Εκπαίδευση και αγορά εργασίας στην Ελλάδα: Επιπτώσεις της κρίσης και προκλήσεις

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 6 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Εκπαίδευση και αγορά εργασίας στην Ελλάδα: Επιπτώσεις της κρίσης και προκλήσεις

Ημερομηνία δημοσίευσης: 09/07/2018

Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να καταγράψει, να εξετάσει και να αναλύσει τις επιπτώσεις της κρίσης που ξέσπασε το 2009 στη σχέση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Επιπλέον, η μελέτη αναλύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική εκπαίδευση και διατυπώνει προτάσεις για την επανασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος και της απόδοσης της δημόσιας δαπάνης στην εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, η μελέτη επιδιώκει να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός σχεδίου επανασύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας για τη διατηρήσιμη έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση και την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς της. Η μελέτη συμπληρώνει, επεκτείνει και εμβαθύνει την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης μελέτης του ΙΟΒΕ (2017) για τις επιπτώσεις της κρίσης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Κατεβάστε το αρχείο της έρευνας, σε μορφή Adobe Acrobat. RES_05_F_09072018_REP.pdf

Κατεβάστε το αρχείο της παρουσίασης, σε μορφή Adobe Acrobat. RES_05_F_09072018_PRE.pdf

Κατεβάστε το αρχείο του Δελτίου Τύπου, σε μορφή Adobe Acrobat. RLS_09072018_PRS_GR.pdf

 

Οι άνεργοι με ανώτατη εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των κατόχων μεταπτυχιακού ή διδακτορικού, σχεδόν
τριπλασιάστηκαν μεταξύ 2009 και 2017
 Το 2017 ανήλθαν στα 260,9 χιλ. άτομα από 94 χιλ. το 2009 (+177%)
 Την ίδια περίοδο ο αριθμός των ανέργων με απολυτήριο Λυκείου υπερδιπλασιάστηκε
 394,5 χιλ. το 2017 έναντι 165,5 χιλ. το 2009

 

Σχολιάστε

fifteen + 2 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here