Θα μειωθούν τα δίδακτρα για σπουδές στην Βρετανία;

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 6 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Ευχαριστώ τον κ. Μήλα, για άλλη μια φορά, για την κοινοποίηση άρθρων του

Θα μειωθούν τα δίδακτρα για σπουδές στην Βρετανία;
ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΛΑΣ*

Η Theresa May ανακοίνωσε την επανεξέταση των διδάκτρων για σπουδές στην Βρετανία. Το θέμα έχει ενδιαφέρον όχι μόνο για τους Βρετανούς αλλά και για τους Έλληνες φοιτητές καθώς, αυτήν την στιγμή κατά την οποία η Βρετανία παραμένει (ακόμα) μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι Έλληνες φοιτητές πληρώνουν τα ίδια δίδακτρα με τους Βρετανούς.

Ξεκινώ με την παρατήρηση ότι λόγω (και) της βαθείας οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, οι Έλληνες φοιτητές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση του Ηνωμένου Βασιλείου βαίνουν μειούμενοι. Ενδεικτικά, καταγράφεται πτώση του αριθμού των Ελλήνων φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 και μετά. Σημειώνω, με την ευκαιρία, ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων φοιτητών, ήτοι ποσοστό 79%, προτιμά την Αγγλία, σε σχέση με το 15% που προτιμά την Σκωτία, το 5% που προτιμά την Ουαλία και το 1% που προτιμά την Βόρεια Ιρλανδία.

Όσον λοιπόν αφορά τα δίδακτρα για σπουδές στη Βρετανία, αυτήν την στιγμή οι Έλληνες φοιτητές πρέπει να πληρώσουν μέχρι και (maximum) £9.250 ετησίως ( HYPERLINK “https://www.gov.uk/student-finance/eu-students” https://www.gov.uk/student-finance/eu-students) τόσο για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 όσο και για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Σημειώνω, επιπλέον, ότι το ‘maximum’ είχε ορισθεί από την Βρετανική κυβέρνηση με την ‘ελπίδα’ (αφέλεια ίσως;) ότι μόνο τα πιο διάσημα Πανεπιστήμια θα ζητούσαν £9.250 ετησίως. Δυστυχώς όμως, τα περισσότερα Πανεπιστήμια κατέληξαν σε αυτό το ποσό με το σκεπτικό ότι χαμηλότερα ετήσια δίδακτρα θα έδιναν την εντύπωση ότι το προσφερόμενο πτυχίο είναι πολύ κατώτερο των «ανταγωνιστών» τους. Με βάση την επίσημη web page της Βρετανικής κυβέρνησης, οι φοιτητές από την Ε.Ε. έχουν την δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τόσο τα δίδακτρα όσο και το κόστος διαβίωσης στην Βρετανία μέσω δανείου από την Βρετανική κυβέρνηση ( HYPERLINK “https://www.gov.uk/student-finance/eu-students” https://www.gov.uk/student-finance/eu-students). Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές μάλιστα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την χρηματοοικονομική αριθμομηχανή (financial calculator https://www.gov.uk/student-finance-calculator) προκειμένου να διαπιστώσουν τι είδους δάνειο μπορούν να εξασφαλίσουν. Ενώ λοιπόν το δάνειο για το κόστος διδάκτρων εξασφαλίζεται σχετικά εύκολα, οι Έλληνες (αλλά και υπόλοιποι φοιτητές από την Ε.Ε.) έχουν την δυνατότητα δανείου για το κόστος διαβίωσης μόνο στο βαθμό που ζούσαν στην Βρετανία μέχρι και 5 έτη πριν από την έναρξη του πτυχίου για το οποίο ενδιαφέρονται ( HYPERLINK “https://www.gov.uk/student-finance/eu-students” https://www.gov.uk/student-finance/eu-students).

Ενώ λοιπόν ο Jeremy Corbyn των Labour έχει υποσχεθεί κατάργηση των διδάκτρων (όταν με το καλό το κόμμα του έρθει στην κυβέρνηση), η γενική εκτίμηση είναι ότι κάτι τέτοιο θα μειώσει δραματικά τόσο τα έσοδα των Πανεπιστημίων όσο και τον αριθμό αλλά και την ποιότητα των προσφερόμενων πτυχίων. Έχοντας το παραπάνω κατά νου, η κυβέρνηση Theresa May μάλλον προσανατολίζεται για κάποια μείωση του ύψους των διδάκτρων ή/και επανεξέτασης των χρηματοοικονομικών όρων στα δάνεια.

