Από την Warner Bros στις χειρουργικές επεμβάσεις εικονικής πραγματικότητας

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ

Ο 31χρονος Μανώλης Μπαμπάτσικος επέστρεψε στην Ελλάδα και δημιούργησε την καινοτόμο 3DMedWorld.

«Στο εξωτερικό ένιωθα ότι είμαι πιόνι σε μια σκακιέρα. Η Ελλάδα μού έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσω κάτι δικό μου». Ο 31χρονος Μανώλης Μπαμπάτσικος, στον οποίο ανήκουν και οι παραπάνω δηλώσεις, συγκαταλέγεται στη νέα γενιά ατόμων που αποφασίζουν να καταρτίσουν τα δικά τους επιχειρηματικά σχέδια, αφού προηγουμένως έχουν διανύσει επιτυχημένη πορεία σε εταιρείες του εξωτερικού.

Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Μπαμπάτσικος αποφάσισε να εγκαταλείψει τη θέση που κατείχε σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο του θεάματος και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών: την Traveller’s Tales, η οποία ανήκει στην Warner Bros.

Την απόφασή του αυτή διαδέχθηκε η ανάγκη του να «παντρέψει» την ιατρική με το animation και την τεχνολογία οπτικοποίησης δεδομένων, τεχνικές που σπούδασε και ανέπτυξε κατά την παραμονή του στην Αγγλία.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Εχοντας σπουδάσει Πολιτισμικές Τεχνολογίες και Επικοινωνίες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο τα ψηφιακά οπτικά εφέ για ταινίες του κινηματογράφου (digital visual effects) στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. «Εκεί εξειδικεύθηκα στη δημιουργία ρεαλιστικών εφέ, κυρίως βασισμένων σε φυσικά φαινόμενα, όπως εκρήξεις, καπνοί, φωτιές, μαγικά εφέ», αναφέρει ο ίδιος στην «Κ».

Λίγο πριν αλλά και μετά τις μεταπτυχιακές του σπουδές, εισήλθε πιο ενεργά στον μαγικό κόσμο της δημιουργίας ψηφιακών εφέ για ταινίες, με σκοπό τη δημιουργία animation και ταινιών μικρού μήκους. «Επειτα, επέστρεψα για λίγο στην Ελλάδα, δούλεψα σε γνωστή τηλεοπτική εκπομπή ως υπεύθυνος μοντάζ, και το καλοκαίρι του 2015 μου έγινε πρόταση από την Traveller’s Tales, η οποία ανήκει στην Warner Bros και έχει την αποκλειστικότητα δημιουργίας παιχνιδιών LEGO για κονσόλες PS4, PC και XBOX».

H έδρα της εταιρείας βρίσκεται λίγο έξω από το Μάντσεστερ, και για μία διετία ο κ. Μπαμπάτσικος ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία oπτικών εφέ σε μια σειρά από video games που έχουν κυριολεκτικά μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των νεαρών ηλικιών. «Πρόκειται για τίτλους όπως τα Sonic, Ghostbusters, Fantastic Beasts, Marvel’s Avengers, AntMan, Dimensions και Black Panther». Πέραν όμως της εικαστικής του έκφρασης μέσα από την τέχνη του animation, το ενδιαφέρον του για την ιατρική τού έδωσε το έναυσμα να ιδρύσει στην Ελλάδα την νεοφυή εταιρεία 3DMedWorld. «Στην Ελλάδα, εντόπισα ένα κενό που υπάρχει στο κομμάτι της υγείας, κυρίως στον κλάδο της οπτικοποίησης ιατρικών διαδικασιών», επισημαίνει ο ίδιος στην «Κ». «Βασικός πυλώνας της εταιρείας είναι οι προσομοιώσεις βίντεο εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, τα οποία παρουσιάζουν βήμα προς βήμα τις χειρουργικές επεμβάσεις όλων των ειδικοτήτων, καθώς και οποιαδήποτε ιατρική διαδικασία πέραν των επεμβάσεων».

Πελάτες του αυτήν τη στιγμή είναι γιατροί από ειδικότητες της νευροχειρουργικής, της πλαστικής χειρουργικής, της ψυχολογίας, της δερματολογίας, της γενικής χειρουργικής κ.ά, ενώ απευθύνεται και σε φαρμακευτικές εταιρείες, για τις οποίες μπορεί να δημιουργήσει 3D animation βίντεο που απεικονίζουν τη διάχυση του φαρμάκου στον οργανισμό του ασθενούς.

«Τα animated βίντεο εξυπηρετούν αρχικά τον ασθενή, διότι μπορεί ευχάριστα να παρακολουθήσει μια ιατρική επέμβαση με ωραία τρισδιάστατα γραφικά. Επειτα, ο γιατρός διαφημίζει τις τεχνικές που ακολουθεί στο κοινό του, ενώ οι εφαρμογές και τα βίντεο που αναπτύσσω μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς σε πανεπιστήμια». Τα έσοδα της εταιρείας διαμορφώνονται ανάλογα με το κόστος του εκάστοτε 3D animation βίντεο, και η δημιουργία τους γίνεται πάντα με την αρωγή των γιατρών.