Ελλειψη εργαζομένων με προσόντα

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 7 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 4-11-16

top-theseisergasias

Eξι στους δέκα εργοδότες στην Ελλάδα, η οποία διατηρεί με διαφορά τα ευρωπαϊκά πρωτεία στην ανεργία και μάλιστα τη στιγμή που το ποσοστό των ανέργων στην υπόλοιπη Ευρωζώνη έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας, δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα ευρήματα της Ετήσιας Διεθνούς Ερευνας της ManpowerGroup για το 2016.

Η έλλειψη ταλέντων είναι σύμφωνα με τους συμμετέχοντες ο κυριότερος λόγος που το 59% τον Ελλήνων εργοδοτών αντιμετωπίζει δυσκολία στην εύρεση εργαζομένων με τα απαιτούμενα προσόντα. Μάλιστα, το ποσοστό παραμένει σταθερό για δεύτερη συνεχή χρονιά και είναι το υψηλότερο που καταγράφεται στην Ελλάδα τα τελευταία 9 χρόνια διεξαγωγής της έρευνας. Βρίσκεται 19 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο (40%) και κατατάσσει τη χώρα μας στην 8η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, πίσω από χώρες όπως η Ταϊβάν (73%), το Χονγκ Κονγκ (69%), η Ρουμανία (65%) και η Τουρκία (66%).

Οι κύριοι λόγοι δυσκολίας κάλυψης θέσεων εργασίας που επικαλούνται οι εργοδότες στην Ελλάδα είναι η έλλειψη τεχνικών δεξιοτήτων (29%), απαιτούμενης εμπειρίας (27%) καθώς και προσωπικών δεξιοτήτων (12%), η αναζήτηση υψηλότερης αμοιβής σε σχέση με την προσφερόμενη (11%) και η έλλειψη διαθέσιμων υποψηφίων ή η απουσία υποψηφίων (11%).

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η φυγή των Ελλήνων, κυρίως των νέων, από τη χώρα σε αναζήτηση καλύτερων προοπτικών (επαγγελματικών και οικονομικών) υποθηκεύει το μέλλον της χώρας, που βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να μείνει μόνο με το χαμηλότερης ποιότητας και εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό. Παράλληλα, βέβαια, επισημαίνουν ότι σε επαγγέλματα που απαιτείται υψηλή εξειδίκευση, το πρόβλημα δεν είναι μόνο εάν υπάρχει αντίστοιχος αριθμός επαγγελματιών για τον προσφερόμενο αριθμό θέσεων αλλά και εάν οι επαγγελματίες αυτοί είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για να καλύψουν τις ανάγκες.

Αυτό δείχνει, άλλωστε, και η έλλειψη ταλέντων, όπως σκιαγραφείται από την έρευνα της ManpowerGroup. Αναλυτικά, για όγδοη συνεχή χρονιά οι εργοδότες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων στον τομέα των «Επαγγελματιών Πωλητών», ενώ ακολουθεί η ειδικότητα του «Προσωπικού Υπηρεσιών IT», η οποία βρισκόταν στην 6η θέση της κατάταξης το 2015. Την 3η θέση καταλαμβάνουν οι «Εξειδικευμένοι Τεχνίτες», ειδικότητα που βρίσκεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα από το 2011. Ειδικότητες, όπως «Προσωπικό για τον χώρο Εστίασης και Ξενοδοχείων» καθώς και «Οδηγοί», επανέρχονται στη λίστα, καταλαμβάνοντας την 8η και την 9η θέση αντίστοιχα, ενώ σε σχέση με το 2015, εκτός κατάταξης βρίσκονται οι ειδικότητες: «Εργάτες» και «Διευθυντές Πωλήσεων».

Βέβαια, και σε παγκόσμιο επίπεδο, σταθερά στην κορυφή των θέσεων που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν, παραμένουν οι «Επαγγελματίες Πωλητές» για 5η συνεχή χρονιά. Το «Προσωπικό υπηρεσιών IT» παραμένει δυσεύρετο, καταλαμβάνοντας φέτος τη 2η θέση, ενώ στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης εμφανίζονται οι «Μηχανικοί».

Σύμφωνα με το 70% των εργοδοτών στην Ελλάδα, η σημαντικότερη στρατηγική αντιμετώπισης της έλλειψης ταλέντου είναι η παροχή προγραμμάτων εκπαίδευσης και ανάπτυξης στο υπάρχον προσωπικό. Δεύτερη στρατηγική για το 47% των Ελλήνων εργοδοτών αποτελεί η αναζήτηση ταλέντων εκτός της «παραδοσιακής δεξαμενής», ενώ τρίτη σε σειρά με ποσοστό 42% είναι η υιοθέτηση εναλλακτικών στρατηγικών πρόσληψης.

πηγή

Σχολιάστε

17 − 11 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here