«Ελευθέρας» σε πρωταθλητές για όποιο ΑΕΙ θέλουν

Του Αποστολου Λακασα

Το… βάθρο σε Ολυμπιακούς, Παγκόσμιους και Πανευρωπαϊκούς Αγώνες δεν εξασφαλίζει μόνο τη δόξα στους Ελληνες αθλητές. Τους δίνει και «ελευθέρας» για σπουδές σε όποια σχολή ελληνικού ΑΕΙ επιθυμούν.

Επίσης, το υπουργείο Παιδείας αλλάζει τις ρυθμίσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ των αθλητών που έχουν διακριθεί σε αγώνες (πανελλήνιους ή διεθνείς), αυξάνοντας -σε σχέση με το ισχύον καθεστώς- τα ποσοστά με τα οποία πριμοδοτείται η επίδοσή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Στόχευση του υπουργείου Παιδείας είναι να δοθούν κίνητρα ώστε οι νέοι να στραφούν στον αθλητισμό, όμως το «ελευθέρας» και η μεγαλύτερη -σε σχέση με σήμερα- πριμοδότηση για εισαγωγή σε κάθε σχολή δημιουργεί ενστάσεις για τo επίπεδο γνώσεων του αθλητή.

Επίσης, οι αθλητές μπορούν να επωφεληθούν του μπόνους έως την ηλικία των 30 ετών, ένα άλλο σημείο που εγείρει τις ενστάσεις της πανελλήνιας ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ ως προς τον χρόνο που κάποιος μπορεί να εισαχθεί στο ΑΕΙ. Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο άρθρο 38 νομοσχεδίου για φορείς του υπουργείου Παιδείας, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Μεταξύ των αλλαγών που επιφέρει το ν/σ στο ισχύον καθεστώς είναι:

Αθλητές που κατακτούν 1η έως 3η θέση σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο ή Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (ανδρών-γυναικών, νέων, εφήβων-νεανίδων) ή επιτυγχάνουν νέο ή ισοφαρίζουν παγκόσμιο ή πανευρωπαϊκό ρεκόρ για την ηλικία τους, εισάγονται σε όποιο ΑΕΙ επιθυμούν, χωρίς εξετάσεις καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων. Με τον ισχύοντα νόμο 3708/2008 ανάλογη επιτυχία έδινε προσαύξηση επί των μορίων του αθλητή στις πανελλαδικές κατά 50% για εισαγωγή σε ΤΕΦΑΑ και 20% σε άλλη σχολή.

Η κατάληψη θέσης από την 4η έως την 8η σε Ολυμπιακούς δίνει προσαύξηση 30% στα μόρια των πανελλαδικών για κάθε σχολή (με τον ν. 3708, 40% για ΤΕΦΑΑ και 20% για άλλη σχολή). Δίνεται προσαύξηση για κατάληψη έως και της 8ης θέσης – ο ν. 3708 περιορίζει το μπόνους στην 6η θέση.

Υψηλότερα θα είναι τα ποσοστά πριμοδότησης σε περίπτωση κατάληψης θέσης σε όλες τις λοιπές κατηγορίες διεθνών αγώνων (π.χ. Μεσογειακοί, Ολυμπιακοί Αγώνες Νεότητας) και πανελλήνιων καθώς και για την ισοφάριση κάποιου ρεκόρ.

πηγή