Υποτροφίες

Πάρε παιδί μου υποτροφία

Οδηγός για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές – Οι προϋποθέσεις και τα ποσά που δίνονται

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Η κ. Στέλλα Καρατζά διδάσκει Αγγλικά σε σχολείο της Λακωνίας. Πριν από περίπου 2 χρόνια αποφάσισε να κάνει μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Διδακτική της Αγγλικής). Είχε ήδη κάνει την αίτηση όταν έψαξε και βρήκε ότι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) χορηγεί μεταπτυχιακό. Έδωσε εξετάσεις- μάλιστα ήταν η μοναδική που πέτυχε- και πήρε την υποτροφία.

«Ήξερα ότι η υποτροφία θα ήταν ένα επιπλέον προσόν που θα με διαφοροποιούσε από τους υπόλοιπους για το μεταπτυχιακό. Και πράγματι μέτρησε αυτό στην αίτησή μου» λέει στα «ΝΕΑ». Προσθέτει επίσης ότι σημαντική βοήθεια ήταν και το μηνιαίο ποσό των 450 ευρώ (τα λεγόμενα μηνιαία τροφεία) που της έδινε το ΙΚΥ. «Μολονότι τότε ήμουν στην Αθήνα και ήδη εργαζόμουν σε φροντιστήριο Αγγλικών, με το ποσό αυτό μπορούσα να περιορίσω τη δουλειά

ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Εκτός από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, υποτροφίες δίνουν και ιδιωτικά ιδρύματακληροδοτήματα. Πώς και πού να ψάξετε

μου και να αφοσιωθώ περισσότερο στις σπουδές μου. Σίγουρα η υποτροφία αποτελεί μεγάλη ευκαιρία, ειδικά για φοιτητές που μένουν μακριά από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους».

Ωστόσο, το έλλειμμα ενημέρωσης για τις υποτροφίες που προσφέρονται στην Ελλάδα, αλλά και ο μικρός αριθμός υποτροφιών που χορηγούνται στη χώρα μας- συγκριτικά με την Ευρώπη- είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες φοιτητές. Είναι χαρακτηριστικό πως στην πρόσφατη εξωτερική αξιολόγηση πέντε τμημάτων ΑΕΙ- ΤΕΙ, ένα από τα συμπεράσματα ήταν η αναγκαιότητα για περισσότερες υποτροφίες.

Κεντρικός φορέας που να ενημερώνει συνολικά τους φοιτητές για τις υποτροφίες που προσφέρονται, από το ΙΚΥ και τα δεκάδες κληροδοτήματα και ιδρύματα, δεν υπάρχει. Έτσι οι φοιτητές είναι αναγκασμένοι να αναζητούν μόνοι τους τις υποτροφίες, τηλεφωνώντας από ίδρυμα σε ίδρυμα ή σερφάροντας στις ιστοσελίδες τους. Χείρα βοηθείας προσφέρουν τα γραφεία διασύνδεσης των πανεπιστημίων, που ανακοινώνουν στις ιστοσελίδες τους τις προκηρύξεις με τις υποτροφίες ιδρυμάτων. Ουδείς όμως γνωρίζει εάν αυτοί οι κατάλογοι είναι πλήρεις. Πάντως, ένας από τους πληρέστερους είναι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Σε ό,τι αφορά τις υποτροφίες που δίνονται κάθε χρόνο στους Έλληνες φοιτητές, εκτιμάται ότι είναι γύρω στις 8.000. Υπολογίζεται ότι οι 1.300 είναι για μεταπτυχιακά και διδακτορικά σε εξωτερικό και εσωτερικό. Από αυτές περίπου 300- 400 δίνονται από το ΙΚΥ και σχεδόν διπλάσιες δίνουν άλλα ιδρύματα και κληροδοτήματα. Το μεγαλύτερο ποσό που χορηγεί το ΙΚΥ για τα τροφεία και τα δίδακτρα στο εξωτερικό είναι περίπου 870 ευρώ τον μήνα. Εκτός από τις υποτροφίες για μεταπτυχιακά, το ΙΚΥ προσφέρει και εφάπαξ ποσό για υποτροφίες «σε περίπου 4.500 προπτυχιακούς φοιτητές που αρίστευσαν κατά τις εξετάσεις», λέει στα «ΝΕΑ» η γενική διευθύντρια του ιδρύματος κ. Μ. Δοξανάκη. Σημειώνεται όμως ότι πολλές φορές αυτό το ποσό καθυστερεί να δοθεί στους φοιτητές ·το παίρνουν δηλαδή αφού βρίσκονται στο 2ο ή 3ο έτος των σπουδών τους.

