Η τεχνολογία «εισβάλλει» σχεδόν σε όλες τις δουλειές στις ΗΠΑ

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 6 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Δραματική αύξηση έχει σημειώσει η χρήση ψηφιακών εργαλείων στις ΗΠΑ από το 2002 και μετά, καθώς έχει εισέλθει σε 517 από ένα σύνολο 545 επαγγελμάτων – με ανοδική τάση σε πολλά επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης, σύμφωνα με έρευνα του Brookings Institution που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.
Η συγκεκριμένη μελέτη υπογραμμίζει πως είναι ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη οι εργαζόμενοι όλων των επαγγελμάτων να αποκτούν ψηφιακές δεξιότητες και εξηγεί γιατί πολλοί εργοδότες αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να βρουν άτομα για να καλύψουν θέσεις εργασίας- πολλές από τις οποίες στο παρελθόν απαιτούσαν μικρές ψηφιακές δεξιότητες. Επίσης, όπως αναφέρει το Reuters, υπάρχει αυξημένη ανησυχία σχετικά με το κατά πόσον η αυτοματοποίηση επιφέρει απώλεια θέσεων εργασίας, είτε αντικαθιστώντας εργαζομένους, είτε επειδή νέα ψηφιακά εργαλεία επιτρέπουν σε έναν εργαζόμενο να κάνει δουλειές που παλαιότερα έκαναν περισσότερα άτομα.
Τα 545 αυτά επαγγέλματα αντικατοπτρίζουν περίπου το 90% του συνόλου στην οικονομία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, οι δουλειές με μεγαλύτερο ψηφιακό περιεχόμενο τείνουν να πληρώνουν περισσότερο, και συγκεντρώνονται όλο και περισσότερο σε περιοχές- «μητροπόλεις» της υψηλής τεχνολογίας, όπως η Σίλικον Βάλεϊ, το Σιάτλ, το Όστιν του Τέξας κ.α.
Η συγκεκριμένη μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας για να αποδώσει μια βαθμολογία 0-100 στο κάθε επάγγελμα, ανάλογα με την έκταση της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών. Ο μέσος όρος για όλα τα επαγγέλματα αυξήθηκε από 29% το 2002 στο 46 το 2016- αύξηση της τάξης του 59%.
Κάποιες δουλειές, ειδικά τα επαγγέλματα υπηρεσιών με υψηλότερες απολαβές, χρησιμοποιούσαν εδώ και καιρό ψηφιακά εργαλεία, και αυτή η τάση συνεχίστηκε. Ταυτόχρονα, πολλές δουλειές που είχαν λίγο ή μηδενικό ψηφιακό περιεχόμενο το 2002, έχει γίνει πλέον πολύ πιο πιθανό να απαιτούν τέτοιες δεξιότητες. Οι εργαζόμενοι σε αποθήκες που μετακινούν φορτία είδαν το μέσο σκορ να αυξάνεται από το 5 το 2002 στο 25 το 2016: Πλέον χρησιμοποιούν φορητές συσκευές για την καταγραφή αποθεμάτων, οι οποίες ενημερώνουν σχετικά εάν γίνει κάποιο λάθος. Επίσης, το αντίστοιχο σκορ για τους επισκευαστές σκεπών αυξήθηκε από 0 στο 22, ενώ για τους υπαλλήλους πάρκινγκ από το 3 στο 26.
«Αυτό που είδαμε είναι ότι, όσο πιο ψηφιακή είναι μια δουλειά, τόσο καλύτερα είναι τα χρήματα- και επίσης τόσο μικρότερη η πιθανότητα εκτόπισης της θέσης εργασίας σας» είπε σχετικά ο Μαρκ Μούρο, στέλεχος του ινστιτούτου και ένας από τους συντελεστές της μελέτης.
Παρόλα αυτά, οι software developers – το κορυφαίο επάγγελμα ως προς τις ψηφιακές δεξιότητες, τόσο το 2002 όσο και το 2016- είδαν τον βαθμό τους να πέφτει στο 94 από το 97. Ο Μούρο εικάζει πως, καθώς ο τομέας ωριμάζει, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες software developers να εργάζονται ως μάνατζερ άλλων software developers, κάτι που συνεπάγεται λιγότερη δουλειά σε επίπεδο προγραμματισμού.

 

Προσθήκη του διαχειριστή: όλη η μελέτη εδώ

Σχολιάστε

five × five =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here