15.000 φοιτητές σπουδάζουν στα ιταλικά πανεπιστήμια

15.000 φοιτητές σπουδάζουν στα ιταλικά πανεπιστήμια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας

ΠΕΡΙΠΟΥ 15.000 Έλληνες φοιτητές, σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, σπουδάζουν σήμερα στα ιταλικά πανεπιστήμια σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς η γειτονική χώρα συγκεντρώνει παραδοσιακά τις προτιμήσεις πολλών Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού και είναι η δεύτερη χώρα υποδοχής τους στην Ε.Ε., μετά τη Βρετανία.
Τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο (προ διετίας) για περίπου 8.000 Έλληνες προπτυχιακούς φοιτητές, ωστόσο δεν υπολογίζονται οι μεταπτυχιακοί και εκείνοι που παρακολουθούν τμηματικά τις σπουδές τους ή προετοιμάζονται στη γλώσσα. Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, από το ποσοστό 11,42% του συνόλου των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν σε χώρες του εξωτερικού, σχεδόν οι μισοί επιλέγουν τα βρετανικά πανεπιστήμια και ακολουθεί, με 1,86% η Ιταλία.
Πέρυσι, το 7,4% των αιτήσεων αναγνώρισης που δέχθηκε ο ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) προερχόταν απο αποφοίτους ιταλικών ΑΕΙ.
Σύμφωνα με τον κ. Ε. Αλεξανδρή, εκπρόσωπο του Ελληνοϊταλικού συνδέσμου με έδρα τη Λ΄ Άκουιλα, στο πανεπιστήμιο της πόλης που δέχτηκε το χτύπημα του Εγκέλαδου τα τελευταία 10 χρόνια σπουδάζουν κατά μέσον όρο 1.000 Έλληνες κατ΄ έτος, καθώς πρόκειται για μια ήρεμη πόλη, όχι μακριά από τη Ρώμη και έχει τον χαρακτήρα της φοιτητούπολης. «Φέτος όμως οι Έλληνες ήταν “τυχεροί” καθώς λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας που άρχισε (σ.σ.: για τους καθολικούς) δεν έχουν απομείνει περισσότεροι από 500 στην πόλη», λέει. Ο ίδιος υπολογίζει σε 16.000 το σύνολο των Ελλήνων φοιτητών στην Ιταλία. Από τα 80 πανεπιστήμια της χώρας, τα 55 είναι κρατικά, ενώ υπάρχουν 3 Πολυτεχνεία, 14 μη κρατικά πανεπιστήμια, αναγνωρισμένα και με ισότιμους τίτλους σπουδών, 3 πανεπιστήμια ειδικευμένα στις μεταπτυχιακές σπουδές και 3 Ανοικτά Πανεπιστήμια.
Οι πόλεις τις οποίες προτιμούν περισσότερο οι Έλληνες είναι φυσικά η Ρώμη, η Μπολόνια (που έχει ένα από τα αρχαιότερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη και έδωσε το όνομά της στην περίφημη συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης) η Περούτζια, η Σιένα, το Μιλάνο, το Μπάρι, το Λέτσε, το Καμερίνο, το Ουρμπίνο, η Γένοβα, η Πάρμα, η Ανκόνα, η Νάπολι κ.ά. Τα τελευταία χρόνια, λόγω του χαμηλότερου κόστους ζωής, της «μόδας» έχουν γίνει και τα πανεπιστήμια στις πόλεις του Ιταλικού Νότου, όπως της Μεσίνα και της Κατάνια στη Σικελία και του Ρέτζιο στην Καλαβρία. Οι ειδικότητες τις οποίες προτιμούν οι Έλληνες έχουν να κάνουν με την Αρχιτεκτονική, τους μηχανικούς, την Ιατρική, Φαρμακευτική και Οδοντιατρική, τις οικονομικές και νομικές επιστήμες.
Τα πανεπιστήμια στην Ιταλία βάσει του Συντάγματος είναι αυτόνομα. Έτσι το κάθε πανεπιστήμιο ανακοινώνει συγκεκριμένες θέσεις εισαγωγής για αλλοδαπούς. Για παράδειγμα στην Ιατρική η Ρώμη ανακοινώνει 400 θέσεις, η Ανκόνα 200 θέσεις η Νάπολι 200 κ.λπ.
Η επιλογή της Ιταλίας για σπουδές γίνεται και για οικονομικούς λόγους, καθώς σε περιπτώσεις φοιτητών που θα σπούδαζαν σε άλλη πόλη της Ελλάδας από αυτήν όπου διαμένουν, το κόστος μπορεί να είναι και μικρότερο! Σύμφωνα με υπολογισμούς του ερευνητή Χρ. Κάτσικα και οικονομικές μελέτες της ΓΣΕΕ, ενώ στην Ελλάδα το τετραετές πτυχίο, μαζί με δύο χρόνια φροντιστήριο για φοιτητή εκτός μονίμου κατοικίας θα στοιχίσει συνολικά από 38.500 έως 48.500 ευρώ, στην Ιταλία θα στοιχίσει από 33.000 έως 39.000 ευρώ.
ΤΑ ΝΕΑ