Αλλαγές στην οργάνωση και τη διαδικασία διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 15 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

(Ξένη δημοσίευση)-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΥΠΕΠΘ-ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ κ. ΑΡΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος πραγματοποίησε σήμερα, Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009, τρίωρη σύσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τον Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Νίκη Γκοτσοπούλου και την αρμόδια υπηρεσία, με θέμα «Οργάνωση και διεξαγωγή των Πανελληνίων Εξετάσεων 2009».

Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρά με τις αρμόδιες Διευθύνσεις σε όλες εκείνες τις αναγκαίες διαδοχικές ενέργειες που απαιτούνται μέχρι την ημέρα έναρξης διεξαγωγής των Πανελληνίων Εξετάσεων αλλά και κατά τη διάρκεια αυτών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή και αδιάβλητη διαδικασία μέχρι την ολοκλήρωσή τους.

Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μέσα στο μήνα Μάρτιο θα ανακοινώσει τον αριθμό των υποψηφίων που θα συμμετέχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, τον αριθμό των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς επίσης και το αναλυτικό πρόγραμμα των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις κατόχων β΄ κύκλου ημερησίων ΤΕΕ θα διενεργηθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Μαΐου.

Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσα από την ψήφιση θεσμικού πλαισίου και τη βελτίωση του ήδη υπάρχοντος, έχει προχωρήσει στις σχετικές παρεμβάσεις αναφορικά με τη διαδικασία των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Στο νέο νόμο «Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση των κατόχων απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ)», που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων περιελήφθη διάταξη για την επίδειξη στους υποψηφίους των γραπτών τους δοκιμίων στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Στην τροποποίηση του Π.Δ. 60/2006 «Αξιολόγηση των μαθητών του Γενικού Λυκείου» που βρίσκεται για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο περιελήφθησαν οι ακόλουθες βελτιώσεις για την οργάνωση και τη διαδικασία διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων:

– Αυξάνονται (από 13 σε 18) τα μέλη των Βαθμολογικών Κέντρων (Β.Κ.) τα οποία συντονίζουν και εποπτεύουν τη διαδικασία βαθμολόγησης – αναβαθμολόγησης των γραπτών δοκιμίων.

– Απαγορεύεται να σημειώνει ο Α΄ βαθμολογητής πάνω στο γραπτό δοκίμιο λάθη ή ελλείψεις ώστε ο Β΄ βαθμολογητής κατά τη βαθμολόγηση να το αξιολογεί ανεπηρέαστος.

– Μειώνεται κατά 10 μονάδες στην εκατοντάβαθμη κλίμακα η βαρύτητα της παραγωγής κειμένου στο μάθημα της «Νεοελληνικής Γλώσσας» και αυξάνεται αντίστοιχα η βαρύτητα των ασκήσεων με στόχο τον περιορισμό της υποκειμενικής βαθμολόγησης στο συγκεκριμένο μάθημα.

– Προσαρμόστηκαν οι διατάξεις του π.δ. για την προφορική εξέταση των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με βάση το νέο ν. 3699/2008 της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης..

– Γίνεται αποσυμφόρηση των Β.Κ. από τους προφορικά εξεταζόμενους υποψηφίους με τη θέσπιση ανώτατου ορίου εξεταζομένων (80 υποψηφίους ανά Β.Κ.) και την λειτουργία ειδικών εξεταστικών κέντρων σε πρωτεύουσες των νομών ή εκπαιδευτικών περιφερειών.

– Ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις (1-20 Φεβρουαρίου) με έγκαιρη δήλωση όλων των εξεταζομένων μαθημάτων (Γενικής Παιδείας-Αρχές Οικονομικής Θεωρίας- Ειδικά Μαθήματα κ.λ.π.) για την καλύτερη οργάνωση των εξετάσεων.

– Τα Μηχανογραφικά Δελτία που υποβάλλουν οι υποψήφιοι [απόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδα Β΄)] το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, φέτος για πρώτη φορά θα τους γνωστοποιηθούν, μέσω διαδικτύου, εντός του μηνός Μαρτίου. Τα Μηχανογραφικά Δελτία για τους κατόχους β΄ κύκλου ΤΕΕ και τους τελειοφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδα Α΄), που κατατίθενται στο λύκειο περίπου το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου, θα γνωστοποιηθούν στους υποψηφίους, μέσω διαδικτύου, εντός του μηνός Φεβρουαρίου.

– Τέλος, για τις εξετάσεις που θα διεξαχθούν από το 2010 και έπειτα, θα αναγράφεται στο γραπτό η αναλυτική βαθμολογία για κάθε ερώτημα σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων. Με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγονται τυχόν λάθη κατά την άθροιση των επί μέρους βαθμών και ο υποψήφιος βλέποντας στο λύκειό του το απόκομμα του γραπτού του θα ενημερώνεται για την αναλυτική βαθμολογία του.

Σχολιάστε

ten − 2 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here