Φανταστείτε ένα πανεπιστήμιο…

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 4 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Φανταστείτε ένα πανεπιστήμιο…
ΚΛΩΝΤΙΑ ΚΑΡΥΔΗ-ΜΠΕΝΟΠΟΥΛΟ /Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Φανταστείτε ένα πανεπιστήμιο που να λειτουργεί στην Ελλάδα βάσει διεθνών βέλτιστων πρακτικών, με όραμα, μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό, προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς, αξιοκρατία και διαφάνεια στη διοίκηση, η οποία να λογοδοτεί σε ένα ανώτατο διοικητικό συμβούλιο. Φανταστείτε το διοικητικό συμβούλιο αυτό να αποτελείται από προσωπικότητες με πλούσια εμπειρία είτε στον ακαδημαϊκό ή στον επιχειρηματικό τομέα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο – άτομα που να προσφέρουν αφιλοκερδώς τον χρόνο, τη γνώση και την εμπειρία τους, αλλά και να ενισχύουν και οι ίδιοι οικονομικά το ακαδημαϊκό του έργο.
Φανταστείτε στο πανεπιστήμιο αυτό, να αξιολογούνται σε συστηματική βάση τα προγράμματα σπουδών, από διεθνείς αναγνωρισμένους από το ελληνικό κράτος οργανισμούς πιστοποίησης. Παράλληλα, να αξιολογούνται και οι καθηγητές του, βάσει ενός εσωτερικού συστήματος αξιολόγησης που λαμβάνει υπόψη του τη διδασκαλία στην τάξη, την παραγωγή ερευνητικού έργου και τη συνεισφορά τους στην ευρύτερη κοινότητα. Φανταστείτε το 85% των καθηγητών να έχουν διδακτορικό και συνολικά οι καθηγητές να έχουν κάθε χρόνο γύρω στις 650 επιστημονικές δημοσιεύσεις ή/και παρουσιάσεις σε συνέδρια.
Φανταστείτε το πανεπιστήμιο αυτό να έχει συνάψει συνεργασίες με περισσότερα από 50 εκπαιδευτικά ιδρύματα, κυρίως στη Β. Αμερική, αλλά και την Ευρώπη και την Ασία, για ανταλλαγές φοιτητών ή συμμετοχή Ελλήνων φοιτητών του σε επιλεγμένα προγράμματα. Φανταστείτε οι Ελληνες φοιτητές του να διαπρέπουν κάθε φορά που το εκπροσωπούν σε τέτοια προγράμματα στο εξωτερικό και παράλληλα να γίνονται δεκτοί από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο για μεταπτυχιακές σπουδές.

Φανταστείτε η διδασκαλία και των προπτυχιακών και των μεταπτυχιακών προγραμμάτων να γίνεται εξ ολοκλήρου στα αγγλικά, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών να είναι Ελληνες που διαφορετικά ίσως επέλεγαν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Παράλληλα, ένα ολοένα αυξανόμενο ποσοστό να είναι ξένοι φοιτητές, από όλον τον κόσμο. Φανταστείτε όλοι οι φοιτητές να έχουν στη διάθεσή τους άρτιες εγκαταστάσεις στις οποίες έχουν πρόσβαση ανά πάσα στιγμή, όπως μία σύγχρονη βιβλιοθήκη συνδεδεμένη με την παγκόσμια βιβλιογραφία, αμφιθέατρα και θέατρα, εργαστήρια φυσικής, χημείας, βιολογίας και ηλεκτρονικών υπολογιστών, χώρους συνεδρίων και εκδηλώσεων, στούντιο ηχογράφησης και μουσικά όργανα, χώρους αναψυχής και εστίασης, αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά ακόμη και ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο προσομοίωσης χρηματιστηριακών συναλλαγών με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές σε πραγματικό χρόνο.

Φανταστείτε οι φοιτητές να έχουν τη δυνατότητα να καθοδηγηθούν από ένα καλά οργανωμένο «Γραφείο Καριέρας» για να φτιάξουν το βιογραφικό τους και να μάθουν πώς να «στέκονται» σε μία συνέντευξη, αλλά και να συμμετέχουν σε Ημέρες Καριέρας που διοργανώνονται με τη συμμετοχή εκατοντάδων εταιρειών και να βρίσκουν ευκαιρίες, είτε για πρακτική άσκηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ή/και θέσεις πλήρους απασχόλησης – ακόμη και πριν αποφοιτήσουν.

