10 χρόνια World of Difference από το Ίδρυμα Vodafone

Εφημερίδα ΤΑ  ΝΕΑ – 03/10/2020 (σελ. 129)

10 χρόνια World of Difference από το Ίδρυμα Vodafone

Το πρόγραμμα που εμπνέει τους νέους να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να αλλάξουν τον κόσμο

Περισσότερες από 2.000 αιτήσεις, 89 συμμετέχοντες, 81 ΜΚΟ και σχεδόν μισό εκατομμύριο έμμεσα ωφελούμενοι συνάνθρωποί μας, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που καταδεικνύουν τον θετικό αντίκτυπο του World of Difference. Το πρόγραμμα που υλοποιεί το Ίδρυμα Vodafone και φέτος συμπλήρωσε τη δέκατη διαδοχική χρονιά του.

Πώς μπορεί να αλλάξει ο κόσμος με τη δύναμη της τεχνολογίας;

Κινητήρια δύναμη πίσω από κάθε δράση του Ιδρύματος Vodafone είναι η πεποίθηση ότι η τεχνολογία έχει τη δύναμη να αλλάξει τη ζωή μας. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιεί από το 2010 το πρόγραμμα World of Difference, το οποίο δίνει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους με ιδέες και όραμα να εργαστούν για 6 μήνες στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής τους. Το Ίδρυμα Vodafone καλύπτει τον μισθό και τις εργοδοτικές ασφαλιστικές τους εισφορές. Με αυτό τον τρόπο, οι νέοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε καίρια ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας.
Όπως σημειώνει η Ρούλη Χριστοπούλου, Υπεύθυνη Τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ιδρύματος Vodafone: «Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της τεχνολογίας και να εργαστούν για να διαμορφώσουν ένα καλύτερο αύριο για πολλούς συνανθρώπους μας, άνεργους, ηλικιωμένους, άτομα με νοητική υστέρηση ή κινητική αναπηρία, πρόσφυγες, άτομα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, μεταξύ άλλων. Με γνώμονα τον μέγιστο κοινωνικό αντίκτυπο, η τεχνολογία γίνεται το εργαλείο τους για να σχεδιάζουν projects και να φτιάξουν ένα κόσμο πιο ισότιμο, πιο δίκαιο και πιο βιώσιμο».

Κοινωνική συνεισφορά και εργασιακή εμπειρία

Η Αγγελίνα Μήλα, νικήτρια στο World of Difference 2019, εργάστηκε στη Social Hackers Academy και αισθάνεται πως το πρόγραμμα της έδωσε τη δυνατότητα να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο, αλλά και εφόδια προκειμένου να ξεκινήσει την επαγγελματική της σταδιοδρομία: «Με τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα, είχα την ευκαιρία να ξεκινήσω και να συνεχίσω την επαγγελματική πορεία μου στον τομέα της κοινωνίας των πολιτών, ο οποίος με συναρπάζει. Αποκτώντας δεξιότητες αλλά και ένα δίκτυο επαφών, είδα τη δουλειά μου να αποκτά ένα βαθύτερο νόημα, κάνοντας την τεχνολογική εκπαίδευση προσβάσιμη».
Μία παρόμοια εμπειρία μοιράστηκε μαζί μας και η Αρχόντω Αντωνάτου, νικήτρια στο World of Difference 2015, η οποία εργάστηκε στο Emfasis Foundation: «Το πρόγραμμα World of Difference έκανε το όνειρό μου πραγματικότητα: να απασχοληθώ στην κοινωνία των πολιτών και σε projects που αλλάζουν τη ζωή των συνανθρώπων μας προς το καλύτερο. Γνώρισα καλύτερα το έργο των ΜΚΟ και δραστηριοποιήθηκα ενεργά στην κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας μας, ενώ παράλληλα απέκτησα εργασιακή εμπειρία και εφόδια πολύτιμα για τα επόμενα επαγγελματικά μου βήματα».
Αλλά και για τον Ευδόκιμο Φρέγκογλου, νικητή στο World of Difference 2015, το πρόγραμμα ήταν καθοριστικό για την προσωπική και επαγγελματική πορεία του:«To Πρόγραμμα WOD άλλαξε ριζικά τη ζωή μου, μιας και μου έδωσε τη δυνατότητα να εργαστώ στο Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Διάζωμα οπού και παραμένω μέχρι σήμερα. Σήμερα σαν υπεύθυνος Προγραμμάτων συμβάλλω στην ανάδειξη των μνημείων μας μέσα από τον σχεδιασμό ολιστικών προγραμμάτων που φέρνουν τα μνημεία στο κέντρο της ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης».
Για τη Ρούλη Χριστοπούλου η αξία του προγράμματος είναι πολλαπλασιαστική: «Προσφέρει εργασία σε νέους, πολλές φορές την πρώτη έμμισθη θέση εργασίας τους, αλλά και σημαντική στήριξη σε ΜΚΟ χρηματοδοτώντας full-time ρόλους, συχνά και τη μοναδική πλήρως αμειβόμενη θέση σε οργανισμούς που έχουν μόλις κάνει το ξεκίνημά τους. Παράλληλα, αξιοποιώντας τις τεχνολογικές δεξιότητες των νέων, οι ΜΚΟ λαμβάνουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σήμερα, οδηγούνται σε ψηφιακό μετασχηματισμό, πολλαπλασιάζουν τον αντίκτυπο του έργου τους, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα και μεγιστοποιούν την αναγνωρισιμότητά τους».

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της προσβασιμότητας

Το πρόγραμμα World of Difference συμπλήρωσε φέτος 10 χρόνια παρουσίας και δράσης στην Ελλάδα. Αξιοποιώντας τις γνώσεις, τις ιδέες και το όραμα νέων ανθρώπων, έχει προσφέρει έως σήμερα απασχόληση σε 89 νέους (άξιο αναφοράς είναι ότι η αναλογία γυναικών – αντρών είναι 60-40%), ενώ έχει συμβάλει έμπρακτα στην ενίσχυση του έργου 81 Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών σε όλη τη χώρα.

Παρά τα 10 χρόνια υλοποίησής του, η κ. Χριστοπούλου περιγράφει με ενθουσιασμό το World of Difference ως «πιο επίκαιρο από ποτέ», καθώς είναι ένα πρόγραμμα που στηρίζει την απασχόληση των νέων σε κοινωφελείς οργανισμούς, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με απώτερο στόχο μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς με την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Καλεί μάλιστα όλους τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή και να στηρίξουν το πρόγραμμα.

Αν είστε από 18 έως 35 ετών και ασχολείστε με την τεχνολογία το πρόγραμμα World of Difference 2021 έρχεται για εσάς. Κι όμως, μπορείτε να αλλάξετε τον κόσμο και να προσφέρετε για το κοινό καλό, αναλαμβάνοντας τη δημιουργία μιας mobile εφαρμογής ή μιας online πλατφόρμας ή ανάπτυξη ενός website ή social media καναλιών και ψηφιακών εργαλείων. Οι δυνατότητες της τεχνολογίας είναι απεριόριστες!

Για περισσότερες πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό για τον νέο κύκλο του World of Difference μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://www.vodafone.gr/world-of-difference/.