Τα βραβεία “Νόμπελ” στα Μαθηματικά και τη Πληροφορική

Τα Μαθηματικά και η Πληροφορική δεν έχουν βραβείο Νόμπελ. Αντ ‘αυτού, οι περιοχές αυτές έχουν τα δικά τους βραβεία για να τιμήσουν τα εξαιρετικά επιτεύγματα των επιστημόνων των συγκεκριμένων πεδίων. Τα Μαθηματικά έχουν το Medal Fields και το Βραβείο Abel. Η επιστήμη των υπολογιστών έχει το βραβείο Turing. Και για τα αλληλεπικαλυπτόμενα μαθηματικά και την επιστήμη των υπολογιστών, υπάρχει το βραβείο Rolf Nevalinna

Το Βραβείο Τούρινγκ είναι ένα ετήσιο επιστημονικό βραβείο που απονέμει από το 1966 ο διεθνής Σύλλογος Μηχανημάτων Υπολογισμού («Association for Computing Machinery», ACM), με έδρα τις ΗΠΑ, σε ένα «άτομο επιλεγμένο για την τεχνικής φύσης συνεισφορά του στην κοινότητα του υπολογισμού».  Θεωρείται η υψηλότερη διάκριση στους σχετικούς ακαδημαϊκούς χώρους, για αυτό και αποκαλείται «Βραβείο Νόμπελ  της  Πληροφορικής». Οφείλει το όνομά του στον μαθηματικό Άλαν Τούρινγκ, του θεωρούμενου ως «πατέρα της πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης» και από το 2007 μέχρι σήμερα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 250.000  δολαρίων με τη χορηγία των εταιρειών υπολογιστών Google και Intel.

Το Μετάλλιο Φιλντς (Fields Medal), που επισήμως είναι γνωστό ως “Διεθνές Μετάλλιο για Εξαιρετικές Ανακαλύψεις στα Μαθηματικά” ( International Medal for Outstanding Discoveries in Mathematics) είναι ένα βραβείο που απονέμεται σε δύο, τρεις ή τέσσερις μαθηματικούς κάτω των 40 ετών σε κάθε διεθνές συνέδριο της Διεθνούς Μαθηματικής Ένωσης (IMU), το οποίο διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια. Το όνομα του βραβείου οφείλεται στον Καναδό  μαθηματικό Τζον Τσάρλς Φιλντς, ο οποίος το εγκαινίασε το 1936, σχεδίασε το μετάλλιο και ανέλαβε την κάλυψη του χρηματικού ποσού (15.000 δολαρίων Καναδά) που το συνόδευε. Το Μετάλλιο Φιλντς θεωρείται από πολλούς ως η σπουδαιότερη διάκριση που μπορεί να λάβει ένας μαθηματικός.

Το Βραβείο Άμπελ είναι διεθνές βραβείο που απονέμεται από τον Βασιλιά της Νορβηγίας κάθε χρόνο σε έναν ή περισσότερους εξαίρετους μαθηματικούς. Φέρει το όνομα του Νορβηγού μαθηματικού Νιλς Χένρικ Άμπελ (1802–1829). Συχνά περιγράφεται σαν “το Νομπέλ των Μαθηματικών” και αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα βραβεία στον χώρο των μαθηματικών. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 6 εκατ. Νορβηγικών κορόνων (γύρω στα 740.000 ευρώ).

Το Βραβείο Rolf Nevanlinna (που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Φιλανδού μαθηματικού Rolf Nevanlinna, πρύτανη του πανεπιστημίου του Ελσίνκι ) απονέμεται από το 1983  μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια στο Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών, για εξαιρετικές συνεισφορές στις Μαθηματικές πτυχές της Πληροφορικής Επιστήμης. (Πηγή:Wikipedia)

πηγή