Ελληνικό δίκαιο μπορεί να διδάσκουν μόνο Ελληνικά ΑΕΙ

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 7 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Κόβουν τα «λάιτ» πτυχία δικηγόρων
Δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δικηγορικό επάγγελμα εάν δεν έχουν κάνει τετραετείς αποκλειστικά νομικές σπουδές
Νίκος Μάστορας | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/06/2016 08:00 |εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Φρένο στα «λάιτ» πτυχία Νομικής που χορηγούνται από ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου, έπειτα από νομικές σπουδές μόλις δύο ετών, σε αποφοίτους άλλων σχολών έβαλε η χώρα μας.
Ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) δημοσίευσε – στις 8 Ιουνίου – απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία θα ζητείται στο εξής από όσους έχουν αποκτήσει τίτλο σπουδών Νομικής έπειτα από σπουδές διάρκειας μικρότερης των τριών ετών σε πρόγραμμα Νομικής στην Κύπρο η προσκόμιση, ως επιπλέον δικαιολογητικό για τη διαδικασία αναγνώρισης του τίτλου, βεβαίωσης από τη Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δυνατότητα εγγραφής τού αιτούντος ως ασκουμένου στον δικηγορικό σύλλογο της Κύπρου.
Αυτή η δυνατότητα όμως, όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ, καθηγητής Στέλιος Κατρανίδης, παρέχεται πλέον στην Κύπρο μόνο σε όσους αποφοίτους έχουν κάνει τουλάχιστον τρία έτη αμιγώς νομικών σπουδών. Οπως επιβεβαίωσε στα «ΝΕΑ» και εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας Κύπρου, στο εξής για την πρόσβαση στο δικηγορικό επάγγελμα απαιτείται ο υποψήφιος να έχει κάνει τετραετείς αμιγώς νομικές σπουδές στην Κύπρο – ή τουλάχιστον τριετείς αν προέρχεται από άλλο κράτος.
Συνεπώς η απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ ισοδυναμεί με κόκκινη κάρτα για ακαδημαϊκή αναγνώριση σε όσους προσδοκούσαν να σπουδάσουν νομικά με τη διαδικασία της κατάταξης, η οποία αφορά όσους έχουν πτυχίο άλλης σχολής και κατατάσσονται για σπουδές Νομικής για μόλις δύο έτη. Τα τελευταία χρόνια η «τεθλασμένη» αυτή οδός είχε γίνει ευρύτερα γνωστή στην Ελλάδα και σημαντικός αριθμός αποφοίτων μη νομικών σχολών εγγράφονταν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου, συμπλήρωναν ακόμη δύο έτη νομικών σπουδών πάνω στο Ελληνικό Δίκαιο (παρότι το Δίκαιο της Κύπρου είναι βρετανικό) και επέστρεφαν δικηγόροι.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ. Σημειώνεται επιπλέον ότι από πέρυσι ο ΔΟΑΤΑΠ, ακολουθώντας γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αποφάσισε – παρά τις έντονες αντιδράσεις της κυπριακής πλευράς – ότι δεν θα αναγνωρίζει ισοτιμία πτυχίου Νομικής από ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου στο Ελληνικό Δίκαιο, ακόμα κι αν αποκτήθηκε με πλήρη (τετραετή) φοίτηση. Δηλαδή έκοψε όχι μόνο τα «λάιτ» αλλά και τα κανονικά πτυχία, ακριβώς επειδή αφορούν ελληνικό και όχι βρετανικό Δίκαιο.
Και αυτό δεν ήταν το μόνο φρένο. Ενα ακόμη «στοπ» είχε πει στις 8 Μαΐου ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει δεκτή τροπολογία που είχαν καταθέσει ορισμένοι βουλευτές κατόπιν πολύ έντονων αντιδράσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία ο ΔΟΑΤΑΠ θα ήταν υποχρεωμένος να εξετάζει τα πτυχία Ελληνικού Δικαίου νομικών σχολών της Κύπρου και οι αποφάσεις του θα ήταν δεσμευτικές και για τις επιτροπές των Δικηγορικών Συλλόγων, που είναι επιφορτισμένες να εξετάζουν αποφοίτους από ξένες Νομικές, χρεώνοντας συνήθως πρόσθετα μαθήματα προτού τους εγγράψουν.

ΚΟΝΤΡΑ. «Εχει αναπτυχθεί ολόκληρη επιστημονική και επαγγελματική αντίθεση για το θέμα αυτό. Γνωρίζετε τις θέσεις του Δικηγορικού Συλλόγου, αλλά και τη νομική τάξη. Δεν είναι δυνατόν να αναγνωρίζουμε πτυχία που αφορούν το Ελληνικό Δίκαιο, μία κατ’ εξοχήν εθνική επιστήμη, από ξένα πανεπιστήμια. Είναι μια ρύθμιση παράκαμψης των ελληνικών πανεπιστημίων και ορθώς αντιδρά και ο Δικηγορικός Σύλλογος και άλλοι φορείς στη χώρα μας. Εάν επιμένουν οι ενδιαφερόμενοι υπάρχει η δικαστική οδός» είχε πει χαρακτηριστικά τότε στη Βουλή.
Τρίτο φρένο είχε βάλει και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας στις 28 Απριλίου. Ο πρόεδρός του Βασίλης Αλεξανδρής, με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας είχε μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η ως άνω τροπολογία εμφανίζει μια παγκόσμια πρωτοτυπία, στον βαθμό που αποδέχεται νομοθετικά ότι το δίκαιο μιας χώρας μπορεί να είναι αντικείμενο αυτοτελών σπουδών σε άλλη χώρα με διαφορετική έννομη τάξη. Σχετικώς σημειώνουμε ότι η εν λόγω νομοθέτηση ενθαρρύνει την προοπτική πολλαπλασιασμού (ιδιωτικών) Νομικών Σχολών Ελληνικού Δικαίου και σε άλλα κράτη, πλην του ενός, ανεξάρτητα μάλιστα αν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή όχι».
Σημειώνεται ότι ο ΔΟΑΤΑΠ αποφάσισε ακόμα, για περιπτώσεις ξένων πανεπιστημίων που έχουν ήδη αναγνωριστεί ως ομοταγή των ελληνικών, ότι «αυτό δεν συνεπάγεται την αναγκαστική και εκ των προτέρων από μεριάς του Οργανισμού αυτόματη αναγνώριση του απορρέοντος εκ του προγράμματος προπτυχιακού ή/και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ούτε προδικάζει τις αποφάσεις του Οργανισμού επί τίτλων, οι οποίοι πρόκειται μελλοντικά να κατατεθούν σε αυτόν για ακαδημαϊκή αναγνώριση». Η απόφαση αυτή δεν αφορά ειδικά την περίπτωση της Κύπρου, αλλά είναι γενικότερη.

via

Σχολιάστε

four × 1 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here