Επιλογή sep4u.gr : Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 7 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Δυο πολύ καλά τμήματα που αξίζει να δείτε:
Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Ξάνθη
Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Χανιά

Τα επαγγελματικά ΜΠΔ

Ο Διπλωματούχος ΜΠΔ σύμφωνα με τα Π.Δ. 71/1995 και Π.Δ. 372/1997 έχει τη δυνατότητα επαγγελματικής ενασχόλησης στις εξής δραστηριότητες:

  • Προγραμματισμό και έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας. Σε αυτά περιλαμβάνεται η βελτιστοποίηση ρυθμών παραγωγής, κατανομή εργασιών, έλεγχος αποθεμάτων, κατανομή επισκευαστικών πόρων, προγραμματισμός συντήρησης και αντικατάστασης εξοπλισμού, κατανομή πρώτων υλών και άλλες συγγενείς δραστηριότητες.
  • Έρευνα, σχεδιασμό και αυτοματοποίηση της κατασκευής πάσης φύσεως προϊόντων, με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών.
  • Χωροθέτηση της μονάδας παραγωγής. Ως μονάδα παραγωγής νοείται το εργοστάσιο ή η μονάδα παροχής υπηρεσιών, για τη χωροθέτηση της οποίας λαμβάνονται υπόψη τεχνικοί, οικονομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.
  • Ενδοεπιχειρησιακή χωροταξία και σχεδίαση των επιμέρους συστημάτων παραγωγής. Ως σχεδίαση συστημάτων παραγωγής νοείται η βελτιστοποίηση της θέσης των μηχανημάτων (και εν γένει των σταθμών παραγωγής) χωρίς να αγνοείται και η παράμετρος του ανθρώπινου δυναμικού.
  • Επιστημονική προετοιμασία λήψης αποφάσεων ή/και άσκηση επιστημονικής διοίκησης σε οποιοδήποτε διοικητικό‐τεχνικό σύστημα π.χ. δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς και βιομηχανικές μονάδες.
  • Χρονικό και τεχνικο ‐ οικονομικό προγραμματισμό έργων.
  • Μελέτες πάσης φύσεως που αφορούν στην οργάνωση επιχειρήσεων, με στόχο την αποτελεσματική άσκηση διοίκησης.
  • Μελέτες ανάλυσης αγοράς και προώθησης προϊόντων με επιστημονικές μεθόδους.
  • Ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης ποιότητας στην παραγωγή προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών.
  • Μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγής.

Oι Διπλωματούχοι Μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανολόγου Μηχανικού με δικαίωμα εκπόνησης Μελετών, διενέργειας Επιβλέψεων και Συντήρησης Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων χωρίς περιορισμό σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε) (ΤΕΕ 20/06/2014, αρ. πρωτ: 13543) και την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 6422/34, Β.Δ. 16/17-3-50, Π.Δ. 252/1988 και Π.Δ. 50/2003).

Το Τ.Ε.Ε, από το 1989, εγγράφει τους Μηχανικούς Παραγωγής και Διοίκησης στην κατηγορία των Μηχανολόγων Μηχανικών, ενώ με απόφαση της ολομέλειας της Διοικούσας Επιτροπής του (35η Συνεδρίαση – 07/10/2003, Αποφ.Γ/2/35/2003) έχει διαπιστώσει ότι οι Μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης έχουν επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανολόγου Μηχανικού. Χρήσιμα έγγραφα σχετικά με τα επαγγελματικά θέματα των ΜΠΔ είναι η υπ’ αριθ. 374/2008 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει δεκτή απ την Πολιτεία (εγκύκλιος Υπουργείου Ανάπτυξης 22/10/2008, διευκρινιστική εγκύκλιος Υπουργείου Ανάπτυξης 03/12/2008 και επιστολή Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών 17/07/2006).

Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης δύνανται να εγγράφονται:

  1. Στις αρμόδιες Διευθύνσεις Βιομηχανίας στο Βιβλίο Ανωτάτων Σχολών Ειδικότητας Μηχανολόγου και αποκτούν:
    • Άδεια Μηχανολόγου (με την εγγραφή στο Βιβλίο Διπλωματούχων Ανωτάτων Τεχνικών Σχολών Ειδικότητας Μηχανολόγου μπορούν να ασκούν το επάγγελμα του Μηχανολόγου όσον αφορά την εκπόνηση μελετών, επίβλεψη εκτέλεσης και επίβλεψη λειτουργίας μηχανολογικών εγκαταστάσεων).
    • Γενική Άδεια εκτέλεσης Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων όλων των Ειδικοτήτων και κατηγοριών (η άδεια αυτή δίνει το δικαίωμα της εκτέλεσης και συντήρησης ηλεκτρικών εγκαταστάσεων όλων των ειδικοτήτων και κατηγοριών).
    • Άδεια Διπλωματούχου Μηχανικού Οχημάτων.
  2. Στα Μητρώα Εμπειρίας Κατασκευαστών (ΜΕΚ), Μητρώα Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ) και Μητρώα Μελετητών του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων σε μία από τις κατηγορίες μελετών που εγγράφονται οι Διπλωματούχοι Μηχανολόγοι Μηχανικοί (επιστολή ΝΣΚ/3416/ΓΔΕ-22/09/2010 και Π.Δ. 90/2014 ).

Πρόσθετες αναλυτικές πληροφορίες για τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΜΠΔ δίνονται και στην ιστοσελίδα του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, www.mpd.gr.

Oι Διπλωματούχοι Μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανολόγου Μηχανικού με δικαίωμα εκπόνησης Μελετών, διενέργειας Επιβλέψεων και Συντήρησης Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων χωρίς περιορισμό σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε)

Σχολιάστε

9 + eleven =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here