Σπουδές στην Ευρώπη – Εργασία στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών της για εκπαιδευτικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς. Όταν μιλάμε για κινητικότητα αναφερόμαστε στη μετάβαση και διαμονή στο εξωτερικό ή σε έναν διαφορετικό τόπο από τον τόπο διαμονής μας για λόγους που σχετίζονται με την εκπαίδευση, την εργασία, τον εθελοντισμό, την απόκτηση ή βελτίωση της γνώσης μιας ξένης γλώσσας, την πρακτική άσκηση, την έρευνα κτλ. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ξεχωριστή εμπειρία η οποία θα πρέπει να οργανωθεί σωστά προκειμένου να έχεις τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη. Η κινητικότητα σε χώρες της ΕΕ μπορεί να σε βοηθήσει να αναπτύξεις νέες δεξιότητες και γνώσεις, να αυξήσεις την επαγγελματική σου ετοιμότητα και να αναβαθμίσεις τα προσόντα σου. Η μετακίνηση στο εξωτερικό σε ένα άγνωστο περιβάλλον με μια άλλη γλώσσα και πολιτισμό είναι μια σημαντική αλλαγή στη ζωή ενός ατόμου που χρειάζεται συστηματική προετοιμασία και πληροφόρηση και πάνω απ΄ όλα αυτογνωσία και αποτελεσματική παρουσίαση των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων σου. Δεν χρειάζεται να είσαι εξειδικευμένος επαγγελματίας ή να μιλάς άπταιστα ξένες γλώσσες για να μετακινηθείς σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης, εξάλλου πηγαίνεις στο εξωτερικό για να μάθεις!

Προτού όμως φύγεις, είναι μια καλή ιδέα να σκεφτείς τις δεξιότητες και τις ικανότητες που έχεις. Υπάρχουν δίκτυα και φορείς όπου μπορείς να αναζητήσεις περισσότερες πληροφορίες για την εκπαιδευτική και επαγγελματική κινητικότητα και είναι στη διάθεσή σου για να σε υποστηρίξουν στην προετοιμασία και την απόκτηση μιας τέτοιας εμπειρίας. Υπάρχουν επίσης “εργαλεία” με τα οποία μπορείς να αναδείξεις τα προσόντα που διαθέτεις! Αξιοποίησέ τα!

  • Μάθε πόσο έτοιμος/η είσαι για μια εμπειρία κινητικότητας μέσα από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες αυτοδιερεύνησης με τον σύντομο Οδηγό Κινητικότητας στην Ευρώπη.
  • Παίξε το Γλωσσικό Quiz για τις γλώσσες της ΕΕ που έχει αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο σε βοηθά να εξετάσεις τις γνώσεις σου για τις ευρωπαϊκές γλώσσες.
  • Αναζήτησε πληροφορίες για τις ευκαιρίες σπουδών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης με ένα κλικ στον PLOTEUS την Ευρωπαϊκή Διαδικτυακή Πύλη Πληροφόρησης για τις Ευκαιρίες Μάθησης.
  • Ενημερώσου για εργασία, απασχόληση, υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική ασφάλιση στις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης εδώ.
  • Βρες πληροφορίες για το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα μαθητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
  • Επισκέψου τη σελίδα Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΟΥ για να λύσεις τυχόν απορίες που έχεις για τη ζωή, την εργασία και τα ταξίδια στην Ε.Ε.
  • Γνώρισε τα πέντε έγγραφα EUROPASS που σε βοηθούν να παρουσιάσεις τις δεξιότητες και τα προσόντα σου με σαφή και κατανοητό τρόπο στην Ευρώπη εδώ.
  • Αναζήτησε πληροφορίες στο Eurodesk σχετικά με την εκπαίδευση – σπουδές – κατάρτιση – εργασία – απασχόληση – κινητικότητα – εθελοντισμό – σεμινάρια – ανταλλαγές νέων – εκδηλώσεις – ανεύρεση πόρων κ.α.
  • Αν είσαι νέος από 13 ως 30 ετών και σε ενδιαφέρει να γνωρίσεις άλλους νέους και νέες εκτός ή εντός Ε.Ε. μπορείς να συμμετέχεις στο πρόγραμμα “Νέα Γενιά σε Δράση” μέσα απο το οποίο έχεις τη δυνατότητα να γνωρίσεις μια ευρωπαϊκή χώρα και τον πολιτισμό της, είτε με τις ανταλλαγές νέων είτε με την εθελοντική υπηρεσία.
  • Γνώρισε την Πρωτοβουλία Youth on the move – Νεολαία σε Κίνηση που συμβάλλει ήδη σημαντικά στην ενίσχυση της κινητικότητας των νέων καθώς και στην αξιοποίηση ευκαιριών για σπουδές,κατάρτιση και εργασία στην Ευρώπη.
  • Γνώρισε το πιο νέο πρόγραμμα της Ε.Ε. Πρόγραμμα Erasmus + για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό και στοχεύει στην ανάπτυξη της γνώσης και των δεξιοτήτων των νέων και την ενίσχυση των επαγγελματικών τους προοπτικών εδώ.
  • Μάθε για τα προγράμματα κινητικότητας που σχεδιάζει και υλοποιεί το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ΙΚΥ στα οποία μπορείς να συμμετέχεις με το σχολείο σου.
  • Συμβουλέψου ένα από τους 850 Συμβούλους του Δικτύου Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών Απασχόλησης Eures για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στο εξωτερικό. Μάθε για τις διαθέσιμες υπηρεσίες Eures του ΟΑΕΔ.
  • Εάν έχει πάρει μέρος στο Πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση μπορείς να περιγράψεις και να πιστοποιήσεις τις δεξιότητες που απέκτησε μέσω ενός πιστοποιητικού που ονομάζεται Youthpass.
  • Η κινητικότητα στην ΕΕ για λόγους εκπαίδευσης ή απασχόλησης αλλά και άλλους λόγους αποτελεί σήμερα μια ευκαιρία και για ΑμεΑ που ενισχύεται όλο και περισσότερο. Μάθε για τα προγράμματα κινητικότητας που απευθύνονται σε ΑμεΑ.
  • Αξιοποίησε το Ευρωπαϊκό δίκτυο πληροφόρησης για τονΕπαγγελματικό Προσανατολισμό Euroguidance, ένα Δίκτυο 68 Εθνικών Κέντρων Πληροφόρησης για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό σε 34 Ευρωπαϊκές χώρες. Οι Σύμβουλοι Euroguidance σε κάθε χώρα μπορούν να σε βοηθήσουν παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για τη μετακίνησή σου σε κάθε χώρα.
  • Αν θες να μετακινηθείς σε οποιαδήποτε χώρα εντός ή εκτός Ε.Ε. για να σπουδάσεις ή να εργαστείς, η εγκυρότερη πηγή πληροφόρησης είναι η πρεσβεία της εν λόγω χώρας. Στον ιστότοπο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών θα μπορέσεις να βρείς στοιχεία επικοινωνίας για τις πρεσβείες όλων των χωρών στην Ελλάδα, έτσι ώστε να έρθεις σε επαφή με την πρεσβεία της χώρας που σε ενδιαφέρει για να ενημερωθείς σχετικά.
  • Ενημερωθείτε εκτενώς για τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών της Ευρώπης από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ευρυδίκη και την Eurypedia.

πηγή: ΕΟΠΠΕΠ