Δημιουργία διατμηματικής ομάδας για το διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας IGEM 2018

Κάθε χρόνο πάνω από 300 πανεπιστημιακές ομάδες συρρέουν στη Βοστόνη στα πλαίσια του παγκόσμιου διαγωνισμού συνθετικής βιολογίας iGEM.

Συνθετική βιολογία δεν είναι βασική επιστήμη, αλλά εφαρμοσμένη – ένα νέο πεδίο εφαρμογής των σχεδιαστικών μας προσεγγίσεων, που θέτει το κύτταρο στη θέση του ηλεκτρονικού, συμπλέκοντας στην πορεία πάμπολλες επιστημονικές ειδικότητες. Παραφράζοντας τα λόγια του Theodore von Kármán: “Οι βιολόγοι ανακαλύπτουν τον κόσμο που υπάρχει, οι συνθετικοί βιολόγοι δημιουργούν αυτόν που δεν θα υπήρχε.”

Με αυτό τον τρόπο, η διεπιστημονική προσέγγιση της συνθετικής βιολογίας δείχνει να έχει φέρει την επανάσταση σε τομείς από την αγροβιολογία και την ιατρική, μέχρι την ενέργεια και τo σχεδιασμό γενετικών κυκλωμάτων. Στα πλαίσια του διαγωνισμού iGEM, του μεγαλύτερου διαγωνισμού συνθετικής βιολογίας, φοιτητές θετικών επιστημών, επιστημών υγείας και μηχανικοί καλούνται να συνεργαστούν για το σχεδιασμό, υλοποίηση και προώθηση ενός ερευνητικού project με στόχο την επίλυση ενός σύγχρονου προβλήματος.

Η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στο διαγωνισμό του 2017, με μια διεπιστημονική σύνθεση 11 προπτυχιακών φοιτητών από 7 διαφορετικά τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού σε αχαρτογράφητα νερά διάρκειας ενός χρόνου, η ερευνητική ομάδα κατασκεύασε μεταξύ άλλων “μοριακούς υπολογιστές” από DNA/RNA που αναγνωρίζουν και εξοντώνουν καρκινικά κύτταρα, τροποποίησε γενετικά βακτήρια για να στοχεύουν νεοπλασίες, ενίσχυσε τον πειραματικό της σχεδιασμό με εκτεταμένες υπολογιστικές προσομοιώσεις και συμμετείχε σε εγχώρια και διεθνή συνέδρια. Για τα καινοτόμα αποτελέσματά της βραβεύτηκε στην τελική φάση του διαγωνισμού στη Βοστόνη το Νοέμβριο με το Χρυσό Μετάλλιο και ήταν υποψήφια για το “Best Therapeutics Project” Award. (

Για περισσότερες πληροφορίες: 2017.igem.org/Team:Greece )

Το φιλόδοξο όραμα παραμένει και επεκτείνεται για το διαγωνισμό του 2018. Αν θες να μάθεις πώς η συνθετική βιολογία και το iGEM είναι σχετικά με σένα και τη σχολή σου και σου αρέσει να αναπτύσσεις νέες ερευνητικές δεξιότητες, να γνωρίζεις νέα άτομα και να είσαι μέλος μιας διεπιστημονικής ομάδας με ενθουσιασμό και όρεξη, ρίξε μια ματιά στην παρακάτω φόρμα.

Φόρμα αίτησης (και πληροφορίες): https://goo.gl/forms/yELD7Jhy5bjSmDdM2

Προθεσμία υποβολής: Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου, 2017

* Για οποιαδήποτε απορία/διευκρίνηση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας:

– igem-greece-2017@auth.gr

– Αστέρης: asteriosa@auth.gr

– Κωνσταντίνος: kisamara@ece.auth.gr

Από τη Γραμματεία του Τμήματος

HMMY /ΑΠΘ