«Τα ρομπότ θα εργάζονται ανάμεσά μας»

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 7 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ 24.07.2017
«Τα ρομπότ θα εργάζονται ανάμεσά μας»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Οι πολιτικοί συνήθως είναι οι τελευταίοι που κατανοούν τις τεχνολογικές εξελίξεις – και η ρομποτική δεν αποτελεί εξαίρεση». Με τη φράση αυτή, ο Αλεκ Ρος, συγγραφέας, επιχειρηματίας, πρώην σύμβουλος κορυφαίων ηγετών και εκκολαπτόμενος πολιτικός ο ίδιος, επιχειρεί να δώσει το στίγμα της πρόκλησης που συνεπάγεται για την ανθρωπότητα η νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και της επέκτασης της χρήσης των ρομπότ στην εργασία αλλά και την οικογενειακή ζωή.

Ο Ρος γνώρισε τις εξελίξεις αυτές από πρώτο χέρι ως σύμβουλος καινοτομίας της Χίλαρι Κλίντον κατά τη θητεία της ως υπουργού Εξωτερικών, ενώ πριν από αυτό, το 2008, είχε διατελέσει βασικός σύμβουλος του υποψηφίου Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας. Οι εμπειρίες του αυτές αποτέλεσαν την πρώτη ύλη για το βιβλίο του με τίτλο «Οι βιομηχανίες του μέλλοντος», που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Iκαρος. Το βιβλίο εστιάζει στις ανατροπές, στα θαύματα αλλά και τα επώδυνα διλήμματα που θα αντιμετωπίσει στα επόμενα χρόνια η ανθρωπότητα, καθώς εξελίσσονται πεδία όπως η ρομποτική, η ανάλυση δεδομένων, οι γονιδιωματικές θεραπείες και η ψηφιακή κωδικοποίηση του χρήματος.

«Τα ρομπότ θα ζουν και θα εργάζονται ανάμεσά μας τη δεκαετία του 2020», λέει ο Ρος στην «Κ». «Θα εξακολουθούν όμως να συμπεριφέρονται και να μοιάζουν με ρομπότ, όχι με ανθρώπους», κάτι που «ίσως συμβεί στη δεκαετία του ’30, αν τα πράγματα αλλάξουν πολύ γρήγορα». Ο Αμερικανός ειδικός σε θέματα καινοτομίας σημειώνει ότι η λέξη «ρομπότ» προέρχεται από την τσεχική λέξη «robotnik», που σημαίνει «δουλοπάροικος». «Τα ρομπότ αναπτύχθηκαν για να παίξουν τον ρόλο σκλάβων και δεν προβλέπω ότι θα έχουν ανθρώπινα δικαιώματα».

Το ερώτημα αυτό θα γίνει ιδιαίτερα σύνθετο σε περίπτωση που επιτευχθεί στα επόμενα χρόνια η «τεχνολογική μοναδικότητα» – η αναβάθμιση της τεχνητής νοημοσύνης στο ίδιο επίπεδο με την ανθρώπινη. «Πιστεύω ότι θα μπορούσε να συμβεί, και μάλιστα νωρίτερα από ό,τι περιμένει ο κόσμος», λέει ο Ρος, που παραδέχεται ότι τον ανησυχεί το θέμα: «Αν οι αλγόριθμοι των μηχανών μάθουν να “αμύνονται” έναντι των εντολών των ανθρώπων, θα υπάρχει κάποιου είδους κουμπί τερματισμού, που θα μπορεί να παρακάμψει οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη».

Εκφυλισμός προσόντων

Ο άνθρωπος όμως υπονομεύεται και με πιο υποδόριους τρόπους από τις μηχανές. Η αυτοματοποίηση δεν οδηγεί στην απώλεια προσόντων όσων καταλήγουν να εξαρτώνται από αυτήν, από γιατρούς έως πιλότους και αρχιτέκτονες; «Oντως, η τεχνολογία οδηγεί στον εκφυλισμό κάποιων προσόντων – όπως για παράδειγμα το γράψιμο, όπου πλέον η ορθογραφία και το συντακτικό δεν μαθαίνονται μέσω κατάλληλης πρακτικής, αλλά διορθώνονται από τον υπολογιστή. Η τεχνολογία μάς κάνει ταυτόχρονα περισσότερο και λιγότερο ικανούς».

