Σπουδές στην Ευρώπη

Βρετανία

Η εντυπωσιακή αύξηση των διδάκτρων στα βρετανικά πανεπιστήμια έχει οδηγήσει αναπόφευκτα στη μείωση του ρεύματος των ελλήνων φοιτητών προς τα ιδρύματα αυτά. Ωστόσο τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως δε της Αγγλίας, δεν σταματούν να υποδέχονται κάθε χρόνο χιλιάδες Ελληνες. Το βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα διακρίνεται για την αποτελεσματικότητά του, τη διεθνοποίησή του, την υψηλή ποιότητα αλλά και την αυστηρότητά του.
Για την εισαγωγή σε ένα ανώτατο ίδρυμα του Ηνωμένου Βασιλείου απαιτείται Πιστοποιητικό Ανωτέρας Παιδείας (GCE A-Level ή Foundation) και απολυτήριο λυκείου. Επίσης, για σπουδές όπως οι Καλές Τέχνες, η Γραφιστική, η Αρχιτεκτονική κτλ. οι υποψήφιοι σπουδαστές πρέπει να προσκομίσουν με την αίτησή τους και ένα πορτφόλιο με τη δουλειά τους, η οποία συνεκτιμάται για την εισαγωγή του σπουδαστή. Οι αιτήσεις προς τον αρμόδιο φορέα (UCAS) πραγματοποιούνται από την 1η Σεπτεμβρίου ως τις 15 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με νέο νόμο της βρετανικής κυβέρνησης, οι αυξήσεις στα δίδακτρα των πανεπιστημίων για τους υπηκόους χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα κυμαίνονται από 6.000 στερλίνες (7.573 ευρώ) ως 9.000 στερλίνες (11.360 ευρώ), ανάλογα με το εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ωστόσο τα δίδακτρα θα καταβληθούν άμα τη λήξει των σπουδών και όχι νωρίτερα. Δικαίωμα δανειοδότησης με την εγγύηση του βρετανικού Δημοσίου έχουν όλοι οι φοιτητές, με μακροπρόθεσμα δάνεια και ευνοϊκούς όρους, ανάλογους με το εισόδημα που δηλώνουν. Σημειωτέον ότι δίδακτρα αποφασίστηκαν και για όλα τα πανεπιστήμια της Ουαλλίας. Αντίθετα, στη Σκωτία η φοίτηση παραμένει δωρεάν.
Η εμπειρία των σπουδών στο Λονδίνο παραμένει μοναδική, διότι πρόκειται για μία από τις πλέον διαχρονικές και κοσμοπολίτικες μητροπόλεις. Εν τούτοις, είναι μάλλον δαπανηρή υπόθεση, αφού η βρετανική πρωτεύουσα αποτελεί μία από τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου και η φοίτηση στο Λονδίνο απαιτεί περισσότερους οικονομικούς πόρους σε σύγκριση με τις μικρότερες πόλεις που έχουν αισθητά χαμηλότερο κόστος ζωής. Στην Αγγλία, στην Ουαλλία και στη Βόρεια Ιρλανδία οι βασικές σπουδές διαρκούν τρία χρόνια ενώ στη Σκωτία τέσσερα.
info:

για να διαβάσετε όλο το άρθρο πατήστε εδώ

πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