Η Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στις 50 καλύτερες του κόσμου

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 5 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμένα να σας ενημερώσω ότι μετά τις επαναλαμβανόμενες διακρίσεις των τελευταίων ετών, η Σχολή μας κατατάσσεται πλέον στην 44η θέση παγκοσμίως στο επιστημονικό πεδίο της Οδοντιατρικής με βάση την Κατάταξη Θεματικών Περιοχών και  Επιστημονικών Αντικειμένων της QS (Quacquarelli Symonds) (https://www.topuniversities.com/subject-rankings/2019)

Οι κατατάξεις της QS χρησιμοποιούν δεδομένα ειδικών γνωμοδοτών που συλλέγονται από μεγάλο αριθμό ερευνητών, ακαδημαϊκών και εργοδοτών, ενώ λαμβάνουν υπόψη τον αριθμό ετεροαναφορών και την επιδραστικότητα του δημοσιευμένου έργου των καθηγητών του Τμήματος (h-index).

Ειδικότερα, βαθμολογούνται τέσσερα κριτήρια: α) η Ακαδημαϊκή φήμη, β) η φήμη μεταξύ των εργοδοτών, γ) ο αριθμός ετεροαναφορών ανά εργασία με βάση τα δεδομένα της βάσης Scopus και δ) ο h-index.

Στην κατάταξη της QS 2019 στο επιστημονικό πεδίο της Οδοντιατρικής περιλαμβάνονται πανεπιστήμια από την Ευρώπη (22), ΗΠΑ (13), Βραζιλία (3), Κίνα (2), Αυστραλία (2), Καναδά (2) Ν. Κορέα (2), Iαπωνία (2), Ν. Ζηλανδία (1) και Χονγκ-Κονγκ (1).

Η Σχολή μας με άριστα το 100 είχε τις ακόλουθες επιδόσεις ανά κριτήριο: α) 58.2 (39η), β) 68.4 (28η), γ) 86.9(44η), και δ) 84.5(38η).
Η θέση αυτή είναι η υψηλότερη που έχει καταλάβει ποτέ Σχολή του ΕΚΠΑ στις κατατάξεις QS, καθώς και η υψηλότερη όλων των Ελληνικών ΑΕΙ στη Θεματική Ομάδα «Βιοεπιστήμες και Ιατρική».

Οι σταθερά υψηλές θέσεις που καταλαμβάνει η Σχολή μας στα τελευταία χρόνια στις λίστες Παγκόσμιας Κατάταξης των Πανεπιστημίων αντανακλά στην ποιότητα του έμψυχου δυναμικού της και του έργου που επιτελείται. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι διακρίσεις αυτές επιτυγχάνονται σε καιρούς κρίσης, με μηδαμινή χρηματοδότηση στα πλαίσια μιας προσπάθειας ανάκαμψης της Σχολής μας από τις χρόνιες παθογένειες που μαστίζουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Οφείλω και πάλι, εκ μέρους της Διοίκησης της Σχολής, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη αλλά και τον θαυμασμό μου στους καθηγητές και το προσωπικό που, υπερβάλλοντας εαυτούς, κατορθώνουν να διατηρούν τη Σχολή μας σε ένα τόσο υψηλό ανταγωνιστικό επίπεδο, συγκρίσιμο και σε πολλές περιπτώσεις ανώτερο Πανεπιστημίων του εξωτερικού, τα οποία απολαμβάνουν κατά πολύ ανώτερων παροχών και υποδομών.

Καθηγητής Φοίβος Μαδιανός
Πρόεδρος Οδοντιατρικής  Σχολής ΕΚΠΑ

 

Σχολιάστε

four + 17 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here