Τα κριτήρια αλλάζουν την κατάταξη των ΑΕΙ

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 12 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Τα ελληνικά Πανεπιστήμια βρίσκονται πράγματι σε χαμηλές θέσεις μεταξύ των πανεπιστημίων του κόσμου; Εξαρτάται από το ποια κριτήρια χρησιμοποιεί κανείς. Αν κριτήριο είναι πόσοι πανεπιστημιακοί πήραν βραβεία Νομπέλ (που χρησιμοποιεί μεταξύ των άλλων η κατάταξη του πανεπιστημίου της Σαγκάης), τότε βρίσκονται όντως χαμηλά. Αν όμως αξιολογηθούν με βάση π.χ. την ποσότητα δημοσιεύσεων των καθηγητών τους ή την ηλεκτρονική επισκεψιμότητά τους, τότε τα πράγματα αλλάζουν και τα περισσότερα ελληνικά Ιδρύματα (14 στα 23) βρίσκονται στο καλύτερο 10% της παγκόσμιας κατάταξης.
Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει η επικαιροποιημένη για το 2012 μελέτη του Δικτύου Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης (συνεργασία καθηγητών των Πανεπιστημίων Πάτρας, Αιγαίου και Πελοποννήσου), που έγινε με βάση ταξινόμηση πλέον των 20.000 Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο (http://www.webometrics.info/), το οποίο έχουν δημιουργήσει ερευνητές του Ισπανικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών – CSIC. Οπως αναφέρουν οι πανεπιστημιακοί, η εικόνα της πλειονότητας των ελληνικών Ιδρυμάτων δεν είναι ανάλογη με την απογοητευτική οπτική που δίνουν οι διεθνείς κατατάξεις όπως της Σαγκάης αν χρησιμοποιηθούν ευρύτερα κριτήρια.
Στην ισπανική κατάταξη, πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο εμφανίζεται το ΑΠΘ στη θέση 158, με άλμα μάλιστα 249 θέσεων από το 2011, και περιλαμβάνεται στο καλύτερο 1% των πανεπιστημίων. Πέντε πανεπιστήμια (ΑΠΘ, Πατρών, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Κρήτης) βρίσκονται στο καλύτερο 3% της παγκόσμιας κατάταξης. Αλλα τρία (Ιωαννίνων, Αιγαίο και Δημοκρίτειο) βρίσκονται στο καλύτερο 5%. Μεταξύ 2011 και 2012, 18 από τα 23 ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια βελτίωσαν τη θέση τους. Επίσης, προκύπτει ότι τέσσερα ΤΕΙ βρίσκονται στο καλύτερο 10% – 15% της παγκόσμιας κατάταξης.

ΤΑ ΝΕΑ 22-8-2012

1 σκέψη στο “Τα κριτήρια αλλάζουν την κατάταξη των ΑΕΙ

  1. αδυνατώ να πιστέψω τη μελέτη του Δικτύου Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης γιατί εμφανίζει ως πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο το ΑΠΘ ! Από το ΑΠΘ η μόνη σχολή με διεθνή αναγνώριση είναι το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών .
    Από όλες τις αξιολογήσεις έχω εμπιστεύομαι εκείνη της QS ( βλέπε http://sep4u.gr/?p=6273)

Σχολιάστε

9 + 4 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here