Kάτω από 10.000 μόρια 1 στους 3 υποψηφίους !

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 6 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Kάτω από 10.000 μόρια 1 στους 3 υποψηφίους στις Πανελλαδικές 2017
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Ενας στους τρεις αποφοίτους Λυκείου, στην κορυφαία στιγμή της δωδεκάχρονης εκπαίδευσής του δεν καταφέρνει να ξεπεράσει τη βαθμολογική βάση του 10. Το στοιχείο αποτελεί σαφές ποιοτικό χαρακτηριστικό του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς το ποσοστό παραμένει στα ίδια επίπεδα από τότε που ίσχυε το βαθμολογικό όριο εισαγωγής, στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Η αρνητική εικόνα, όπως προκύπτει από την αποτυχία των 18χρονων, ενισχύεται από το γεγονός ότι η διαβάθμιση της δυσκολίας των θεμάτων που επιλέγονται με στόχο να ξεπεράσει ένας υποψήφιος τουλάχιστον τη βαθμολογική βάση, παραμένει στα ίδια επίπεδα. Μάλιστα, εντυπωσιάζει το ότι μεταξύ των υποψηφίων Οικονομίας και Πληροφορικής, ο ένας στους δύο συγκέντρωσε κάτω από 10.000 μόρια, ενώ το 27,82% δεν ξεπέρασε τα 7.000 μόρια.

Στον αντίποδα, λίγοι είναι οι φετινοί αριστούχοι, το ποσοστό των οποίων μεταβάλλεται κάθε χρόνο, καθώς ο αριθμός όσων θα συγκεντρώνουν πάνω από 18.000 μόρια εξαρτάται από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων εκείνων που στοχεύουν να ξεχωρίσουν τους άριστους από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Και φέτος ήταν μία χρονιά που το άριστα ήταν σχετικά δύσκολο για τα περισσότερα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. [αναλυτικά εδώ ]

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία για την κλιμάκωση των μορίων των υποψηφίων Γενικού Λυκείου στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, το ποσοστό όσων συγκέντρωσαν κάτω από 10.000 είναι ιδιαίτερα υψηλό: 34,47% για τους υποψηφίους των ανθρωπιστικών σπουδών, 33,23% για τους υποψηφίους με προσανατολισμό τις θετικές σπουδές και 50,47% για εκείνους με προσανατολισμό την Οικονομία και την Πληροφορική.

Σε καλύτερη θέση, όπως κάθε χρόνο, οι υποψήφιοι που διεκδικούν μία θέση στις ιατρικές σχολές: φέτος το 25,12% συγκέντρωσε κάτω από 10.000 μόρια.

Στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες, δηλαδή από 10.000 έως 18.000 μόρια, βρέθηκε το 61,82% των υποψηφίων ανθρωπιστικών σπουδών, το 62,53% των θετικών σπουδών, το 60,16% των υποψηφίων θετικών σπουδών με στόχευση τις σχολές υγείας και το 48,97% των υποψηφίων Οικονομίας και Πληροφορικής.

Οι περισσότεροι, ποσοστιαία, άριστοι συγκεντρώθηκαν στο πεδίο των ιατρικών σχολών: το 14,65% αρίστευσε, ποσοστό υπερτριπλάσιο εκείνου (4,22%) των υποψηφίων θετικών επιστημών για πολυτεχνεία. Το 3,71% των υποψηφίων ανθρωπιστικών σπουδών συγκέντρωσε πάνω από 18.000 μόρια και μόλις το 0,56% των υποψηφίων Οικονομίας και Πληροφορικής.

 

πηγή

 

 

 

Σχολιάστε

twelve + 10 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here