Φανταστείτε το πανεπιστήμιο αυτό να στεγάζεται σε ένα αισθητικά όμορφο και πεντακάθαρο campus, όπου οι καθηγητές και οι φοιτητές να νιώθουν την ασφάλεια και την ελευθερία να αφοσιωθούν στο ακαδημαϊκό τους έργο.

Φανταστείτε οι φοιτητές που εκλέγονται στα φοιτητικά συμβούλια να μην είναι εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων. Τα δε συμβούλια αυτά να ασχολούνται με την περαιτέρω βελτίωση των σπουδών των φοιτητών και της ζωής τους μέσα στο campus, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων που διευρύνουν τους ακαδημαϊκούς τους ορίζοντες, με εκδρομές και αθλητικές δραστηριότητες που τους δίνουν την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν, αλλά και με τον εθελοντισμό – μέσα από τη συμμετοχή τους σε πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες της ευρύτερης κοινότητας, όπως άτομα που φιλοξενούνται σε γηροκομεία ή ορφανά παιδιά.

Φανταστείτε, σε αυτό το πανεπιστήμιο, να διοργανώνονται κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς εκατοντάδες εκδηλώσεις ανοικτές και στο ευρύ κοινό (ομιλίες, συνέδρια, πολιτιστικές εκθέσεις, αθλητικά τουρνουά, παρουσιάσεις βιβλίων, κ.λπ.), με τη συμμετοχή επιφανών, Ελλήνων και ξένων ομιλητών από τον ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό, πολιτικό, διπλωματικό, οικονομικό και δημοσιογραφικό κόσμο, αλλά και φοιτητών από διάφορες χώρες. Φανταστείτε οι φοιτητές να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν διεθνείς προσωπικότητες και να συνομιλήσουν μαζί τους, σε ένα πλαίσιο ελευθερίας της γνώμης και έκφρασης των απόψεών τους.

Φανταστείτε χιλιάδες περήφανοι απόφοιτοί του να βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο, να το στηρίζουν ως καταξιωμένοι επαγγελματίες πλέον, αλλά και να στέλνουν τα παιδιά τους να φοιτήσουν εκεί. Φανταστείτε το πανεπιστήμιο αυτό να είναι πραγματικά ένας χώρος πολιτισμού, έμπνευσης και δημιουργίας για όλους όσοι φοιτούν και εργάζονται εκεί, αλλά και για τους επισκέπτες του. Φανταστείτε, επίσης, να διαθέτει δωρεάν πολλούς από τους χώρους του για εκδηλώσεις τρίτων, τόσο δημοσίων όσο και ιδιωτικών φορέων της τοπικής και της ευρύτερης περιοχής.

Φανταστείτε το πανεπιστήμιο αυτό να συνεισφέρει στην οικονομία της χώρας, ως ένας οργανισμός που συνολικά απασχολεί περί τους 800 εργαζομένους, είναι διαχρονικά συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις του προς το κράτος και οι ξένοι φοιτητές του να συμβάλουν στην ενίσχυση της τοπικής και εθνικής οικονομίας με πάνω από 8 εκατ. ευρώ ετησίως.

Φανταστείτε, το πανεπιστήμιο αυτό, αν και μη-κρατικό, να είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος επενδύει τα δίδακτρα και τα χρήματα που συγκεντρώνει από δωρεές, σε υποδομές, νέα προγράμματα και στη διαρκή εκπαίδευση του ακαδημαϊκού προσωπικού. Παράλληλα, επιβραβεύοντας την αριστεία, φανταστείτε να προσφέρει πάνω από 5 εκατ. ευρώ ετησίως σε υποτροφίες και οικονομική ενίσχυση σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη. Φανταστείτε να το επιλέγουν γύρω στους χίλιους φοιτητές που φοιτούν στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, για συμπληρωματικές σπουδές, αλλά και επειδή θέλουν να επωφεληθούν από το υποστηρικτικό ακαδημαϊκό περιβάλλον και όλα όσα αυτό τους προσφέρει μέσα και έξω από την τάξη. Μα καλά, θα πείτε, είναι δυνατόν να υπάρχει ένα τέτοιο ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Ελλάδα; Κι όμως είναι.

* Η κ. Κλώντια Καρύδη-Μπενοπούλου είναι Vice President Public Affairs, The American College of Greece.

via

Σχολιάστε

eighteen − six =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here