Εκτιμήσεις του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής για τις βάσεις στα ΑΕΙ το 2012

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 12 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Τις εκτιμήσεις του για το επίπεδο των βαθμολογικών βάσεων των σχολών και τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής (ΣΕΦΑ) και γραμματέας της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής Γιάννης Βαφειαδάκης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, αναμένεται άνοδος των βάσεων στο πρώτο επιστημονικό πεδίο των ανθρωπιστικών νομικών και κοινωνικών επιστημονικών και πτώση στην πλειονότητα των υπολοίπων επιστημονικών πεδίων.

Συγκεκριμένα ανά επιστημονικό πεδίο ο καθηγητής εκτιμά:

– Στην Θεωρητική Κατεύθυνση: Οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν ανοδικά στο 1ο πεδίο για δύο λόγους:

α) Τα θέματα ήταν πιο εύκολα στα περισσότερα μαθήματα (Ιστορία, Νεοελληνική Λογοτεχνία, Λατινικά) ελαφρώς δυσκολότερα στα Αρχαία και στη Βιολογία (την επιλέγουν οι περισσότεροι υποψήφιοι της Θεωρητικής)

β) Η ζήτηση για τα παιδαγωγικά τμήματα που τα προτιμούσαν τα προηγούμενα χρόνια πολλοί αριστούχοι είναι περιορισμένη με αποτέλεσμα αυτοί οι αριστούχοι να κατευθυνθούν σε άλλες υψηλόβαθμες σχολές όπως Νομική, Ψυχολογία και Φιλοσοφική.

– Στην Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση: Στο 2ο και στο 4ο πεδίο αναμένεται σημαντική πτώση των βάσεων αφού στα Μαθηματικά και στη Φυσική κατεύθυνσης (που επηρεάζουν κατά 48% τα συνολικά μόρια που συγκεντρώνει ο υποψήφιος) οι βαθμολογίες είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις αντίστοιχες περσινές. Πιο συγκεκριμένα η πτώση αναμένεται να ξεκινήσει από 300 – 500 μόρια στις περιζήτητες σχολές του Πολυτεχνείου (Ηλεκτρολόγοι Μηχανολόγοι, Πολιτικοί Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες) και αναμένεται να ξεπεράσει τα 1500 – 2000 μόρια στις μεσαίες και χαμηλές σχολές, ιδιαίτερα στα τμήματα της περιφέρειας.

Στο 3ο πεδίο και στις υψηλόβαθμες σχολές (Ιατρική, Φαρμακευτική, Οδοντιατρική) θα έχουμε ηπιότερη πτώση των βάσεων. Αντίθετα ανοδική φαίνεται η τάση για τα παραϊατρικά τμήματα των ΤΕΙ λόγω των υποψηφίων της Θεωρητικής.

Στο 5ο πεδίο δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές.

Όπως αναφέρεται ακόμη στις εκτιμήσεις του Συλλόγου «οι στρατιωτικές σχολές του 4ου πεδίου, και οι Αστυνομικές του 5ου αναμένεται και φέτος να μαγνητίσουν λόγω της ανεργίας και της ανασφάλειας των νέων, πολλούς αριστούχους με αποτέλεσμα οι βάσεις σ’ αυτές τις Σχολές να διαμορφωθούν αυτόνομα σε σχέση με τις υπόλοιπες Σχολές του 4ου και 5ου πεδίου. Τις βάσεις εδώ επηρεάζει σημαντικά ο αριθμός των εισακτέων που δεν είναι γνωστός ακόμη (σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι 10%-30% λιγότεροι από πέρυσι)».

Τέλος φέτος έχουμε περίπου 5000 λιγότερους υποψηφίους ενώ οι θέσεις εισακτέων είναι περισσότερες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχόλιο : Στο παραπάνω άρθρο υπάρχει ένα σημαντικό λάθος. Τα μόρια από τα Μαθηματικά και τη Φυσική Κατεύθυνσης μπορούν να συνεισφέρουν στο συνολικό αριθμό μορίων από 0% έως 100% και όχι 48%. Το 47% (για την ακρίβεια 700/15) ισχύει ΜΟΝΟ όταν ο υποψήφιος διαγωνίζεται σε 6 μαθήματα ΚΑΙ γράψει σε ΟΛΑ τα μαθήματα των ίδιο βαθμό. Για την πλήρη μαθηματική απόδειξη πατήστε εδώ

Καλοδήμος Δημήτρης

Σχολιάστε

18 − seven =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here