Πράγματι μια επιτροπή «Σοφών» θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα. Το βασικό πρόβλημα με το δάνειο για σπουδές στην Βρετανία έχει να κάνει με το εξαιρετικά υψηλό επιτόκιο της τάξης του 6,1%. Πράγματι, ενώ οι φοιτητές έχουν την δυνατότητα να αποπληρώσουν το δάνειο από την στιγμή που θα εξασφαλίσουν εργασία με ακαθάριστο μισθό από £25.000 και παραπάνω (με το όποιο υπόλοιπο του δανείου μάλιστα να «σβήνεται» μετά την πάροδο 30 ετών!), οι εκτιμήσεις του Institute for Fiscal Studies ( HYPERLINK “https://www.ifs.org.uk/publications/9334” https://www.ifs.org.uk/publications/9334) κάνουν λόγο για μέσο όρο συσσώρευσης χρέους £50.000 για τους απόφοιτους των Βρετανικών Πανεπιστημίων πριν ακόμα εξασφαλίσουν εργασία!!! Κάτι που φυσικά αποτελεί εξαιρετικά μεγάλο χρηματοοικονομικό «βαρίδι» για τους απόφοιτους.

Ενώ λοιπόν οι υπέρμαχοι του Brexit διαφημίζουν ότι πληθώρα αποφοίτων (και από την Ε.Ε.) εγκαταλείπουν την Βρετανία χωρίς να αποπληρώσουν τα δάνεια σπουδών ( https://www.express.co.uk/news/uk/820072/Scandal-foreign-EU-students-owe-Britain-1-2-BILLION-student-loans-university), έρχεται το Institute for Fiscal Studies  να απαντήσει ότι το 75% όσων παίρνουν δάνειο δεν πρόκειται να αποπληρώσουν όλο το χρέος στον «αιώνα τον άπαντα» ( https://www.ifs.org.uk/uploads/publications/bns/BN211.pdf).

Και καθώς μιλάμε για σύνδεση αποπληρωμής χρέους με ακαθάριστους μισθούς από £25.000 και άνω, καλό θα ήταν να σημειώσω ότι όσοι έχουν σπουδάσει ‘Medicine’, έχουν την μεγαλύτερη ευχέρεια (και πιθανότητα) να αποπληρώσουν το δάνειο σε σχέση, για παράδειγμα, με όσους έχουν σπουδάσει ‘Geology’ ή ‘History’ ( https://www.thecompleteuniversityguide.co.uk//careers/what-do-graduates-do-and-earn/#Graduatesearn). Μεγαλύτερη ευχέρεια από τους τελευταίους διαθέτουν και οι απόφοιτοι από τα Βρετανικά Πανεπιστήμια με πτυχίο ‘Economics’ καθώς απολαμβάνουν σήμερα μέσο (ακαθάριστο) αρχικό ετήσιο μισθό £28.019 ο οποίος υπερβαίνει σημαντικά τον μέσο (ακαθάριστο) αρχικό ετήσιο μισθό £22.855 σε σύνολο 70 πτυχίων. Κάτι που, για να «ευλογήσω και τα γένια μου», σημαίνει ότι παρά τα δικαιολογημένα «πυρρά» για την αδυναμία των οικονομολόγων να προβλέψουν την πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση, το πτυχίο Οικονομικών εξακολουθεί (και σήμερα) να διατηρεί ισχυρή αγοραστική δύναμη!

Πίνακας 1

Ακαδημαϊκό έτος Έλληνες φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο
2011-12 11.790
2012-13 10.890
2013-14 10.670
2014-15 10.130
2015-16 9.790

Πηγή:  HYPERLINK “https://www.hesa.ac.uk/news/12-01-2017/sfr242-student-enrolments-and-qualifications

* Ο Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής και Πρόεδρος του Ερευνητικού Τομέα στο Τμήμα Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής στο University of Liverpool

πηγή

Σχολιάστε

3 × 3 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here