Πως να πάτε καλά στις εξετάσεις

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 7 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας κληθήκαμε ή θα κληθούμε να δώσουμε εξετάσεις. Εξετάσεις απ’ αυτές που πρέπει να διαβάσουμε αρκετά, να ξεκαθαρίσουμε και να κατανοήσουμε αυτά που διαβάζουμε κι έπειτα να τα κρατήσουμε στη μνήμη μας προκειμένου να πάμε και να γράψουμε όσο καλύτερα μπορούμε.
Όμως, πόσο δύσκολο είναι να προετοιμαστούμε καλά για τις εξετάσεις μας και τελικά να έχουμε το θετικό αποτέλεσμα που επιθυμούμε;
Η σωστή προετοιμασία προϋποθέτει κάποιους παράγοντες οι οποίοι αναλύονται παρακάτω:
1. Ξεκινήστε νωρίς το διάβασμα: Φροντίστε ν’ αρχίσετε τη μελέτη αρκετό καιρό πριν τις εξετάσεις έτσι ώστε να διαβάσετε την ύλη σας, αλλά να κάνετε και μια καλή επανάληψη λίγο πριν δώσετε.
2. Φροντίστε να κρατήσετε σταθερό ρυθμό μελέτης:Το να διαβάζετε μια μέρα 100 σελίδες και την άλλη 10 σελίδες δε σας βοηθάει να συνηθίσετε στην ιδέα της εντατικής μελέτης και ίσως να μην αποδειχθεί και καλή ιδέα προς τις τελευταίες μέρες που θα πρέπει ήδη να γνωρίζετε σε βάθος την εξεταστέα ύλη. Αποφασίστε πόσο θα διαβάζετε κάθε μέρα και προσπαθήστε να τηρήσετε την αρχική σας εκτίμηση. Έτσι ο εγκέφαλος σας θα λάβει το μήνυμα πως κάθε μέρα πρέπει να μελετάει συγκεκριμένη ποσότητα ύλης.
3. Μην διακόπτετε διαρκώς τη μελέτη σας για ν’ ασχοληθείτε με άλλες εκκρεμότητες: Είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθείτε και να διαβάσετε αν συνεχώς έχετε κάτι άλλο σημαντικό να κάνετε. Προσπαθήστε να τελειώνετε με όλα τα σημαντικά της ημέρας πριν αρχίζετε τη μελέτη σας, ενώ όσα δε θεωρούνται επείγοντα μπορούν να περιμένουν. Θα έχετε άπειρο χρόνο μετά τις εξετάσεις για ν’ ασχοληθείτε μαζί τους.
4. Μη διαβάζετε αποκλειστικά μες το σπίτι σας: Αν δεν αντέχετε την ιδέα πως είστε κλεισμένοι στο σπίτι και διαβάζετε μέρα-νύχτα, τότε ήρθε η ώρα να πάρετε τα βιβλία σας και τις σημειώσεις και να μετακομίσετε κάπου αλλού. Από τη βιβλιοθήκη της γειτονιάς σας μέχρι το σπίτι ενός φίλου στο οποίο θα μπορείτε να μελετήσετε μαζί. Είναι εκπληκτικό το πόσο καλύτερα μπορούν μερικοί άνθρωποι να συγκεντρωθούν αμέσως μετά την αλλαγή περιβάλλοντος.
5. Φροντίστε να έχετε χρόνο για όσα αγαπάτε: Μην κλείνεστε για μέρες μες το σπίτι προκειμένου να διαβάζετε. Κρατώντας σταθερό ρυθμό στο διάβασμα σας πρέπει να φροντίζετε και να βγαίνετε έξω για να δείτε φίλους, να πιείτε έναν καφέ ή να δείτε μια ταινία μαζί. Απλά μην το παρακάνετε με το αλκοόλ, καθώς χρειάζεστε καθαρή σκέψη για το διάβασμα σας!
6. Πριν τις εξετάσεις προσπαθήστε να χαλαρώσετε: Πριν την έναρξη των εξετάσεων φροντίστε να κάνετε μια βόλτα σε κάποιο μέρος που σας ηρεμεί (π.χ. στο πάρκο ή στην παραλία) και προσπαθήστε ν’ αδειάσετε το μυαλό σας. Επίσης, ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει πολύ στο να πάτε ήρεμοι και συνειδητοποιημένοι να δώσετε εξετάσεις.
7. Ποτέ μην πάψετε να πιστεύετε ότι θα τα καταφέρετε: Να νιώθετε δυναμισμό κι αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Ακόμη κι αν δεν είστε σίγουροι για μιαν απάντηση ή ακόμη κι αν συνειδητοποιήσετε πως κάποια θέματα δεν τα μελετήσατε όπως θα ‘πρεπε, μην παραιτηθείτε πριν προσπαθήσετε. Ίσως να εκπλαγείτε κι εσείς οι ίδιοι με το τελικό αποτέλεσμα.
8. Αυτή δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία σας εξέταση: Οι ζωές όλων μας είναι γεμάτες εξετάσεις και δοκιμασίες. Όλοι μας καλούμαστε να υπερβούμε εμπόδια και να πραγματοποιήσουμε στόχους. Όταν σταματάμε να προσπαθούμε, σταματάμε ουσιαστικά να ζούμε και να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Οπότε ό,τι κι αν συμβεί σ’ αυτές τις εξετάσεις να ξέρετε πως πάντα μπορούμε να ξανά-δώσουμε εξετάσεις. Κι αυτό είναι θετικό!

Φανή Τράικου
Ψυχολόγος (MSc) – Mindfulness Coach
coaching.harmonia@gmail.com

Πηγή

Σχολιάστε

sixteen − 11 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here