Αν και τα τελευταία χρόνια το ΙΚΥ έχει επεκτείνει τις ειδικότητες και τα γνωστικά πεδία για τα οποία χορηγεί υποτροφίες εσωτερικού και εξωτερικού για μεταπτυχιακά και διδακτορικά, ο αριθμός των υποτροφιών μειώνεται: για το 2007-2008 το Ίδρυμα προκήρυξε 466 υποτροφίες, για το 2008-2009 426 και για το 2009-2010 362. Στη μάχη για να διεκδικήσουν μία από αυτές τις υποτροφίες ρίχνονται κάθε χρόνο 2.500 φοιτητές κατά μέσο όρο.

Στο εξωτερικό
Στο μεταξύ διαδεδομένο στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι το σύστημα οικονομικής ενίσχυσης των φοιτητών με τη μορφή δανείων. Πρόκειται όμως για δάνεια που δεν χορηγούνται από τράπεζες, αλλά από δημόσιους οργανισμούς. Για παράδειγμα η υπηρεσία που λειτουργεί στη Μεγ. Βρετανία, Students Loan Company χορηγεί οικονομική βοήθεια σε περίπου 1 εκατομμύριο φοιτητές κάθε χρόνο.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τον ρόλο της ενίσχυσης των φοιτητών με μορφή δανείων έχουν αναλάβει οι τράπεζες με ειδικά «προϊόντα» για φοιτητές. Πρόκειται για τα λεγόμενα φοιτητικά δάνεια, προσωπικά και καταναλωτικά, με επιτόκιο που αρχίζει από περίπου 6,5%. Το ποσό μπορεί να φθάσει έως τα 50.000 ευρώ. Εκτός από το χαμηλό επιτόκιο, δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων μετά το τέλος των σπουδών.

Οι υποτροφίες στο Διαδίκτυο (ενδεικτική λίστα)

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες για τις υποτροφίες που δίνονται στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ),

www.iky.gr

Κατάλογος με υποτροφίες που συγκεντρώνει το Γραφείο Διασύνδεσης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, http://www.cso.auth.gr/Greek/Βaseis/Υpo/Υpotrofies.gr.htm

Στην ιστοσελίδα:

http://www.scholarships.gr

Ίδρυμα Fullbright:

www.fullbright.gr

Ίδρυμα Λάτση:

www.latsis-scholarships.gr

Ίδρυμα Κόκκαλη:

www.kokkalisfoundation.gr

Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη:

www.lilianvoudouri.gr

Ίδρυμα Μποδοσάκη:

www.bodossakifoundation.gr

Ιερά Σύνοδος Εκκλησίας Ελλάδος:

www.ecclesia.gr

Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας:

www.gsrt.gr

ΟΑΕΔ:

www.oaed.gr

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών:

www.eie.gr

Γαλλικό Ινστιτούτο:

www.ifa.gr

Βρετανικό Συμβούλιο:

www.britishcouncil.org/gr/greece.htm

Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή:

www.goulandris.gr

Ακαδημία Αθηνών,

www.academyofathens.gr

Ίδρυμα Γεράσιμος Λύχνος ΕΣΗΕΑ:

www.esiea.gr

Ίδρυμα Προποντίς:

www.propondis.gr

ΟΕΕΚ:

www.oeek.gr

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4502567