμπάρις Μίτρα θα μπορούσε με άνεση να ενσαρκώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Slumdog Millionaire», την πολυβραβευμένη ταινία του βρετανού σκηνοθέτη Ντάνι Μπόιλ που συγκλόνισε κοινό και κριτικούς και διηγούνταν τη ζωή ενός φτωχού και αμόρφωτου ινδού εφήβου που τελικά κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις προσδοκίες – ακόμη και τις δικές του – και να γίνει εκατομμυριούχος. Σε ηλικία μόλις 37 ετών ο Μίτρα είναι ο ιδρυτής της τεχνολογικής εταιρείας Blippar, η αξία της οποίας υπολογίζεται σε πάνω από 1,5 δισ. δολάρια.

Προβολή σχεδίων
Η Blippar έχει κυκλοφορήσει εδώ και χρόνια την ομώνυμη ηλεκτρονική εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας πολύ προτού την εφαρμόσει η Nintendo. Χρησιμοποιώντας την κάμερα του κινητού τηλεφώνου ο χρήστης μπορεί να προβάλλει κινούμενα σχέδια και εικόνες καθώς και πολλά άλλα γραφικά στον κόσμο που τον περιβάλλει. Κάτι σαν τη τεχνολογία που χρησιμοποιεί και το δημοφιλέστατο σε όλον τον κόσμο τελευταία Pokemon Go της Nintendo αλλά χωρίς τον… ποδαρόδρομο.

Ο Μίτρα μεγάλωσε σε μια οικογένεια μεσαίας τάξης στη Νανμπάντ, στο ανατολικό ινδικό κρατίδιο της Τζαρκάντ. Σε ηλικία μόλις 15 ετών αποφάσισε να εγκαταλείψει το σπίτι και την οικογένειά του όταν άρχισε να αποτυγχάνει στα σχολικά μαθήματα και, προκειμένου να αποφύγει την οικογενειακή πίεση, να ακολουθήσει σπουδές μηχανικού, ενώ ο ίδιος ήθελε να ασχοληθεί με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η μετέπειτα πορεία του έδειξε ότι μάλλον έκανε τη σωστή επιλογή. Ο νεαρός τότε Ινδός κατευθύνθηκε προς το Νέο Δελχί και ζούσε σε ένα «κλασικό ινδικό υπόστεγο από πηλό», σε μια παραγκούπολη στο νοτιοδυτικό τμήμα της ινδικής πρωτεύουσας, γράφει το BBC.

Η πρώτη του επιχειρηματική κίνηση έγινε όταν ήταν μόνο 16 ετών με τα χρήματα που αποκόμισε από έναν διαγωνισμό. Δημιούργησε τη Women Infoline, μια εταιρεία που στόχο είχε να παρέχει δωρεάν Internet σε χαμηλόμισθες γυναίκες. Ο Μίτρα δηλώνει ότι η εταιρεία, από την οποία τελικά αποχώρησε το 2000, ήταν «πολύ, πολύ κερδοφόρα» και έφτασε να απασχολεί περί τα 125 άτομα.

Στη συνέχεια ο Μίτρα μετακόμισε στη Βρετανία με σκοπό να ιδρύσει μια τεχνολογική εταιρεία αλλά η επιτυχία αποδείχθηκε μάλλον δύσκολος στόχος. «Σχεδόν εννέα χρόνια πέρασαν από το 2001 ως το 2010 αλλά με οτιδήποτε κι αν καταπιανόμουν κατέληγε σε μια καταστροφή» θυμάται μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο.

Η βασίλισσα Ελισάβετ
Η έμπνευση όμως έρχεται στα πιο απίθανα μέρη και για τον Μίτρα αυτό ήταν μια παμπ στο Nότιο Λονδίνο, όπου διασκέδαζε με τον φίλο και μετέπειτα συνιδρυτή της Blippar Ομάρ Ταγέμπ.

Oταν ο Μίτρα έβγαλε τα χρήματα για να πληρώσει τον λογαριασμό αστειεύθηκε λέγοντας στον Ταγέμπ «πόσο αστείο θα φάνταζε αν η βασίλισσα Ελισάβετ έβγαινε μέσα από το χαρτονόμισμα». Συνεχίζοντας το αστείο του Μίτρα ο Ταγέμπ δημιούργησε μια εφαρμογή που εμφάνιζε το πρόσωπο του φίλου του πάνω σε εκείνο της βασίλισσας. Και αυτό που ξεκίνησε ως ένα αστείο μεταξύ τους έφτασε να εξελιχθεί σε μια μεγάλη τεχνολογική εταιρεία.

Η Blippar διαθέτει σήμερα γραφεία σε 12 πόλεις σε όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, το Δελχί και η Σιγκαπούρη. Η εφαρμογή της Blippar χρησιμοποιείται από περίπου 67.000 σχολεία σε χώρες σε όλον τον κόσμο, όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ινδία και ο Καναδάς.

Πηγή tovima.gr

Οι παρακάτω φωτογραφίες προστέθηκαν από τον διαχειριστή.

blippar

blippar2

Σχολιάστε

nineteen − 16 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here