«Φυτώριο» νέων επιχειρηματιών στο ΤΕΙ Λάρισας

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 12 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Λινα Γιανναρου

Θα τον βρούμε σε όλες τις success stories. Τον άνθρωπο–κλειδί που κάποια στιγμή ενέπνευσε τον άγνωστο επιχειρηματία να προχωρήσει με την ιδέα του, να μη φοβηθεί να ρισκάρει: τον μέντορά του. Τη θρυλική αυτή για τον επιχειρηματικό κόσμο φιγούρα αναβιώνει με μεγάλη επιτυχία η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΚΕ), μια νεοσύστατη δομή του ΤΕΙ Λάρισας που έχει στόχο να βοηθήσει τους φοιτητές να «δουν» στην επιχειρηματικότητα μια σημαντική προοπτική απασχόλησης και να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και των επιχειρηματικού κόσμου.

Κάθε εξάμηνο, η Μονάδα διοργανώνει πρόγραμμα συμβουλευτικής καθοδήγησης, αλλιώς Mentoring, από ανθρώπους με εμπειρία στον χώρο των επιχειρήσεων. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο επιστημονικός υπεύθυνος της ΜΚΕ, αναπληρωτής καθηγητής Στέφανος Ζαούτσος, οι φοιτητές ή οι απόφοιτοι που έχουν κάποια επιχειρηματική ιδέα ή μια καινοτόμο εφαρμογή και θέλουν να την αναπτύξουν, έρχονται σε επαφή με τους μέντορες που συνεργάζονται με το τμήμα. «Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες δράσεις της ΜΚΕ που δίνει το έναυσμα σε μεγάλο αριθμό φοιτητών να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν τη δική τους επιχειρηματική ιδέα, διοχετεύοντας με τον τρόπο αυτό έναν σημαντικό αριθμό νέου ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας μέσω της αυτοαπασχόλησης». Ο Σάββας Μπιζιρτζάκης, απόφοιτος του τμήματος Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Λάρισας, «καθοδηγήθηκε» στο πλαίσιο του προγράμματος από τον οικονομολόγο Αθανάσιο Μπαντή. Οπως λέει, μέσω των συναντήσεών τους κατάφερε να μετατρέψει μια απλή ιδέα σε επιχειρηματικό σχέδιο. «Εμαθα τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας κίνησης, μυστικά οργάνωσης χρόνου και γραφείου και πολλά άλλα. Ηδη έχω καταθέσει αίτηση προκειμένου να επιδοτηθεί η ιδέα μου μέσω του ΕΣΠΑ».

Η Μονάδα προσφέρει δύο κατ’ επιλογήν μαθήματα επιχειρηματικότητας, τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν οι φοιτητές όλων των τμημάτων, λαμβάνοντας στο τέλος και σχετικό πιστοποιητικό. Επιπλέον, ανάλογα με την ειδικότητα των σπουδαστών διοργανώνονται επισκέψεις σε επιχειρήσεις και επαγγελματικούς φορείς, καθώς και ειδικά σεμινάρια πάνω σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Ενδιαφέρουσα δράση είναι και η ανάπτυξη «εικονικών επιχειρήσεων» τις οποίες οι συμμετέχοντες φοιτητές σε ένα περιβάλλον προσομοίωσης αναλαμβάνουν να διοικήσουν, να λύσουν τα προβλήματα που ανακύπτουν, να λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις που θα καθορίσουν τη μελλοντική πορεία.

Η σπουδαία δουλειά που γίνεται στη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΙ Λάρισας «ανιχνεύθηκε» από νωρίς από τους ειδικούς του διαγωνισμού Καινοτομίας και Ερευνας, που οργανώνουν για δεύτερη φορά ο ΣΕΒ και η Eurobank (δηλώσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό γίνονται δεκτές έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, πληροφορίες στο http://kainotomeis.gr/ ).

πηγή: http://news.kathimerini.gr/

Σχολιάστε

nineteen − 10 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here