Ο Ρος πάντως δεν πιστεύει ότι η τεχνολογική επανάσταση που βρίσκεται σήμερα εν εξελίξει θα καταστρέψει περισσότερες θέσεις εργασίας από προηγούμενα κύματα τεχνολογικών ανατροπών. «Η μηχανοποίηση της γεωργικής παραγωγής μεταμόρφωσε την αγορά εργασίας περισσότερο από οτιδήποτε έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες, και θα χρειαστεί πολύ δρόμο ακόμα για να φτάσει να έχει τον ίδιο αντίκτυπο. Το 1870, ένας στους δύο Αμερικανούς εργαζόταν στον πρωτογενή τομέα. Το 1910, ήταν ακόμα ένας στους τρεις. Σήμερα είναι μόνο ένας στους πενήντα».

Ως στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Ρος έζησε από κοντά το δράμα της Αραβικής Ανοιξης και την επίδραση των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας σε έναν ταραγμένο κόσμο. Πώς βλέπει τον προβληματισμό που έχει αναπτυχθεί σχετικά με τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη δημοκρατία, που έχει διαδεχθεί μια περίοδο μάλλον άκριτου ενθουσιασμού για την απελευθερωτική τους δυναμική;

«Υπήρχε υπερβολικός ουτοπισμός και ευφορία πριν, και υπερβολική, δυστοπική υστερία σήμερα», απαντά. «Το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθιστούν το παρόν πολλά υποσχόμενο, αλλά και γεμάτο κινδύνους. Η επίδρασή τους είναι σύνθετη και δεν πρέπει να είμαστε πνευματικά οκνηροί, αλλά να εξετάζουμε και τις δύο πλευρές του αντικτύπου τους».

Αμφίσημη είναι και η επίδραση της τεχνολογίας στην ανισότητα – το ψηφιακό χάσμα διευρύνει την απόσταση μεταξύ των κοινωνικών τάξεων, αλλά π.χ. η κινητή τηλεφωνία έχει δώσει μεγάλη ώθηση σε αναπτυσσόμενες χώρες στην προσπάθεια σύγκλισης με τον ανεπτυγμένο κόσμο. «Η τεχνολογία μειώνει την ανισότητα», σχολιάζει ο Ρος. «Αυτό δείχνουν τα δεδομένα. Βοηθάει τα frontier markets να γίνουν αναδυόμενες χώρες και τις αναδυόμενες χώρες να γίνουν ανεπτυγμένες. Μειώνει την οικονομική απομόνωση».

Η βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της καινοτομίας, εξηγεί ο Αμερικανός ειδικός, είναι «ο κοινωνικός και οικονομικός πλουραλισμός». Οπως λέει, «όσο πιο ανοικτή είναι μια κοινωνία τόσο πιο γόνιμο έδαφος θα είναι για την καινοτομία». Ωστόσο, «παρότι δεν μπορεί να υπάρξει παρά ελάχιστη καινοτομία σε κλειστές κοινωνίες και οικονομίες, όπως είναι οι περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής, μια χώρα με κλειστό πολιτικό σύστημα [αλλά ανοικτή οικονομία] μπορεί να αναπτύξει την καινοτομία σε κάποιο βαθμό».

Ο Ρος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για το αξίωμα του κυβερνήτη της πολιτείας του Μέριλαντ. Πώς πρέπει οι Δημοκρατικοί να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο Τραμπ; Και πώς η εμπειρία του στην πολιτική προώθησης της καινοτομίας θα καθορίσει την εκστρατεία του;

«Η άνοδος του Τραμπ οφείλεται στις δεκαετίες οικονομικής στασιμότητας που έχει βιώσει η εργατική τάξη. Ως υποψήφιος, πρέπει να παρουσιάσω πολιτικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανθρώπων αυτών, που αγωνίζονται για να τα βγάλουν πέρα. Δεν αρκεί η αύξηση του ΑΕΠ – η ανάπτυξη πρέπει να τους περιλαμβάνει όλους. Αν δεν συμβεί αυτό, τόσο η Αριστερά όσο και η Δεξιά θα ρέπουν προς τα άκρα και θα προκύψουν περισσότεροι δημαγωγοί σαν τον Τραμπ».

πηγή

Σχολιάστε

eight + 1 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here