23-10-19 Απάντηση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το θέμα των μετεγγραφών

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 4 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

rsz 3423f628 7682 c371 955e eb02c7f11683

23-10-19 Απάντηση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το θέμα των μετεγγραφών

Η διαδικασία των μετεγγραφών φοιτητών εξελίσσεται ομαλά, αν και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό θεσπίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, έχει δημιουργήσει μία σειρά από σοβαρά ζητήματα, όπως τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Βασίλης Διγαλάκης, απαντώντας τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΚKE κ. Γιάννη Δελή.

Ο κ. Διγαλάκης σημείωσε ότι η ομαλότητα στη διαδικασία επιτεύχθηκε επειδή το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων κατάφερε να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά στο θέμα των μετεγγραφών, επιλύοντας σημαντικά προβλήματα μέσα σε ένα πρόχειρο και άναρχο τοπίο που άφησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επικαλέστηκε ο Υφυπουργός, οι μετεγγραφές ξεκίνησαν στις 16 Οκτωβρίου και μέχρι το πρωί της Δευτέρας 21/10 είχαν οριστικοποιηθεί 5.445 αιτήσεις από τις συνολικά 6.371 που είχαν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ για τις μετεγγραφές αδελφών είχαν γίνει 2.531, από τις οποίες έχουν οριστικοποιηθεί οι 2.034. Για πρώτη φορά, μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά η διαδικασία για τις κατ’ εξαίρεση αιτήσεις μετεγγραφών.

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων μετεγγραφών υλοποιεί με ακρίβεια το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τις μετεγγραφές. Παρά τη σαφή διαφωνία της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης και με δεδομένη την πρόθεσή της να συγκροτήσει ένα νέο πλαίσιο, πιο δίκαιο και αντικειμενικό, αποφασίστηκε να διατηρηθεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τις μετεγγραφές του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους. Η διαδικασία εισαγωγής στα πανεπιστήμια, από κοινού με το θεσμικό πλαίσιο των μετεγγραφών, αποτελούν ένα συνολικό πλαίσιο, το οποίο λαμβάνουν υπόψη τους οι υποψήφιοι φοιτητές. Κάθε εκ των υστέρων παρέμβαση ή αλλαγή, ενώ είχε ξεκινήσει η υποβολή των μηχανογραφικών, δεν θα είχε νομική βάση.

Ζητήματα όπως η ύπαρξη τμημάτων χωρίς αντιστοίχιση και η στέρηση της δυνατότητας μετεγγραφής των φοιτητών των πρώην ΤΕΙ μεγαλύτερων ετών δεν αφορούν τη λειτουργικότητα του συστήματος μετεγγραφών, αλλά καθορίζονται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Ειδικά για το θέμα των αντιστοιχίσεων, είναι χαρακτηριστικό ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία εξέδωσε τη σχετική απόφαση μόλις την 1η Ιουλίου 2019, παραβλέποντας δικό της νόμο, που έθετε ανώτατο χρονικό όριο την 30ή Μαΐου για τη δημοσίευση σε ΦΕΚ των αντιστοιχίσεων των τμημάτων.

Πηγή: Υπουργείο Παιδείας

Σχολιάστε

one × 1 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here